fbpx

Bebe umiru u kontroliranim trudnoćama: Šta se događa u Općoj bolnici

Novorođenčad su dovezena u teškom stanju na našu kliniku. Poduzeli smo sve mjere liječenja, ali nismo uspjeli, rekao je dr. Spahović. Razlog za zabrinutost postoji s obzirom na to da su to terminske bebe iz kontroliranih trudnoća, kaže doc. dr. Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović

Nakon što su s Ginekološko-porođajnog odjela Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” na Pedijatrijsku kliniku Jezero u proteklih mjesec dana u teškom stanju dovezena dva novorođenčeta (dječak i djevojčica) kojima ljekari, i pored uloženih napora, nisu uspjeli spasiti živote, uzburkala se i bh. javnost.

Menadžment Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu zbog toga je prije nekoliko dana zatražio od premijera KS Adema Zolja, ministrice zdravstva Zilhe Ademaj i direktora Opće bolnice prim. dr. Zlatka Kravića da provedu istragu.

Istragu traži kompletan menadžment KCUS-a: prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, prof. dr. Edo Hasanbegović, direktor Discipline za zdravlje djeteta, prof. dr. Enra Suljić, direktorica Discipline za nauku i nastavu, doc. dr. Fatima Gavrankapetanović, direktorica za ginekologiju i akušerstvo, prof. dr. Sandra Vegar-Zubović, direktorica Dijagnostičke discipline, prof. dr. Senija Rašić, direktorica Internističke discipline, prof. dr. Dželaludin Junuzović, direktor Hirurških disciplina, doc. dr. Alma Džubur-Kulenović, direktorica Neuropsihijatrijske discipline, dipl. ecc. Amra Karić, direktorica Stručne medicinske službe, mr. Ernela Eminović, glavna sestra KCUS-a.

Mendžment KCUS zatražio je da se pokrene zvanična istraga o dešavanjima na Ginekološko-porođajnom odjeljenju Opće bolnice s obzirom na smrt novorođenčeta Smajlović dopremljenog na Pedijatrijsku kliniku KCUS-a 24. jula u 22 sata, iz kontrolirane prve trudnoće, rođeno prirodnim putem.

Navode da je ovo drugo novorođenče koje je umrlo u mjesec dana, a rođeno je u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” i u teškom stanju dopremljeno na Pedijatrijsku kliniku Jezero.

“Na Pedijatrijsku kliniku KCUS-a 27. juna dovezeno je žensko novorođenče (Baković) koje je također umrlo. U prilogu šaljemo svu dokumentaciju i očekujemo da provedete istragu s ciljem zaštite života i zdravlja naših trudnica i novorođenčadi”, stoji na kraju dopisa.

Prema riječima dr. Rahe Spahovića, zamjenika šefa Odjela neonatalne intenzivne njege i neonatologije Pedijatrijske klinike, dvije su bebe umrle radi perinatalne asfiksije.

“Asfiksija znači da je dijete jedan duži period bilo bez pulsa. Kada je dijete bez pulsa, mozak nema dovoljno kisika ni krvi. Zbog toga mozak strada i djeca obično umiru. U slučaju da ostanu živa, ta djeca su s velikim stepenom invaliditeta. Asfiksija je nešto što se događa u akušerstvu. Prema literaturi, asfiksija se desi u jednom slučaju na 1.000 poroda”, kaže dr. Spahović.

S obzirom na to da Opća bolnica nema veliki broj poroda i da su se desila dva slučaja u kratkom periodu, to je, prema podacima iz literature, veliki procent.

“Novorođenčad su dovezena u teškom stanju na našu kliniku. Poduzeli smo sve mjere liječenja, ali nismo uspjeli. Prvo dijete koje su nam dovezli praktično je bilo mrtvo. Drugo je dijete živjelo osam sati. Njegova pluća bila su puna mekonija, koji se duboko uvukao u pluća. Nažalost, razlog smrti ovog djeteta koje je bilo teško oko 4,2 kg jeste mekonijalna aspiracija udružena s asfikisijom”, naveo je dr. Spahović.

Obje trudnoće, kako saznajemo, bile su kontrolirane, terminske i uredne. Nažalost, novorođenčad su bila izmrcvarena pri samom porođaju. Za jednu od porodilja nalazi tokom cijele trudnoće bili su uredni, od prvog do posljednjeg dana. Ona je iz Hadžića upućena u Opću bolnicu na porod. Kada je primljena u bolnicu, imala je visok pritisak, ali doktorica koja ju je porađala rekla je da, bez obzira na visok pritisak, nema potrebe da ide na carski rez. Ni činjenica da je plodna voda bila žuta nije promijenila mišljenje doktorice. Dan nakon što je primljena i nakon što doktorica nije htjela poroditi na carski rez, od porodice je traženo da nabavi gel za poticanje trudova, tj. za otvaranje. Iako su svi nalazi koji su urađeni kada je žena primljena u bolnicu bili uredni, bez bilo kakve infekcije, nakon poroda je žena dobila infekciju.

Doc. dr. Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović, direktorica Discipline za ginekologiju i akušerstvo KCUS, u izjavi za naš list navela je da je stručna javnost zabrinuta najnovijim dešavanjima u Općoj bolnici.

“Od nas niko iz Opće bolnice nije tražio bilo kakav savjet. Razlog za zabrinutost postoji s obzirom na to da su to terminske bebe iz kontroliranih trudnoća”, kaže Gavrankapetanović‑Smailbegović.

Pokušali smo dobiti komentar o ova dva slučaja smrti beba iz Opće bolnice, ali nam je rečeno da je direktor bolnice Zlatko Kravić na godišnjem odmoru, a niko bez njegovog odobrenja ne smije dati bilo kakvu izjavu.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!