fbpx

Apelacija koja je stvari pomakla s mrtve tačke u manjem entitetu

Ova apelacija nije niti najmanje naivna niti neusklađena s ključnim međunarodnim faktorima. Ona ne samo da prebacuje lopticu gdje joj je mjesto, u entitet RS, i ukazuje na kršenje ljudskih prava, odnosno Evropske konvencije, već i skreće pažnju na nerad i neaktivnost Valentina Inzka, OHR-a u cjelini, koji je po Daytonu odgovoran za civilni dio provedbe mirovnog sporazuma i zaštitu i provođenje svih njegovih aneksa, pa i aneksa 4. i 7. (Ustava i povratka) i svih odluka ustavnih i međunarodnih sudova

Piše: Faris NANIĆ

 

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC), na zahtjev ruskog ambasadora, održao je 29. januara vanrednu sjednicu povodom najave apelacije SDA Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine o ustavnosti naziva RS, kao i diskriminaciji Bošnjaka i Hrvata u tom entitetu. Najava na vladavini prava utemeljene apelacije izazvala je lavinu (ne)očekivanih reakcija bosansko-srpskih političkih partija, Republike Srbije, ali i predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, te novo miješanje Ruske Federacije u unutrašnje stvari naše zemlje. Ruski ambasador Ivancev, nakon najave apelacije, pozvao se na prijem kod Dodika, na kojem nije bila izvješena državna zastava BiH, pored ruske i entitetske (na šta je spala Rusija kada svoju zastavu spušta na nivo zastave entiteta u Bosni), dao mu instrukcije o reakciji koja je odmah i uslijedila.

Našao se Dodik i sa srbijanskim obavještajcem na privremenom radu u Sarajevu pod krinkom ambasadora, izvjesnim Đorđevićem. Rezultat je sazivanje skupa svih etničkih srpskih stranaka koji je zaprijetio da će preispitati status RS-a u BiH. Dodik je pojasnio šta to znači prijetnja da će izaći na granice entiteta ukoliko SDA uputi, a Ustavni sud prihvati apelaciju. Ambasadori Srbije i Rusije ponijeli su se baš diplomatski, u skladu s Bečkom konvencijom, koja regulira ponašanja jedne prema drugoj suverenoj državi. Dodik je inače čest gost na instrukcijama kod Ivanceva, posebno kada državu čijim Predsjedništvom trenutno predsjedava proglašava neodrživom, umjetnom, najavljuje neustavno otcjepljenje, kada inače krši Ustav, čak i vlastitog entiteta (učešće Bošnjaka i Hrvata u entitetskim vlastima i državnim i javnim tijelima i službama). Za razliku od njega, druga dva člana Predsjedništva ne ugošćuju ambasadore, recimo, SAD-a, EU ili Turske prilikom donošenja političkih odluka.

Inicijativa je na tragu činjenice da su u oba entiteta, odlukom Ustavnog suda iz 2000, sva tri konstitutivna naroda ravnopravna. U praksi, vlasti u RS-u, Milorad Dodik najviše, insistiraju kako je to zapravo “država srpskog naroda” ili “druga srpska država”. “Entitet RS postoji po Ustavu BiH kao multietnički entitet u kojem svi narodi moraju imati jednaka prava, što znači da ne može samo jedan narod biti zastupljen niti u nazivu, a drugi isključeni”, navodi SDA.

(NE)OČEKIVANE REAKCIJE

Dodik je rekao da kao odgovor na najavljenu inicijativu SDA ne želi isključiti razmatranje nezavisnosti RS-a, ali ne kao jedine opcije, dodavši da će predlagati povratak na tzv. dejtonske izvorne principe Ustava. Nije propustio, u jednoj od brojnijih izjava za RTRS, prozvati generalno Bošnjake da imaju dugoročan plan da korak po korak devastiraju RS, što je zaustavljeno 2006. godine.

