fbpx

Azerbejdžan: U strahu od novog armenskog napada stradale ukopali tokom noći

U napadu u Tartaru, kojeg je armenska vojska izvela na civile koji su bili na groblju, poginule su četiri osobe, a još četiri su ran

 

Porodice i prijatelji žrtava, koje su ubijene u artiljerijskom napadu armenske vojske na groblje tokom dženaze, žale oko sanduka na posljednjem ispraćaju u četvrtak uvečer u Tartaru u Azerbejdžanu, prenosi Anadolu Agency (AA).

U današnjem napadu u Tartaru, kojeg je armenska vojska izvela na civile koji su bili na groblju, poginule su četiri osobe, a još četiri su ranjene. U napadu su uništene i brojne grobnice te civilno vozilo.

Mještani su kazali da su ukop poginulih u današnjem napadu organizovali u noćnim satima, kako bi spriječili mogućnost novog armenskog napada na civile na groblju.

“Iskender je otišao na dženazu kako bi ukopao majku, međutim tokom ukopa desio se napad. On je bio otac djevojčice i dječaka”, rekao je za AA Musrek Hasanov koji je došao na dženazu svojih bližnjih koji su poginuli u napadu armenske vojske.

Navodeći da je tokom dženaze na mezarju bilo petnaestak osoba Hasanov je dodao:

“Nažalosti, i moj zet Perviz je poginuo, on je imao blizance.”

Novinar AA od pripadnika sigurnosti u Tartaru doznao je kako su armenske oružane snage granatirale grupu mještana, koji su se na groblju nalazili radi ukopa preminulog.

Tužilaštvo Azerbejdžana saopštilo je kako je u napadu koji se dogodio oko 13 sati po lokalnom vremenu poginulo troje civila, a pet je ranjeno. Kasnije je u bolnici preminula još jedna osoba pa je broj stradalih civila porastao na četiri.

Azerbejžanska vojska je nakon što je armenska vojska otvorila vatru na civilna naselja, 27. septembra pokrenula protivnapad. Armenska vojska koja je izgubila određene položaje, nastavila je granatirati azerbejdžanska naselja.

Azerbejdžan i Armenija su na sastanku u Moskvi dogovorili primirje koje je stupilo a snagu 10. oktobra u 12 sati, a radi razmjene tijela i zatvorenika u Nagorno-Karabahu.

Međutim, armenska vojska je, nepuna 24 sata od primirja, izvela napad na grad Ganžu u Azerbejžanu, u kojem je poginulo deset osoba, a 35 je ranjeno.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!