fbpx

Arapska proljeća i jeseni

Razina rasta u zemljama u regiji je ispod one koja je potrebna za rješavanje nezaposlenosti. U ovoj regiji stopa nezaposlenosti mladih jeste od 25 do 30 posto, a to zahtijeva da rast bude viši za jedan do dva posto, rekao je direktor MMF-a za Bliski istok i Srednju Aziju Jihad Azour.

 

Prošlo je devet godina od masovnih protesta u arapskom svijetu poznatih kao “Arapsko proljeće”. Promijenilo se mnogo toga, ali malo šta nabolje. “Hljeba, slobode i socijalne pravde” bila je parola demonstranata. Toga ni danas nema u arapskom svijetu. Protesti su krenuli iz Tunisa 2010. godine, jedine zemlje koja danas bilježi kakav-takav napredak.

Libija je uništena, ratom razorena, Egipat stenje pod diktaturom Abdela Fataha al-Sisija. Svijetli trenutak imao je u kratkom razdoblju dok je Muhamed Mursi bio na vlasti odmah nakon protesta, a onda je utonuo u mrak svrgavanjem i njegovim ubistvom. Sirija je potpuno uništena ratom, Jemen je također ratna zona i najsiromašnija zemlja arapskog svijeta.

Danas ponovo imamo proteste u arapskom svijetu. Ovog puta u Sudanu, Alžiru, Libanu i Iraku. Prema izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), zajednički nazivnik ovih protesta jeste nezaposlenost, posebno mladih, korupcija i izostanak ekonomskih reformi. U većini su slučajeva to mirni protesti, ali nerijetko vojska i policija pucaju u demonstrante.

Primjera radi, u Sudanu je ubijeno 40 demonstranata. Ovog su puta, čini se, najistrajniji demonstranti u Libanu. Protesti su specifični, ne po zahtjevima demonstranata, jer su zahtjevi u svim zemljama isti – odlazak korumpiranih vlasti, nego po tome što je Liban duboko podijeljena zemlja u kojoj žive kršćani i muslimani, muslimani sunije i šiije. Demonstranti traže odlazak s vlasti i predstavnika kršćana i muslimana, šiija i sunija. Demonstranti su jedinstveni u pozivu na odstupanje, ali tako da svaka grupacija od svojih predstavnika traži odstupanje.

Prema procjeni MMF-a, nemiri doprinose usporavanju rasta u regijama Bliskog istoka i sjeverne Afrike, uz globalne trgovinske sukobe, nestabilnost cijena nafte i neizvjestan proces “Brexita”. Početkom ovog mjeseca MMF je snizio prognozu za 2019. godinu u regiji, uzevši u obzir arapske zemlje i Iran, na jedva 0,1 posto s prošlogodišnjih 1,1 posto.

Razina rasta u zemljama u regiji je ispod one koja je potrebna za rješavanje nezaposlenosti. U ovoj regiji stopa nezaposlenosti mladih jeste od 25 do 30 posto, a to zahtijeva da rast bude viši za jedan do dva posto, rekao je direktor MMF-a za Bliski istok i Srednju Aziju Jihad Azour.

Treba dodati i to da problemi koje imaju zemlje Bliskog istoka i sjeverne Afrike nisu samo okidač za demonstracije nego su i veliki podsticaj mladima iz ove regije za migracije ka Zapadnoj Evropi. Istovremeno, ova je regija prostor na kojem svjetske sile nikad ne miruju pa je sasvim realno očekivati da proste iskoriste za svoje ciljeve i da oružje iz Sirije samo prebace na sljedeću lokaciju koja će preko noći postati “leglo terorista” koje treba uništiti. /J. S./

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!