fbpx

Apoteka u Sarajevu prodaje 100.000 maski dnevno?!

Podsjetimo da se respiratorne maske ne proizvode u BiH, dok se hirurške maske proizvode kod nas. Cijene respiratornih maski kreću se od 1,20 KM do 2,10 KM.

 

Zvuči nevjerovatno da se u jednoj apoteci u sarajevskom Starom Gradu dnevno prodaje 100.000 respiratornih maski, ali naš izvor tvrdi da je to apsolutno tačno. Tvrdi da te maske kupuju Kinezi. Šta rade s njima, to ne znamo, ali ih kupuju. Zato je ta apoteka ovih dana dobila novi naziv “Korona apoteka”.

Riječ je o apoteci u okviru JU Apoteke Sarajevo, međutim, u ovoj firmi su nam kazali da informacija o distribuciji 100.000 respiratornih maski dnevno nije tačna.

“Možemo potvrditi da smo u prethodnom periodu imali veliku distribuciju respiratornih maski, jer, osim građana, navedene maske potražuju firme, organizacije, udruženja, te iznimno veliki broj kineskih turista koji su većinom locirani u općini Stari Grad”, kazali su nam u JU Apoteke Sarajevo. Također, u JU Apoteke Sarajevo ističu da dnevno prodaju oko 450 respiratornih maski. Istovremeno, povećana je potražnja i za hirurškim maskama, kojih se dnevno proda oko 8.800 komada.

Podsjetimo da se respiratorne maske ne proizvode u BiH, dok se hirurške maske proizvode kod nas. Cijene respiratornih maski kreću se od 1,20 KM do 2,10 KM.

Firma “Vogmask” uvozi respiratorne dizajnerske maske iz SAD-a. I oni su zabilježili veliku potražnju maski na našem tržištu, ali njihov problem je taj što im je nestalo maski, a proizvođač iz SAD-a ne može dovoljno proizvesti jer sve što ima šalje u Kinu.

Dakle, ako je u Kini tolika potražnja za respiratornim maskama zbog virusa da američki proizvođač ne može zadovoljiti tu tražnju, uzimajući u obzir populaciju od 1,3 milijarde Kineza, ne bi bilo nikakvo čudo da kineski turisti i Kinezi koji stalno borave u BiH kupuju tako velike količine maski i šalju ih u Kinu. /J. S./

Prethodni članak

(U)vozi Miško

Sljedeći članak

Četrnaest savjesti HVO-a

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!