fbpx

Bakir Izetbegović pokazao zavidnu razinu mudrosti

U cijelom procesu jednogodišnjeg postizbornog formiranja vlasti mora se odati priznanje Bakiru Izetbegoviću i SDA za politički mudru igru i na strateškom i na taktičkom političkom nivou.

Od situacije kada se glasno i ultimativno izjavljivalo kako “niko neće sa SDA” došlo se do toga da SDA poprilično ležerno bira s kim će formirati vertikalu vlasti, a ta vertikala osnovni je uvjet za stabilnost i normalno funkcioniranje Bosne i Hercegovine. Uostalom, stabilnost i nesmetano funkcioniranje države bošnjački su politički i nacionalni prioriteti.

Izetbegović je uspio prvo neutralizirati početni postizborni juriš smišljen da uzdrma i pocijepa SDA, a zatim tu prevratničku energiju usmjeriti ka samim prevratnicima. SDA se opet pokazala kao politički maratonac koji neprestano i zadaje i drži ritam dok se nadobudni politički sprinteri potpuno iscrpe i politički potroše već u prvoj postizbornoj godini. Ako je politika “umijeće mogućeg”, onda su Izetbegović i SDA uspjeli izvući najbolje iz teške postizborne situacije, kada se SDA kao stranku pobjednicu u KS željelo marginalizirati ne samo na kantonalnim nego i višim nivoima vlasti.

Narod je glasao tako kako je glasao, takvi glasovi imaju političke reperkusije te, kada se tumače i analiziraju, pogotovo kad se kritiziraju politički postupci SDA, uvijek se mora voditi računa da ona djeluje u okviru datih realnosti. A date političke realnosti takve su da su neizbježni politički faktori i Dodik i Čović i Radončić i Komšić. U takvim okolnostima političko umijeće je izvući najbolje iz relativno loše situacije, te nakon godinu dana neprestanih napada formirati probosansku koaliciju s kompletnom vertikalom vlasti.

U tom smislu ima mjesta za umjereni optimizam, no uvijek treba imati na pameti Radončićev prevrtljivi oportunizam, politički promiskuitet i osobitu nadarenost za medijsko zlostavljanje koalicionih partnera, te Komšićev nestalni temperament, varijabilnu energiju i sklonost ka bježanju u opoziciju. Također, ne treba niti sumnjati da će nova kantonalna vlast biti izložena ogromnim pritiscima i sabotažama. Konstantni medijski pritisak na stranačke čelnike i skupštinske zastupnike je zagarantiran, baš kao izmišljanje i pakovanje afera.

No, ako nova kantonalna vlast bude zaista dobro i uspješno obavljala svoj posao, ne treba isključiti i pojavu režiranih protesta i nereda u cilju njenog rušenja. Najbolji način da se neutraliziraju svi takvi pokušaji jesu pošten, transparentan i odgovoran rad uz otvorenu i dvosmjernu komunikaciju s građanima te energičnu i pravovremenu medijsku promociju postignutih rezultata. /M.Drnišlić/

 

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!