fbpx

ATAK NA DRŽAVNE ORGANE ZA PROVOĐENJE IZBORA

U proteklih nekoliko dana lično sam, kao predsjednik Izborne komisije u Općini Novi Grad, bio izložen nevjerovatnom pritisku koji su proizvodile političke stranke i njihovi frontmeni, pokušavajući stvoriti sliku da je u toku opća izborna prevara, ili, kako su je nazivali, “masovna izborna krađa” ili “neviđena pljačka glasova” i sl. Otvorene napade na mene i moje kolege započeo je Radončićev Dnevni avaz, mnogo prije samih izbora, jednim tekstom u kojem “najavljuje” izbornu prevaru u najvećoj sarajevskoj općini. Kasnije je napade predvodio SDP, a najagresivnija je bila novoformirana stranka Narod i pravda

Piše: Elvir RESIĆ

 

Kao čovjek koji ne želi nijemo posmatrati šta se oko njega dešava i koji nastoji dati svoj društveni doprinos, pišem o pojavama i događajima koje smatram važnim i koje je inače potrebno opisivati i objašnjavati. Gotovo nikada, ne samo u ovom magazinu nego i na privatnom profilu na Facebooku, ne pišem o sebi niti na bilo koji način opterećujem čitaoce vlastitom ulogom u društvu. Ovog puta, međutim, moram napraviti iznimku jer je drugačije nemoguće na odgovarajući način opisati nedavno održane izbore i sve ono što se u vezi s njima događalo.

U proteklih nekoliko dana lično sam, kao predsjednik Izborne komisije u Općini Novi Grad, bio izložen nevjerovatnom pritisku koji su proizvodile političke stranke i njihovi frontmeni, pokušavajući stvoriti sliku da je u toku opća izborna prevara, ili, kako su je nazivali, “masovna izborna krađa” ili “neviđena pljačka glasova” i sl. Otvorene napade na mene i moje kolege započeo je Radončićev Dnevni avaz, mnogo prije samih izbora, jednim tekstom u kojem “najavljuje” izbornu prevaru u najvećoj sarajevskoj općini.

Kasnije je napade predvodio SDP, a najagresivnija je bila novoformirana stranka Narod i pravda, predvođena njenim predsjednikom Elmedinom Konakovićem, dojučerašnjim premijerom Kantona Sarajevo i funkcionerom SDA. Iznoseći tvrdnje o masovnim izbornim prevarama u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića, takozvani opozicioni lideri samo su još jednom pokazali koliko su neupućeni u izborni proces, ili, što je još gore, kako svjesno i krajnje zlonamjerno manipuliraju građanima koji ih slušaju.

E, upravo radi građana, birača, svih onih koji imaju pravo i koji žele da bude ispoštovana njihova slobodna volja, iako sam o tome već pisao, dužan sam detaljno objasniti onaj dio procesa koji se odnosi na samo prebrojavanje i objedinjavanje glasova, odnosno sumiranje izbornih rezultata, s konkretnim primjerima iz Općine Novi Grad.

Prije svega, prema Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, biračke odbore, koji provode izbore na biračkim mjestima, imenuje Izborna komisija, a članove predlažu politički subjekti koji učestvuju na izborima u toj izbornoj jedinici, pri čemu svi oni imaju pravo na isti broj članova biračkih odbora, bez obzira na to je li riječ o stranci, nezavisnom kandidatu ili koaliciji.

Nakon procesa žrijebanja, politički subjekti delegiraju kandidate za angažman u biračkim odborima i na osnovu tih prijedloga Izborna komisija donosi rješenje o njihovom imenovanju. Na području općine Novi Grad postoji 155 redovnih biračkih mjesta, a za svako mjesto imenovano je po pet članova i po pet zamjenika, što znači da je za provedbu izbora potrebno 1.550 ljudi.

Na svakom biračkom mjestu na dan izbora politički subjekti delegiraju i svoje posmatrače, koje akreditira Izborna komisija. Za ove izbore Izborna komisija u Novom Gradu akreditirala je 1.651 posmatrača, koji je imao pravo ući na svako biračko mjesto. Pored njih, izbore u ovoj općini posmatralo je više od 120 posmatrača nevladine organizacije Koalicija “Pod lupom”, uz posmatrače OSCE-a i drugih međunarodnih organizacija. Dakle, transparentnost izbornog procesa bila je zagarantirana, a mogućnost manipulacije slobodnom voljom birača svedena na minimum.

Nakon završetka brojanja glasova, birački odbori na licu mjesta, pred posmatračima, popunjavaju zbirne obrasce s podacima za sve nivoe vlasti, od Predsjedništva do kantonalnih skupština, od kojih svaki ima original i četiri kopije. Plava kopija stavlja se u vreću koja se pečati, zelena kopija šalje se općinskoj izbornoj komisiji, žuta se ističe na biračkom mjestu, a crvenu zadržava predsjednik biračkog odbora. Originalne (bijele) obrasce općinska dostavlja Centralnoj izbornoj komisiji najkasnije dvanaest sati nakon što su primljeni, čime se otklanja svaka mogućnost manipulacije glasovima. Kretanje glasačkih listića, od skladišta CIK-a do prostorija OIK-a, te do biračkog mjesta dan uoči izbora, kao i nakon glasanja nazad u prostorije OIK-a, obavlja se isključivo uz pratnju MUP-a, čiji službenici bez prekida dežuraju na ulazu u prostoriju u kojoj se čuva osjetljivi glasački materijal.

Dakle, izborni proces u Bosni i Hercegovini detaljno je reguliran i s tehničke strane jedan je od najuređenijih sistema u našoj zemlji. Tačno se zna uloga svakog učesnika u procesu, a precizno su definirani svi njegovi elementi. Osim toga, do sada utvrđeni izborni rezultati jasno pokazuju određene zakonitosti, odgovarajuće omjere i razlike po nivoima, kontinuitet podrške koju određeni politički subjekti imaju na izbornim područjima i sl. Procent rasta, odnosno pada popularnosti stranaka također je uravnotežen i po biračkim mjestima i po nivoima vlasti, što razumnom čovjeku govori da znatnijih manipulacija nije bilo i da su rezultati ovih, kao i svih dosadašnjih izbora, odraz slobodne volje birača.

Prema tome, bez ikakve dileme, hajka na općinske izborne komisije uz tvrdnje da je na ovim izborima izvršena “masovna izborna krađa” može se protumačiti na dva načina: ili je riječ o potpunom nepoznavanju procesa, ili se radi o otvorenom i brutalnom ataku na državne organe za provođenje izbora. Ako je ovo drugo, a sve su prilike da jeste, onda to pojedine stranke čine zbog nezadovoljstva ostvarenim rezultatom, a poneke, moguće je, žele svjesno potpaliti i potpiriti nepovjerenje u institucije sistema i izazvati haos. Recepti su poznati, a akteri se mijenjaju. Ipak, krajnje je vrijeme da se državni organi za provođenje izbora u Bosni i Hercegovini zaštite, a oni koji namjerno žele stvoriti nerede adekvatno sankcioniraju.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!