fbpx

Akcija u 56 turskih gradova: Uhapšeno 100 pripadnika FETO-a infiltriranih unutar vojske

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

 

Tužilaštvo Republike Turske jutros je izdalo nalog za privođenje najmanje 167 osoba u ukupno 56 turskih gradova, a riječ je o osumnjičenima u okviru istrage o infiltriranim elementima terorističke organizacije FETO unutar Oružanih snaga Turske. Među 167 osumnjičenih tokom jutrošnjih akcija uhapšeno je najmanje 100 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz tužlišatva se navodi kako je riječ o osobama za koje je utvrđeno da su putem šifriranih telefona imale komunikaciju s visokorangiranim pripadnicima terorističke organizacije FETO.

Navodi se također kako je među 167 pripadnika turske vojske, za koliko je raspisana potjernica, 119 njih još uvijek u aktivnoj službi.

Istragu je pokrenulo Republičko tužilaštvo u Izmiru, a akcija hapšenja ostalih osumnjičenih je u toku.

Također, u okviru istrage koju vodi Republičko tužilaštvo u Balikesiru uhapšeno je još najmanje 48 osoba, a riječ je o pripadnicima FETO-a infiltriranih unutar turske policije. Među uhapšenim 27 ih je već proslijeđeno sudu.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!