fbpx

Armenija vrši ratni zločin

U našoj regiji postoje agresivne države. Agresija Armenije prema Azerbejdžanu još nam je jednom pokazala tu činjenicu, rekao je šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu

 

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je kako je 20 posto azerbejdžanskog teritorija već 30 godina pod armenskom okupacijom, kako Armenija danas napada i azerbejdžanski teritorij koji nije pod okupacijom i da to predstavlja vršenje ratnog zločina, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu je govorio na ceremoniji povodom početka nove univerzitetske godine na Međunarodnom tursko-kazahstanskom univerzitetu “Hoca Ahyet Yesevi”, a tom prilikom se dotakao i armenskih napada u Nagorno-Karabahu.

Turski ministar je kazao kako u okruženju Turske ima mnogo potencijalnih sukoba, te dodao: “U našoj regiji postoje agresivne države. Agresija Armenije prema Azerbejdžanu još nam je jednom pokazala tu činjenicu.”

Napomenuo je da je 20 posto azerbejdžanskog teritorija pod armenskom okupacijom već 30 godina.

“Armenija također napada azerbejdžanske teritorije koje nisu pod okupacijom. Ovi postupci Armenije su ratni zločin”, rekao je Cavusoglu.

Podvukao je kako je potpuno legitimno da Azerbejdžan u jednoj takvoj situaciji štiti svoj teritorij i svoj narod. Prema njegovima riječima, pojedini akteri su šutjeli na činjenicu da je Azerbejdžan u ovoj situaciji žrtva i poistovijetili su “okupatora i žrtvu”.

Cavusoglu je podvukao kako će Turska uvijek biti uz azerbejdžansku braću u njihovoj pravednoj borbi.

Govoreći i o prijetnji terorističke organizacije FETO, odgovorne za pokušaj puča 15. jula 2016. godine u njegovoj zemlji, Cavusoglu je rekao kako FETO predstavlja opasnost po brojne bratske zemlje Republike Turske, među kojima i Kirgistan.

“Iza dešavanja (u Kirgistanu) jedan od glavnih aktera je FETO i njegova struktura u toj zemlji. Nakon izdajničkog pokušaja puča u Turskoj, lično sam upozorio na vrlo rasprostranjenu strukturu FETO-a u bratskom Kirgistanu i da jednog dana može nanijeti štetu toj zemlji. Naša braća u Kirgistanu su to danas vidjela svojim očima”, rekao je Cavusoglu.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!