fbpx

AVICII, DVIJE GODINE NAKON SMRTI: Gdje su njegovi milioni?

Mediji su mu bogatstvo isprva procijenili na oko 70 miliona, ne računajući samo akumulirani novac, već i nešto umjetnikove imovine. Izračun je napravljen uzimajući u obzir da je DJ naplaćivao oko 200.000 eura po nastupu i da je u 2016., posljednju aktivnu godinu, ušao sa 12 miliona.

 

Avicii je bio jedno od najtraženijih imena na Googleu 2018. godine. Nažalost, ne zbog neke nove pjesme ili kakvog drugog razloga koji bi njegove fanove učinio sretnim. Već zbog njegove nesretne smrti. Vijest je pogodila svijet ne samo zbog značaja kojeg je imao u svijetu muzike, kao jedan od najprepoznatijih producenta elektronske muzike, već zbog njegove mladosti i načina na koji je umro.

Tim Bergling, kako mu je bilo pravo ime, ubio se u Omanu nakon što se povukao sa pozornice. Imao je 28 godina i dvije godine je bio van svijeta muzike. Oni koji su umjetnika pobliže poznavali, znali su da je dugo bolovao od bolesti, akutnog pankreatitisa koji ga je prisilio da se povuče. Zlo protiv kojeg se, kako je objasnila njegova porodica, “stvarno borio sa mislima o smislu stvari, života, sreće. Sada nije imao snage, htio je pronaći mir.”

 

 

Upravo su njegov otac i njegova supruga Anki Lidén bili univerzalni nasljednici golemog bogatstva koje je nagomilao švedski DJ. Riječ je o 22 miliona eura koji su, kako Avicii nije imao partnera, potomke niti je ostavio testament, otišli u ruke njegovih roditelja kako je određeno po švedskom zakonu.

Mediji su mu bogatstvo isprva procijenili na oko 70 miliona, ne računajući samo akumulirani novac, već i nešto umjetnikove imovine. Izračun je napravljen uzimajući u obzir da je DJ naplaćivao oko 200.000 eura po nastupu i da je u 2016., posljednju aktivnu godinu, ušao sa 12 miliona.

Usprkos tome, umjetnik nikada nije davao značaj materijalnim dobicima: “Kad sam počeo zarađivati, otkrio sam da mi novac stvarno ne treba”, kazao je u intervjuu 2013. “Kad imate višak novca, nemate potreba, najosnovnija, najljudskija i najočitija stvar je davati je ljudima kojima je potreban.”

Jedna od stvari na koju je utrošio dio svog bogatstva bilo je finansiranje nevladinih organizacija: dio prihoda od turneje po Sjedinjenim Državama 2012. godine prebačen je u američku organizaciju koja se bori protiv gladi Feeding America. Godine 2013. dao je milion eura švedskoj nevladinoj organizaciji Radiohjälpen, koja skuplja novac u humanitarne svrhe.

Isti taj altruistički put slijedili su i njegovi roditelji.Dio Aviciijeve baštine namijenjen je stvaranju Fondacije Tim Bergling u čast preminulog DJ-a koja prikuplja novac i podiže svijest o uzrocima povezanim s mentalnim bolestima i sprječavanjem samoubojstava, Također se bavi i drugim pitanjima koja se odnose na klimatske promjen, očuvanje prirode i ugrožene vrste. Porodica je ciljeve fondacije pojasnila u izjavi: “Stvaranje fondacije u njegovo ime naš je način da nastavimo djelovati u njegovom duhu.”

PROČITAJTE I...

Zasnovana na magmi nacionalnog bića, na buntovnoj i polivalentnoj leksičkoj podlozi, na vreloj maštovitosti i gotovo sentimentalnoj zagrcnutosti narodnog rapsoda, poezija Ćamila Sijarića traga za suštinskim mirom, u jednoj univerzalno oblikovanoj formi, osvjetljava čovjekovu sudbinu kroz najintimniju vizuru, svoj san o mogućem spokojstvu projektuje na historijsko platno vječito živih ožiljaka stradalništva i bola kao univerzalnih i odveć ponovljivih kategorija.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!