fbpx

Ahmed-paša Bombarder i 300 bošnjačkih artiljeraca

Zbog nanesene uvrede predsjedniku Ratnog savjeta princu Eugenu Savojskom Bonbeval je osuđen na smrt, a zatim pomilovan. Nakon pomilovanja bježi na teritoriju Osmanskog carstva, a u Sarajevu prelazi na islam. Na pašu "Bombardera" podsjetio nas je historičar Adnan Muftarević, koji je na društvenim mrežama objavio kratku biografiju ove zanimljive historijske ličnosti:

U Sarajevu 1730. godine prelazi na Islam i uzima ime Ahmed. U Travniku boravi godinu dana. Zbog vojnih sposobnosti, sultan ga imenuje za zapovjednika artiljerije. Uvodi novine u osmansku artiljeriju i dobija nadimak Kumbaraci / Humbaradži (Bombarder).

No photo description available.

Stekavši ugled i uticaj Ahmed-paša se želio zahvaliti Bošnjacima koji su mu u teškom životnim periodu pomogli. Zato je nakon imenovanja za glavnog zapovjednika osmanske artiljerije uspio izboriti kod sultana Mahmuda I da izda ferman po kome preko 300 mladića Bošnjaka treba da dođu u Istanbul na školovanje za artiljerce!

Image may contain: tree, sky, plant and outdoor

Ahmed-pašin mezar u Istanbulu

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI