fbpx

Azerbejdžanska vojska uništila tenkove i raketne sisteme armenskih snaga

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je da je njihova vojska tokom cijele noći nastavila s operacijama u pravcima Agdere, Agdam, Fuzuli, Hadrut, Jabrail, Gubadli i Zangilan

 

Azerbejdžanska vojska nastavlja provoditi operacije koje je pokrenula u cilju oslobađanja svog teritorija od armenskih okupatorskih snaga, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je da je njihova vojska tokom cijele noći nastavila s operacijama u pravcima Agdere, Agdam, Fuzuli, Hadrut, Jabrail, Gubadli i Zangilan.

Još se navodi da su armenske jedinice topovima i minobacačima otvorile vatru na odbrambenu liniju azerbejdžanske vojske koja je uništila dva tenka T-72, četiri raketna sistema “Grad”, jednu haubicu D-30 i pet vozila koja su pripadala armenskim snagama.

Dodaje se da je u operacijama neutraliziran veliki broj armenskih vojnika te da azerbejdžanske vojske drže pod kontrolom situaciju na frontu.

U napadima koje je do 19. oktobra Armenija izvela na naselja u Azerbejdžanu, poginuo je 61, a ranjena su 282 civila. U armenskim napadima uništeno je 1.846 kuća, 90 zgrada i 341 javna ustanova.

Azerbejdžanska vojska je 27. septembra, nakon što je armenska vojska izvela napad na naselja, pokrenula protunapad. Armenska vojska koja je izgubila položaje, nastavila je granatirati i napadati naselja u Azerbejdžanu.

Na sastanku u Moskvi, Armenija i Azerbejdžan su dogovorili humanitarno primirje koje je na snagu stupilo 10. oktobra u 12 sati, a kako bi bila razmijenjena tijela i zarobljenici u Nagorno-Karabahu.

U napadu koje je armenska vojska izvela na Ganju, u Azerbejdžanu, nepuna 24 sata od primirja, poginulo je 10 osoba, a 35 je ranjeno. U napadu na Tartar, 15. oktobra, čija su meta bili civili tokom ukopa ubijenih, poginule su četiri, ranjene četiri osobe. U subotu je izveden napad na Ganju, u kojem je poginulo 13 civila.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!