fbpx

Algoritam Forto

Kako smo mogli saznati zahvaljujući djelovanju opozicione zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo Samre Ćosović-Hajdarević, takva propaganda kantonalnog režima te cenzura bilo kakve kritike plaća se ni manje ni više nego iz džepa građana ovog kantona!

 

Još se jednom pokazalo da je trenutna Vlada Kantona Sarajevo manje vlada, a više interesna skupina pojedinaca i grupica kojima su zajedničko samo strast za vladanjem i želja za parazitiranjem, u oba slučaja na račun građana Sarajeva – i onih koji jesu i onih koji nisu za njih glasali.

Potvrdilo se to i pokretanjem stranice na Facebooku Vlade Kantona Sarajevo, a koja se bavi nečim što bi se najtačnije moglo opisati kao režimska propaganda, neumjereno hvaljenje svakog poteza vladajuće koalicije uz obavezno brisanje komentara svih građana koji se ne slažu s mnogim spornim potezima i postupcima “najbolje vlade Kantona Sarajevo ikada”.

Kako smo mogli saznati zahvaljujući djelovanju opozicione zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo Samre Ćosović-Hajdarević, takva propaganda kantonalnog režima te cenzura bilo kakve kritike plaća se ni manje ni više nego iz džepa građana ovog kantona!

Gora od ovakve drskosti samo su glupava objašnjenja premijera Edina Forte, koji je na pitanje zastupnice Ćosović-Hajdarević, po kojim kriterijima se određuje plaćanje sponzorstva te s koje kartice se vrši plaćanje, prvo priznao da se plaćanje obavlja iz kabineta, ali onda pokušao tvrditi da, valjda posve neutralno, “algoritam preporučuje”, a on donosi odluke koje vijesti sponzorirati, što je notorna neistina koje je svjestan svako onaj ko je barem jednom učestvovao u vođenju i uređivanju neke stranice ili grupe na Facebooku.

Naravno, ovakvo “objašnjenje” nije zavaralo nikoga, pa je ovaj problem problematizirala čak i Segmedina Srna-Bajramović, zastupnica SDP-a, koji je dio vladajuće “frankenštajn-koalicije”. Naime, Srna-Bajramović, svjesna činjenice da se sa stranice s Facebooka Vlade KS vrlo često, i to sponzoriranim člancima, reklamiraju isključivo dominantne stranke koalicije, poput Naše stranke ili Naroda i pravde, postavila je pitanje ko je zadužen za ovu promociju aktivnosti Vlade i po kojim se kriterijima biraju objave i članci.

Srna-Bajramović nastojala je ublažiti kritiku pokušavajući prikazati stranačku zloupotrebu kao “početničku grešku”, no jasno je da su ostale stranke koalicije, posebno SDP, kojeg je njegovo rukovodstvo žrtvovalo za račun Naše stranke, nezadovoljne što ih se baš tako otvoreno tretira kao korisne idiote kojima ubrzano ističe rok upotrebe.

Forto je, naravno, ovo pitanje uglavnom ignorirao, opet tvrdeći da su “osobe iz oblasti digitalnog novinarstva i marketinga iz kabineta premijera” zadužene za takve propagandne aktivnosti.

Teško je reći šta je degutantnije, koruptivno promoviranje stranaka kantonalnog režima po društvenim mrežama na račun građana Sarajeva ili pokušaj infantilne manipulacije, ignoriranja i izbjegavanja odgovora. /M. Drnišlić/

 

 

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!