fbpx

“Avazovo” mamuzanje mrtvog SDP-a

To na čemu Avaz jaše posljednjih dana, pokušavajući prevariti i ono malo čitalaca i još manji broj onih koji vjeruju u napisano u ovom stranačkom glasilu, potpuno je suludo krivljenje činjenica, obmanjivanje i otvoreno laganje. Spinovanje, kako je to moderno reći.

Nova Zvizdićeva smutnja, Veleizdaja Denisa Zvizdića, Zvizdićev skandal treba u Parlament – samo su neki od naslova koji proteklih četiri-pet dana vrište s naslovne strane Dnevnog avaza. Histerija u tornju nastala je nakon što je prošle nedjelje Direkcija za evropske integracije BiH, uz odgovor Agencije za statistiku BiH, dostavila i odgovor Zavoda za statistiku RS na Upitnik Evropske komisije koji se tiče broja stanovnika BiH. Avaz “saznaje” da se ovim priznaju podaci koji su nelegalni. Nakon napada na Denisa Zvizdića, u nastavku teksta Avaz demantira sam sebe. “Kako nam je rečeno, Upitnik, odnosno EK, kroz pitanja traži da se dostavi realno stanje na terenu, a s obzirom na to da se u BiH, u zavisnosti od toga u kojem se entitetu nalazite, koriste oba podatka, tako će oba biti i poslana”, stoji u članku, no, to novinara lista ne sprečava da zaključi kako je riječ o veleizdaji te upita “kakvu će to reakciju doživjeti u Briselu i hoće li to zahtijevati dodatni set pitanja ili čak utjecati na dodjelu statusa kandidata, ostaje da se vidi. Za sada je jasno da je Zvizdić obmanuo javnost i doveo u pitanje cijeli evropski proces samo kako bi se pohvalio da je stavio tačku na trakavicu zvanu Upitnik!”

To na čemu Avaz jaše posljednjih dana, pokušavajući prevariti i ono malo svojih čitalaca i još manji broj onih koji vjeruju u napisano u ovom stranačkom glasilu, potpuno je suludo krivljenje činjenica, obmanjivanje i otvoreno laganje. Spinovanje, kako je to moderno reći. Jasno je novinarima, uredništvu, a i savjetniku Avaza da je dio koji je poslan u sklopu Upitnika o rezultatima popisa običan podatak, jedan od stotina hiljada drugih odgovora na pitanja na koja su ovdašnje vlasti morale odgovoriti kako bi kompletirale taj dokument. Upitnik Evropske unije presjek je stanja u državi, mora se odgovoriti na više od tri hiljade pitanja. Tako se, između ostalog, mora odgovoriti, zatim odgovore usaglasiti, prevesti na engleski jezik, lektorirati pa poslati u Bruxelles odgovore o poglavljima koja govore o statistici, socijalnoj politici, zapošljavanju, energetici, nauci, industrijskoj politici, ekonomiji…

Upitnik je presjek trenutnog stanja u državi koja želi postati dijelom Evropske unije. Trenutnog stanja, iznimno je važno naglasiti. U trenutno stanje spada, primjerice, i broj komada oružja, stanje u zatvorima, stanje sa slobodama medija. Isto tako, mora se odgovoriti i na pitanje o zdravstvenom stanju građana, broju bolesnih, broju pretilih, broju pušača… Treba odgovoriti i koliko imamo nepismenih, koliko visokoobrazovanih osoba, kakav nam je natalitet, zašto se dešavaju štrajkovi, kakav nam je stočni fond, dijelimo li podsticaje, koliko imamo mobitela, koliko zaposlenih žena, koliko korisnika interneta, koliki je odnos zaposlenih žena i muškaraca, koliko litara vina proizvedemo godišnje, uzgajamo li ribu, kakvo nam je stanje u zoološkim vrtovima…

Rezultati popisa stanovništva iz 2013. godine važan su također dio u odgovorima na Upitnik. Bruxelles želi znati koliko nas ima, koliko imamo stambenih zgrada, koliko stanovnika BiH ima svoj stan ili kuću, u kakvim uvjetima žive. Rezultati popisa koje je objavila Agencija za statistiku jedini su validni rezultati jer ih je priznao i Eurostat, “statistički ured evropskih zajednica čiji je zadatak obrada i objavljivanje uporedivih statističkih podataka na nivou Evropske unije”.