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark kazao je da nije njegovo da komentira pojedinačne inicijative političara u BiH. Najvažnijim je ocijenio provedbu izbornih rezultata. Inicijativu su ocijenili kontraproduktivnom i destabilizirajućom visoki predstavnik Inzko te šefovi misija OSCE-a i zemalja članica EU. Bruce Berton, šef misije OSCE u BiH, rekao je da misija naglašava da Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH jasno prepoznaju dva entiteta, Federaciju Bosne i Hercegovine i Republiku Srpsku. Misija OSCE-a u BiH poziva vodstvo SDA i sve stranke da pronađu konstruktivne načine za unapređenje dijaloga, razumijevanja i povjerenja među konstitutivnim narodima. Ponovio je besmislen stav OHR-a da je inicijativa SDA naročito nepoželjna u jeku formiranja vlasti i hitne potrebe da se riješi nekoliko politički osjetljivih pitanja te da predstavlja odvraćanje pažnje od bavljenja stvarnim potrebama građana i njome se ne čini ništa na rješavanju pitanja koja SDA legitimno postavlja u vezi s pozicijom povratnika u Republiku Srpsku, kao što je bosanski jezik. Dakle, sistemska diskriminacija nije osjetljivo pitanje za šefa misije OSCE-a. Nadalje, rekao je da je građanima ove zemlje potrebno da politički lideri rade na ostvarenju bolje budućnosti putem dijaloga, međusobnog razumijevanja i kompromisa, a ne da koriste zapaljivu retoriku i maksimalističke pozicije koje samo vode ka krizi. Koja je to maksimalistička pozicija SDA i gdje je tu zapaljiva retorika kada i po njegovu priznanju legitimno postavlja pitanje provedbe Aneksa 7. o povratku, i to spominjući pravo na bosanski jezik?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je bh. entitet Republika Srpska ustavna kategorija, te dodao da inicijativa SDA o promjeni njenog naziva nije ni dobar niti odgovoran potez i da je o tome razgovarao s Dodikom dva puta, kao i da će se s njime sastati po povratku u Beograd. Dodao je dvosmisleno kako se nada da neće postojati potreba za bilo kakvom destabilizacijom prilika na području BiH.

UTEMELJENOST I DALEKOSEŽNOST INICIJATIVE

Inicijatori apelacije znaju zbog čega su je podnijeli i vjerujemo da ta apelacija nije samo rezultat želje SDA nego je inicirana iz nekih međunarodnih krugova, kazao je za N1 bivši predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine Miro Lazović. Smatra da je inicijativa SDA u vezi s promjenom imena Republike Srpske bila nagoviještena i ranije jer je Ustav pun diskriminacije. Bosna i Hercegovina na svom putu ka Evropskoj uniji mora prilagoditi svoje ustavne akte evropskim regulama i sve diskriminacione odredbe moraju biti otklonjene iz postojećeg Ustava. Napomenuo je kako su i u entitetskom ustavu u potpunosti ugrađena prava bošnjačkog i hrvatskog naroda. Inicijativa ne znači ukidanje entiteta Republike Srpske, već promjene naziva. Apelacija nije samo rezultat želje SDA nego je inicirana iz nekih međunarodnih krugova, zaključio je. Ako Republika Srpska ne bude poštovala prihvaćanje apelacije i odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, postaje izolirano ostrvo, zaobiđena od mnogih međunarodnih faktora, jer Evropa počiva na pravilima i zakonima, smatra Lazović, te navodi da inicijativa ima dalekosežne pravne posljedice koje mogu proizvesti određene promjene na prostoru BiH.

