fbpx

“Barcelona” u finansijskim problemima

Čak ni sponzorski ugovori nisu više garantirani budući da postoje klauzule za smanjenje iznosa dogovorenih u slučaju prestanka aktivnosti, ali ne i druge koje im nadoknađuju osiguravajuća društva jer smo suočeni s događajem koji niko nije mogao predvidjeti.

 

Veliki evropski fudbalski klubovi suočavaju se s problemom kolosalnih dimenzija. Ni “Barcelona” nije izuzetak. Čak ni tako veliki klub ne može izbjeći posljedice virusa korona. Kada su finansije u pitanju, fudbalski klub subjekt je koji ne može priuštiti stajanje. Gorivo koje ga pokreće naprijed nestalo je kao rezultat pandemije koja je paralizirala svijet.

Krajem sedmice rukovodstvo kluba u punom je sastavu održalo videokonferenciju kako bi proučili i odobrili što je prije moguće plan saniranja ekonomskog stanja, plan koji se već danima razrađuje kako bi se što je moguće više ublažile posljedice krize.

Smanjenje troškova bit će prioritet, a na dnevnom će redu biti i pitanje plaća uposlenika. Među njima su i sportaši, za čije se plaće izdvaja 61 posto ukupnog budžeta predviđenog za sezonu 2019/20. Ukupno, 507 miliona eura godišnje u plaćama i 135 za amortizacije. Fudbal očito uzima najveći dio kolača. Vjerovatno će se od prvog tima zatražiti da napravi neku vrstu solidariziranja kako bi se prilagodili vanrednoj situaciji za koju niko ne zna do kada će trajati.

Sve su proračunske prognoze za ovu sezonu propale. Već se sada može reći da je dostizanje milijardu i 47 miliona eura prihoda nemoguća misija. Prethodne godine zarada nakon oporezivanja bila je minimalna, samo pet miliona eura, ali prema sadašnjem stanju, to je nedosežna brojka. Zapravo je ono što sada rukovodstvo kuba pokušava napraviti svesti gubitke na najmanju moguću mjeru.

Ovih dana novac ne ulazi u blagajnu “Blaugrane”. Bez utakmica nema televizije, a bez televizije nema gotovine. Samo suspenzija utakmice protiv “Napolija” u Ligi prvaka, da bi se dobila slika o tome koliki su gubici, značila je gubitak od šest miliona eura. Drugi izvor prihoda koji je doživljavao stalan rast iz godine u godinu jesu trgovine, počevši od trgovine “Barça”, smještene na stadionu Camp Nou.

Osim nje, tu je i trokatnica koja je otvorena prošlog septembra na La Rambli, ulici arteriji grada Barcelone, koja je sada prazna. Procjene dobitka u ovim trgovinama bile su ukupno 86 miliona eura. Ne treba zaboraviti da je menadžment trgovine prešao u ruke kluba nakon što je njime nekoliko godina gospodario “Nike”. Ovih dana nema klijenata. Oni domaći zatočeni su u kućama, oni iz inostranstva ne putuju.

Bez turizma, “ Barça” vidi kako njena ekonomija propada. Veliki dio posla bio je zasnovan na trošenju novca koji su ostavljali inostrani posjetioci, prodajom ulaznica, korištenjem raznih sadržaja stadiona, poput muzeja, koji je uvijek među najposjećenijim u Kataloniji, ili kroz programe kao što je “Barça Experience”, koji navijačima omogućuje šetnju stadionom uz plaćanje. Rad stadiona u različitim aspektima naglo je porastao.

Čak ni sponzorski ugovori nisu više garantirani budući da postoje klauzule za smanjenje iznosa dogovorenih u slučaju prestanka aktivnosti, ali ne i druge koje im nadoknađuju osiguravajuća društva jer smo suočeni s događajem koji niko nije mogao predvidjeti.

Zabrinutost Uprave takva je da se ne planira uključivanje u dnevni red pitanja koja su se do prije mjesec dana činila važnim. Naprimjer, rezultati revizije i odlučivanje o mjerama koje će se poduzeti u vezi s odgovornim za takozvani “Barçagatea”, kao i određivanje datuma drugog referenduma s kojim će razmatrati novi model finansiranja “Espai Barça”.

Dodatni problem jeste i projekt obnove stadiona i drugi radovi. Planirano je da će koštati 685 miliona eura.

 

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!