fbpx

Bashir u Haagu

Put do izručenja je i dalje težak. Još uvijek se čeka odobrenje jedanaestočlanog suverenog vijeća u kojem je polovica utjecajnih članova iz vojske. Trenutno je to najviše sudansko državno tijelo.

 

Ko imalo poznaje prilike u Sudanu vijest mu je zvučala poput senzacije. U toj su zemlji desetljećima ismijavali Međunarodni krivični sud (ICC) u Haagu nazivajući ga tigrom bez zuba, ali nešto se promijenilo, Prijelazna sudanska vlada te afričke države u Kartumu je najavila izručenje Haagu bivšeg diktatora Omara al-Bashira.

„Nema pravde ako ne izliječimo rane”, kazao je glasnogovornik vlade Mohammed Hassan Eltaish. Izručenje je dogovoreno tijekom mirovnih pregovora između privremene vlade i pobunjeničkih skupina iz regije Darfur.

ICC je izdao međunarodnu potjernicu protiv al-Bashira 2009. godine, optuživši ga da je odgovoran za genocid iz 2003. godine. Ako mu se dokaže krivica, u koju organizacije za ljudska prava nemaju nikakve sumnje, biće osuđen kao osoba odgovorna za smrt najmanje 300.000 ljudi. Oko 2,5 miliona je raseljeno.

Najava sudanske vlade od ogromne je važnosti za haški sud. Godinama je Al-Bashir neometano putovao kontinentom, uključujući i Južnu Afriku. Ta ga zemlja nije izručila, iako je potpisala Rimski statut. U posljednjih nekoliko godina, pojačana je retorika protiv svjetskog krivičnog suda, neke su zemlje otvoreno prijetile izlaskom iz njega da bni na kraju to učinio samo Burundi 2017. godine.

Do sada je haški sud uglavnom bio neučinkovit pa su se afrički predsjednici malo brinuli zbog njjegovog postojanja. Tako je optužba protiv kenijskog čelnika Uhuru Kenyatta zbog njegove uloge u nasilju nakon izbora 2007. odbačena sedam godina kasnije. Prema Human Rights Watchu, zastrašivani su očevici koji su na kraju odbili svjedočenje.

Diktatori kalibra Al-Bashira postali su danas rijetki, ali postoje kontroverzni predsjednici s ambicijom da vladaju doživotnio, poput onih u Eritreji ili Kamerunu, koji će s nelagodom posmatrati njegovo izručenje Haagu.

Kad je Al-Bashir svrgnut 2019., nakon gotovo tri desetljeća na vlasti, vjerovatno nije ni sanjao da je takav razvoj događaja moguć. U Kartumu su se usudili suditi mu samo zbog prihvaćanja velikodušnih pošiljki novca iz Saudijske Arabije. Politička situacija nakon svrgavanja bila je previše napeta, Al-Bashir je i dalje imao previše pristaša.

Put do izručenja je i dalje težak. Još uvijek se čeka odobrenje jedanaestočlanog suverenog vijeća u kojem je polovica utjecajnih članova iz vojske. Trenutno je to najviše sudansko državno tijelo.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!