fbpx

150 žena i privatni otok

Bin Salman je također 2015. godine, dok su njegovi podanici trpjeli njegovu politiku štednje, kupio vilu smještenu na periferiji Pariza za 300 miliona dolara, klasificiranu kao najskuplju kuću na planeti.

 

Mohamed bin Salman napunio je 35 godina, ali je rođendansko slavlje zasjenjeno objavljivanjem knjige temeljene ispovijestima prijatelja bliskih saudijskom prijestolonasljedniku od najvećeg povjerenja koji javnosti iznose njegovu manje poznatu stranu, intimna veselja i sklonost ekstravaganciji.

Jedna od najzanimljivijih epizoda iz knjige koja je nedavno objavljena dogodila se u julu 2015. U to je vrijeme Bin Salman, sin trenutnog monarha Salmana (84), priredio razmetljivu zabavu na privatnom otoku Velaa, superluksuznom odmaralištu smještenom na Maldivima.

Dernek je bio za pamćenje. Bin Salman je unajmio cijeli otok na mjesec dana kako bi izbjegao znatiželjne oči i bogato je nagradio osoblje ustanove, oko 300 ljudi, uz bonus od 5.000 dolara, polovinu njihove godišnje plaće, kako bi osigurao diskreciju. Tražio je i dobio zabranu unosa mobilnih telefona na otok.

Nekoliko sati prije dolaska nekoliko desetaka muškaraca s Bliskog istoka u kompleks je stiglo 150 žena iz Brazila ili Rusije. Kad su stigli na otok, prebačeni su u kliniku i testirani na spolne bolesti.

U dugačkim noćima goste su uveseljavali kubansko-američki reper Pitbull, holandski DJ Afrojack i južnokorejski otac Gangnam Stylea PSY.

Alkohol je tekao u potocima, nisu postojala ograničenja za kontakte između muškaraca i žena. Veselje se ponavljalo svakodnevno i trajalo je do zore. Svakog dana, ekskluzivni muški klub izvodio je istu ceremoniju: u zoru su se povlačili u svoje sobe, raspoređeni u palačama po cijelom odmaralištu, a pojavili su se tek kasno popodne kako bi nastavili bahanalije.

Priča koju su novinari Bradley Hope i Justin Scheck zabilježili kroz svjedočenja onih koji su prisustvovali zabavi govori o prijestolonasljedniku koji je nastupao zajedno s reperima. Veselje je trajalo samo sedam dana, jer je, unatoč poduzetim mjerama predostrožnosti, vijest o orgijama izašla na svjetlo dana i počela se kotrljati kroz iranske medije.

Zato je kraj derneka ubrzan.

Bin Salman je u proteklih pet godina izgradio kontroverzno naslijeđe obilježeno brutalnim građanskim ratom u Jemenu, ubistvom novinara Jamala Khashoggija u Saudijskom konzulatu u Istanbulu ili progonom drugih članova goleme saudijske kraljevske porodice ili onih koji odaju bilo kakav nagovještaj neslaganja. Salman je također pokazao da je njegova ambicija povezana s njegovim ukusom za pretjerani luksuz.

Vlasnik je superjahte “Serene”, koju je 2015. godine kupio od Yurija Sheflera, ruskog magnata koji prodaje votku u 160 zemalja. Transakcija je iznosila oko 500 miliona dolara putem Osme investicijske firme, što je kasnije otkriveno u takozvanim dokumentima Paradise Papers, dokumentima koji su procurili i u kojima se vidi kako su milijarderi i multinacionalke iz cijelog svijeta pribjegavali složenim finansijskim strukturama kako bi sakrili bogatstvo i kretanje velike količine novca.

Bin Salman je također 2015. godine, dok su njegovi podanici trpjeli njegovu politiku štednje, kupio vilu smještenu na periferiji Pariza za 300 miliona dolara, klasificiranu kao najskuplju kuću na planeti.

Château Louis XIV, podignut u čast galskog kralja koji je naredio izgradnju Versajske palače, nalazi se u Louveciennesu, gradu smještenom desetak kilometara zapadno od Pariza, između enklava Versailles i Saint-Germain-en-Laye.

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!