fbpx

Aličković protiv “Kurira”

Srpski četnički pokret navodno je, prema huškačkom pisanju beogradskog Kurira, raspisao potjernicu za Aličkovićem, a Kurir ide korak dalje u svojim nebulozama, pa navodi da je upravo Aličković pokušao da ubije Aleksandra Vučića tokom njegove posjete u Potočarima.

 

U utorak je u sarajevskom Općinskom sudu održano prvo pripremno ročište protiv beogradskog Kurira. Nihad Aličković, osnivač pokreta “AntiDayton”, tužio je najprodavaniji printani medij u Srbiji, tačnije njihovog vlasnika i korporaciju kojoj Kurir pripada, a to je “Adria Group” d. o. o., zbog naslovnice na kojoj je objavljena njegova ucijenjena glava.

Beogradski dnevni list Kurir, blizak srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, donio je u martu prošle godine priču pod naslovom Glava atentatora na Vučića ucijenjena na 60.000 evra. Na fotografiji se, pored lika Nihada Aličkovića, nalazi i lik Gojka Rabrenovića, predsjednika Srpskog četničkog pokreta. Srpski četnički pokret navodno je, prema huškačkom pisanju beogradskog Kurira, raspisao potjernicu za Aličkovićem, a Kurir ide korak dalje u svojim nebulozama, pa navodi da je upravo Aličković pokušao da ubije Aleksandra Vučića tokom njegove posjete u Potočarima.

Nadležne sigurnosne institucije u Srbiji nisu reagirale na ovakvo pisanje, u kojem se eksplicitno poziva na ubistvo i u kojem predsjednik Srpskog četničkog pokreta poručuje da su četnici poslali jedinicu za brza dejstva. S obzirom na to da je Srpski četnički pokret nevladina organizacija, činjenica da Rabrenović nije sproveden zbog ove izjave u Tužilaštvo Srbije svjedoči da Srbija ili ne mari zbog paravojnih formacija u vlastitom dvorištu ili ih smatra produženom rukom režima.

Upravo zbog toga, Aličković se odlučio na tužbu zbog klevete, stavljanja mete na glavu i ugrožavanja sigurnosti života i imovine, te traženje da se pravda zadovolji na legalan i legitiman način. Nakon što je predana tužba Općinskom sudu u Sarajevu, te nakon što su ispoštovani svi zakonski okviri za pokretanje ovakve tužbe, Sud je naložio tuženom da u svoju korist ovlaste zastupnika u ovom procesu.

Predstavništvo Kurira je za zastupnika u ovom procesu angažiralo Nikicu Gržića, iskusnog sarajevskog advokata, inače predsjednika Advokatske komore Federacije BiH. Pravni zastupnik Nihada Aličković jeste Lejla Karović iz Sarajeva.

Na prvom pripremnom ročištu pred Općinskim sudom u Sarajevu predloženi su dokazni materijali u ovom procesu, te je određen termin za glavnu raspravu na kojoj će biti izneseni dokazni materijali, saslušani svjedoci i stranke u postupku. /R. H./

Sljedeći članak

Ima jedan mutni Reka

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!