Stranka demokratske akcije reagirala je na saopćenja OHR-a i OSCE-a. “Nije najava naše apelacije izazvala tenzije, niti se u njoj koristi zapaljivi rječnik i podriva povjerenje među konstitutivnim narodima, već su, upravo suprotno, svakodnevne zapaljive izjave i postupci Milorada Dodika i drugih dužnosnika entiteta RS kojima se podriva povjerenje među narodima, i izostanak reakcije na njih, izazvali najavu ovakve apelacije”, kaže se u reakciji. Dodaju da, umjesto što žustro i tvrdo reagiraju na samu najavu SDA da će u skladu sa zakonskim i ustavnim procedurama tražiti uklanjanje diskriminacije prema nesrbima u entitetu RS, kao što je ranije apelacijama prema Ustavnom sudu BiH tražila uklanjanje diskriminacije prema Srbima u FBiH, od OHR-a, OSCE-a i zemalja članica Vijeća za implementaciju mira traže da prestanu povlačiti pred svakodnevnim nasrtajima na Bosnu i Hercegovinu i Dejtonski mirovni sporazum, koje dolaze od Milorada Dodika i drugih zvaničnika entiteta RS. “Upravo je njihova pasivnost, izostanak pravovremene reakcije i konkretnih poteza, a počesto i kukavički odnos prema kontinuiranom podrivanju institucija BiH i tek poslovična ‘zabrinutost’ ohrabrila politiku aparthejda prema nesrbima u entitetu RS i destruktivnu politiku prema samoj državi BiH. Indikativno je da se ovako oštro reagira na inicijativu SDA, koja poziva na poštivanje Ustava, zakona i odluka Ustavnog suda BiH, a da se potpuno prešuti i ne poduzme ništa na izjavu Milorada Dodika datu istog dana da je ‘RS spremna za otcjepljenje’”, kaže se u reakciji.

Ova apelacija nije niti najmanje naivna niti neusklađena s ključnim međunarodnim faktorima. Ona ne samo da prebacuje lopticu gdje joj je mjesto, u RS, i ukazuje na kršenje ljudskih prava, odnosno Evropske konvencije, već i skreće pažnju na nerad i neaktivnost Valentina Inzka, OHR-a u cjelini, koji je po Daytonu odgovoran za civilni dio provedbe mirovnog sporazuma i zaštitu i provođenje svih njegovih aneksa, pa i aneksa 4. i 7. (Ustava i povratka) i svih odluka ustavnih i međunarodnih sudova. Gotovo je nevjerovatno da Inzko nije reagirao na reafirmaciju Herceg-Bosne i njezina UZP-a u Deklaraciji udruge građana pod nazivom HNS, kao niti na jednu Dodikovu provokaciju s kršenjem Ustava i odluka Ustavnog suda, od proslava 9. januara, prijetnji izlaskom policije na granice RS u slučaju podnošenja apelacije, prijetnji otcjepljenjima i slično.

Prozivati SDA, koja se služi zakonitim sredstvom da upozori na diskriminaciju, radi otežavanja uspostave vlasti nakon izbora, a zanemariti dio Deklaracije HNS udruge građana, koja ucjenjuje da se neće uspostaviti vlast u FBiH ako ne bude izmijenjen izborni zakon, licemjerno je i zabrinjavajuće. Dakle, osim očekivanih reakcija srpskih stranaka i histeriziranja njihovih medija s obiju strana Drine, iznenađuju (ili možda ne) reakcije međunarodnih predstavnika. Na to je ukazao britanski historičar i vanredni profesor na SSST Univerzitetu u Sarajevu Marko Attila Hoare, koji je izjavio za Klix.ba da, u principu, SDA ima pravo da traži preimenovanje Republike Srpske jer ovaj entitet pripada svim njenim narodima, a ne samo Srbima, i ne bi trebao imati čisto srpsko ime jer su sva tri naroda konstitutivna na cijelom teritoriju BiH, a pozicija manjina, kako je naglašeno u slučaju Sejdić-Finci, također se mora riješiti. Republika Srpska je entitet, a ne država. Kako joj naziv zvuči kao naziv srpske nacionalne države, pomaže Dodiku u njegovoj postupnoj težnji da bude međunarodno prihvaćen kao de facto država, što može otvoriti put za secesiju. SDA je u principu u pravu i takve inicijative mogu poremetiti napore Dodikovog režima, smatra Hoare.

On kaže da je sramotno što HDZ i HNS odbacuju presudu u predmetu “Prlić i drugi”, što ukazuje na njihovo nepoštivanje međunarodnog prava i odbijanje raskida s kriminalnim naslijeđem hrvatskih ekstremista devedesetih godina, koji su se dogovorili za genocidno uništenje BiH u režiji srpskih ekstremista. Tvrdi da je Bosna i Hercegovina trenutno u lošem položaju, te da je opasnost od nezakonitog, jednostranog proglašenja nezavisnosti RS-a uz pomoć Rusije, Srbije i možda Hrvatske veoma stvarna. Zapadni savez oslabljen je politikom Donalda Trumpa, Brexita i uspona desnog populizma i ne može biti osloncem u zaštiti BiH jer nije uspio spriječiti rusku aneksiju Krima i napad na Ukrajinu. “Bosanci i Hercegovci koji su lojalni svojoj zemlji moraju biti spremni, u krajnjem slučaju, da se bore za odbranu teritorijalnog integriteta”, smatra Hoare.

Član Predsjedništva Šefik Džaferović u Bruxellesu se sastao s predsjednikom Evropske narodne partije Joshepom Daulom i upoznao ga s aktuelnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini nakon izbora. Istaknuo je da je formiranje vlasti na državnom nivou usložnjeno zbog pokušaja da se kroz taj proces zaustavi nastavak integracije BiH u NATO, koja se ne može razdvojiti od puta prema Evropskoj uniji. Pri tome je naglasio da, kroz najavu političkih predstavnika iz entiteta RS da se neće poštovati ranije doneseni zakoni, odluke i utvrđeni vanjsko-politički ciljevi, pokušava narušiti i vladavina prava. Džaferović i Daul su se saglasili da je upravo vladavina prava ključna vrijednost i evropski standard kojeg se moraju pridržavati sve zemlje koje imaju aspiraciju prema evroatlantskim integracijama.

IZJAVA PIC-A KAO REZULTAT REAKCIJA

Potpredsjednici RS-a i FBiH Ramiz Salkić i Melika Mahmutbegović obratili su se otvorenim pismom Valentinu Inzku. U njemu kažu da se u reakcijama i zahtjevima za sazivanje sjednice PIC-a tvrdi da se najavom apelacije, kojom bi se tražilo uklanjanje diskriminacije prema nesrbima u entitetu RS, podriva povjerenje među narodima i stabilnost zemlje i traže da se javnosti u BiH objasni kako zahtjev da se otkloni diskriminacija u društvu može podrivati povjerenje među narodima i ugroziti stabilnost u zemlji. Inzkova reakcija izostala je i kada je zatražena pomoć u rješenju 13 slučajeva kršenja osnovnih prava u RS-u, od ubistava povratnika, bosanskog jezika, slavljenju 9. januara uprkos odluci Ustavnog suda, do diskriminacije pri zapošljavanju, primjene neustavnog i nezakonitog Poslovnika o radu Ustavnog suda RS-a, navode Salkić i Mahmutbegović. Prebacuju mu i da nijemo posmatra nazivanje bh. entiteta RS “drugom srpskom državom”, zbog čega zagovornici separatizma idu korak dalje jer nisu adekvatno sankcionirani, kao i da se nije usprotivio uspostavljanju zajedničkog nastavnog plana i programa s Republikom Srbijom i uvođenjem lekcija u udžbenike u kojima se afirmativno i relativizirajuće govori o osuđenim ratnim zločincima i zločinima.

Također navode da nijemo posmatra ili je tek “zabrinut” zbog provođenja završne faze genocida, koja podrazumijeva veličanje ratnih zločinaca, negiranje zločina i vrijeđanje žrtava, a dozvolio je Dodiku da na Palama otvori studentski dom s imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića bez sankcija. Salkić i Mahmutbegović navode da se entitet RS pokušava nametnuti državi BiH kroz donošenje odluka koje nisu u entitetskoj, nego u državnoj nadležnosti – vojna neutralnost, neprovođenje Zakona o odbrani, zaustavljanje NATO puta BiH; prijeti se predstavnicima RS u državnim institucijama sankcijama ukoliko ne budu provodili odluke entiteta, prijeti se demontažom Oružanih snaga BiH, sve bez reakcije OHR-a. RS je odbio provesti odluku Ustavnog suda o državnoj imovini. No, tu ne staju navodi potpredsjedničkog dvojca. U danima kada se svijet prisjeća žrtava holokausta, HNS i Dragan Čović objavljuju da ne priznaju presude ICTY-a, kako to čine i vlasti entiteta RS i Republike Srbije, kažu dalje, na što nije izražena čak niti zabrinutost, a pogotovo zahtjev za vanrednu ili hitnu sjednicu PIC-a.