Međutim, prilikom odgovaranja na pitanja iz Bruxellesa mora se navesti i ono što je trenutačno stanje u državi. Činjenica je da Republički zavod za statistiku Republike Srpske ne priznaje podatke koje je obznanila državna agencija, a koje je verificirao Eurostat, smatra ih drugačijim. U ovom entitetu imaju vlastite podatke nastale nakon popisa. Odgovarajući na pitanja iz Upitnika državne vlasti moraju u njega unijeti i ovu činjenicu. Dakle, da se jedna entitetska agencija ne slaže s rezultatima koje je objavila neka državna agencija. I ništa više niti manje od toga ne stoji u Upitniku. Niti se time priznaju rezultati popisa koje validnim smatra Republički zavod za statistiku RS, niti se time derogiraju rezultati Agencije za statistiku koje je prihvatio Eurostat. Samo informacija o tome da vlasti jednog entiteta, jednog dijela države BiH, smatraju da imaju drugačije podatke. Da je to objavila bilo koja druga kantonalna, entitetska ili državna agencija iz bilo koje druge oblasti i takav bi se prijepor morao ugraditi u odgovore na pitanja iz Upitnika.

Od mišljenja banjalučkog Zavoda upisanog među odgovore u Upitniku Avaz je napravio skandal i veleizdaju države. Na njihovo se pisanje nakačio SDP, čije se opoziciono djelovanje svelo na prosljeđivanje novinskih članaka, Twitter / Facebook mudrovanje i reagiranje na vijesti objavljene u ovdašnjim medijima. Upakirali su tako SDP-ovci jedan od odgovora iz Upitnika u “nastavak antidržavničke politike koju nastavljaju Zvizdić i SDA kojom se direktno ugrožava i ono malo digniteta kojeg Bosna i Hercegovina ima u očima Brisela i Evropske komisije, te da ovakav potez pokazuje još jednom kakav katastrofalan mehanizam koordinacije koji je Bakir Izetbegović dogovorio s Miloradom Dodikom…”

Iz Zvizdićevog kabineta ubrzo im je odgovoreno. Prvo im je predsjedavajući Vijeća ministara morao pojasniti kako se zapravo odgovara na Upitnik i šta mora stajati u odgovorima. Osnovano se sumnja da u ovoj stranci mnogo toga ne znaju, uzimajući u obzir količinu besmislica koju je, primjerice, o reformskoj agendi prije nekoliko dana izrekao potpredsjednik SDP-a Draško Aćimović, gostujući u studiju Federalne TV. “SDP pokušava zluradim politikantskim saopštenjima ubijediti javnost u ispravnost njihovih stavova, prešućujući javnosti činjenicu da se odgovorima na pitanja iz Upitnika ne mijenjaju zakoni, niti se bilo šta prihvata, niti odgovori na pitanja imaju supremaciju nad važećim zakonskim okvirom. Upitnik je baziran isključivo na načelu ustavnih nadležnosti, visokom nivou stručnosti i na prikazu aktuelnog stanja u državi. Na ovim principima su bazirani svi odgovori BiH.”

Nakon što im je pojasnio kako funkcionira proces odgovaranja, Zvizdić je nastavio: “Zbog svega navedenog, a posebno zbog činjenice da je Bosna i Hercegovina u vrijeme SDP-ove vladavine stagnirala dok su ostale zemlje regiona napredovale, bilo bi neophodno da upravo SDP da javnosti precizan odgovor zašto su osam godina blokirali evropski i NATO put naše države? Ili odgovor na pitanje zašto rukovodeći kadrovi SDP-a nisu uradili ništa od obaveza koje je, posebno u periodu od 2010. do 2015., imala Bosna i Hercegovina u vezi s EU integracijama? Sta su na evropskim integracijama BiH radili kadrovi SDP-a u vrijeme dok su susjedi Bosne i Hercegovine pravili progres i dobili kandidatski status: Crna Gora 2010, Srbija 2012, a Albanija 2014?”, kazao je Zvizdić, zaključivši: “Odgovor je da kadrovi SDP-a nisu ništa uradili u vezi s EU integracijama BiH. Zbog toga, današnja ‘zabrinutost’ SDP-a predstavlja vrhunac licemjerstva i providan pokušaj da se natjeraju građani BiH da zaborave katastrofalne rezultate SDP-ove vladavine koja će ostati upamćena po višegodišnjoj blokadi evropskog puta BiH.”

No, i nakon što im je pojašnjeno o čemu se radi, te nakon što ih se podsjetilo da pišu neistine, iz Avaza su nastavili udarati dalje, s histeričnom kampanjom koja traje već danima. No, bez ikakvog uspjeha. Zanimljivo je, međutim, da u Zenici traje štrajk radnika tamošnje Željezare koji traže da im se poveže staž kako bi mogli mirno otići u mirovinu. U utorak, dan nakon što su počeli štrajkati glađu, na naslovnici Avaza o tome nije bilo niti slova. Tek kratak tekst na dnu osme strane novina. Zašto takav tretman, zna uredništvo tog lista. No, mogli bi se opkladiti da je to zbog činjenice da radnici štrajkaju nakon što im je prije nekoliko dana obećano da će biti uplaćen novac koji im je neophodan za uvezivanje radnog staža. Obećao im je to federalni ministar Nermin Džindić, kadar stranke čiji je Avaz službeni list.

 

 

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!