fbpx

Ahmed-paša Bombarder i 300 bošnjačkih artiljeraca

Zbog nanesene uvrede predsjedniku Ratnog savjeta princu Eugenu Savojskom Bonbeval je osuđen na smrt, a zatim pomilovan. Nakon pomilovanja bježi na teritoriju Osmanskog carstva, a u Sarajevu prelazi na islam. Na pašu "Bombardera" podsjetio nas je historičar Adnan Muftarević, koji je na društvenim mrežama objavio kratku biografiju ove zanimljive historijske ličnosti:

Claude Alexandre, grof od Bonnevala ili Ahmed paša Bombarder rođen je 1675. godine u francuskoj plemićkoj obitelji. Kao francuski oficir, biva osuđen na smrt i tada bježi kod Eugena Savojskog u austrijsku vojsku gdje stiče čin feldmaršala. Zbog svađe sa Savojskim opet je osuđen na smrt, zatim pomilovan i nakon godine tamnovanja bježi u Bosnu.

No photo description available.

Ahmed-pašini nacrti

U Sarajevu 1730. godine prelazi na Islam i uzima ime Ahmed. U Travniku boravi godinu dana. Zbog vojnih sposobnosti, sultan ga imenuje za zapovjednika artiljerije. Uvodi novine u osmansku artiljeriju i dobija nadimak Kumbaraci / Humbaradži (Bombarder).

No photo description available.

Stekavši ugled i uticaj Ahmed-paša se želio zahvaliti Bošnjacima koji su mu u teškom životnim periodu pomogli. Zato je nakon imenovanja za glavnog zapovjednika osmanske artiljerije uspio izboriti kod sultana Mahmuda I da izda ferman po kome preko 300 mladića Bošnjaka treba da dođu u Istanbul na školovanje za artiljerce!

Image may contain: tree, sky, plant and outdoor

Ahmed-pašin mezar u Istanbulu

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!