Napokon, u kasnim popodnevnim satima 29. januara PIC je dao usaglašenu izjavu o najavi da bi naziv jednog od entiteta mogao biti osporen pred Ustavnim sudom BiH, kao i o izjavama kojima se prijeti otcjepljenjem jednog od entiteta, te o Deklaraciji Hrvatskog narodnog sabora usvojenoj 26. januara 2019. godine.

“Iako svjesni da postoje legitimne bojazni u pogledu diskriminacije konstitutivnih naroda i građana širom BiH, koje je potrebno rješavati na odgovarajući način, inicijativa za osporavanje imena RS-a pred Ustavnim sudom BiH bila bi kontraproduktivna i neodgovorna, imajući u vidu da su nazivi entiteta ugrađeni u Ustav Bosne i Hercegovine. Takve inicijative podrivaju izgradnju povjerenja među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima, a izgradnja povjerenja predstavlja temelj za prijeko potrebno pomirenje u BiH”, navodi se u izjavi ambasadora PIC-a kojoj se ne pridružuje Ruska Federacija, a koja reflektira jezik iz prvotnih reakcija OHR-a i OSCE-a.

Upravni odbor PIC-a podsjetio je da je Ustavom Bosne i Hercegovine utvrđeno da se ona sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Upravni odbor u više je navrata izrazio svoju opredijeljenost za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta, kao i to da neće biti prekrajanja mape BiH. U tom kontekstu, Upravni odbor PIC-a oštro je osudio skorašnju retoriku i poteze kojima se dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, ili pak zahtijeva teritorijalna reorganizacija zemlje, čime se stvaraju tenzije oko temeljnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma. Upravni odbor PIC-a osudio je i sve pokušaje političkih aktera da negiraju odluke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju kao neprihvatljive i nešto što nije u skladu s međunarodnim obavezama BiH, uključujući i njen evropski put. Upravni odbor PIC-a pozvao je sve strane da se suzdrže od daljih polarizirajućih poteza i retorike, te da se konstruktivno uključe u formiranje vlasti na svim nivoima kako bi zemlja krenula naprijed, saopćeno je iz OHR-a uz napomenu da se ovoj izjavi ambasadora PIC-a ne pridružuje Ruska Federacija.

Dakle, iz ove je izjave razvidno kako su teme na koje je najava apelacije kao i reakcije zvaničnika SDA i drugih probosanskih političara na stavove međunarodnih predstavnika skrenuli pažnju dale određene rezultate. I kada je kasno, nije prekasno, kazuje jedna stara grčka mudrost. U izjednačujućem maniru, kako je već i naglašeno, ipak se OHR i članovi Upravnog odbora Vijeća konačno osvrću na već godinama od njih zanemarivane probleme temeljnih ljudskih prava Bošnjaka i Hrvata u RS-u te secesionizma i negiranja presuđenih ratnih zločina te udruženog zločinačkog poduhvata i prepoznaju kako upravo oni ugrožavaju Dejtonski sporazum. Nije korektno, ali je očekivano da će se pravno utemeljena apelacija izjednačiti s flagrantnim kršenjem prava u ovako diplomatski sročenoj izjavi, ali je ohrabrujuće da je od SDA upućen izazov rezultirao zakašnjelom osudom ponašanja RS-a i HDZ-a sa svojim trabantima iz udruge građana. No, vrlo je indikativno da se i ovaj put čak i ovakvoj balans izjavi nije pridružila Rusija, što svima treba biti znakom njezinih stvarnih namjera.

PROČITAJTE I...

Samoća je neka vrsta smrti. Odeš u džamiju, u šetnju, vidiš se s prijateljima, ali kad se kahve popiju i priče ispričaju, tromo, bezvoljno, jer znaš šta te čeka, vraćaš se u nešto iz čega si tek nakratko i prividno pobjegao

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!