fbpx

Na ovoj djeci svijet ostaje

: “Festival rada”, kao manifestacija znanja, vještina i prije svega upoznavanja i prijateljstva, do sada se održavao na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, a ove godine prerastao je u državnu manifestaciju s obzirom na to da su ovaj put u Bužimu svoja znanja i vještine predstavili i učenici nekih srednjih škola iz entiteta Republika Srpska, kao i Brčko Distrikta. Domaćini ove manifestacije, Mješovita srednja škola “Hasan Musić” i Općina Bužim, ugostili su osam stotina takmičara i oko tri stotine mentora i nastavnika iz trideset i četiri bh. grada

 

Piše: Jasmin GROŠIĆ

Kako bi se propagirala stručna zvanja i zanimanja, u Bosni i Hercegovini se od 2008. godine održava specifična manifestacija pod nazivom “Festival rada srednjih tehničkih i stručnih škola”. Ovaj jedinstveni događaj održava se u organizaciji Udruženja nastavnika i saradnika srednjih tehničkih i stručnih škola Federacije Bosne i Hercegovine. Čast da organizira ovogodišnji, jedanaesti po redu “Festival rada”, pripala je Općini Bužim i tamošnjoj Mješovitoj srednjoj školi “Hasan Musić”.

“Festival rada”, kao manifestacija znanja, vještina i prije svega upoznavanja i prijateljstva, do sada se održavao na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, a ove godine prerastao je u državnu manifestaciju s obzirom na to da su ovaj put u Bužimu svoja znanja i vještine predstavili i učenici nekih srednjih škola iz entiteta Republika Srpska, kao i Brčko Distrikta. Domaćini ove manifestacije, Mješovita srednja škola “Hasan Musić” i Općina Bužim, ugostili su osam stotina takmičara i oko tri stotine mentora i nastavnika iz trideset i četiri bh. grada.

Gostoprimstvo Bužimljana i ovaj put došlo je do izražaja. Za sve učesnike domaćin je pripremio besplatan smještaj tako što su bužimski srednjoškolci i nastavnici sami ugostili svoje kolege iz različitih dijelova naše domovine. Na ovakav način, osim što su mogli pokazati svoja znanja i vještine, naši su srednjoškolci stekli i nova prijateljstva.

“Već deset godina naša škola posjećuje ‘Festival rada srednjih tehničkih i stručnih škola’, koji organizira Udruženje nastavnika i saradnika srednjih tehničkih škola Federacije BiH. Tokom godina, kao mala škola ostvarili smo zapažene rezultate, ali i druge škole iz Unsko-sanskog kantona. Sinula mi je ideja da i mi organiziramo ovakvo takmičenje u kantonu. Svjesni smo da organizacija ovako velike manifestacije ne može proteći bez pomoći drugih škola s područja kantona koje su s nama sudomaćini”, kaže Ibrahim Grošić, direktor Mješovite srednje škole “Hasan Musić” u Bužimu. “U organizaciju su se uključile i škole iz susjednih općina i gradova, naprimjer Mješovita elektrotehnička i drvoprerađivačka srednja škola iz Bihaća i Druga srednja škola iz Cazina. U susret nam je izišao i Centar za kulturu, sport i informisanje, koji nam je dao na raspolaganja sportsku dvoranu, kao i privatne firme iz općine Bužim koje su za naše takmičare ustupile svoje prostorije.”

“Festival rada” najveća je manifestacija u našoj zemlji koja se odvija u okviru srednjih tehničkih i stručnih škola. Zbog nedostatka prostora, škole su se predstavile sa samo pet radova, iznimno kvalitetnih eksponata, koje su učenici stvarali tokom školske godine. Takmičenje je upriličeno iz nekoliko disciplina. “Najvažnija disciplina jeste izložba učeničkih radova, koja je iznimno ozbiljna i kvalitetna. Takmičimo se u pedeset i pet različitih stručnih zvanja i zanimanja. U saradnji s Kino i foto-savezom BiH organizirali smo takmičenje u umjetničkoj fotografiji i reviji amaterskog filma. Učenici s najbolje ocjenjenim radovima takmičit će se na međunarodnim manifestacijama, posebno u kategoriji filma i fotografije. Bit će to dobra prilika za druženje i razmjenu iskustava”, kazao je Hasan Brkić, predsjednik Udruženja nastavnika i saradnika srednjih tehničkih i stručnih škola Federacije Bosne i Hercegovine.

Najvažnija, najposjećenija i najzanimljivija disciplina odnosila se na izložbu radova srednjoškolaca. Svako ko je bio prisutan morao se zapitati: Da li je moguće da su naši mladi sve ove eksponate i izume izradili sami služeći se samo svojim znanjem, rukama i onim što su imali na raspolaganju? Naravno, njihovi mentori pratili su njihov rad i davali im potrebne savjete.

Zasigurno, najzanimljiviji eksponat bilo je putničko motorno vozilo “Buggy” snage 36 kW, rad učenika automehaničara Mješovite srednje škole “Hasan Musić” iz Bužima i njihovog mentora Emila Elkasovića. Kompletno vozilo učenici su izradili od dijelova s otpada. Zanimljiv je bio i “Buggy” snage dva kW, rad učenika Mješovite srednje škole “Busovača”.

Među izlagačima zatekli smo i učenike Srednje elektrotehničke škole iz Sarajeva. Pažnju nam je privukla njihova “Pametna bušilica” i mini vozilo “Rover” na električni pogon, koje se može kretati po nepristupačnom terenu. Vozilom se upravlja pomoću aplikacije instalirane na mobilnom telefonu. U slučaju prevrtanja vozila na bilo koju stranu, “Rover” se sam prilagođava i nastavlja kretanje. “Rover” je moguće opremiti kamerama i drugom odgovarajućom opremom. Ovakva vozila bila bi idealna za korištenje prilikom istraživanja skučenih i drugih nepristupačnih mjesta.

Interesantan je bio i izložbeni prostor Elektrotehničke škole iz Mostara. Jedan od izuma s kojim su se predstavili jeste automatizirani sistem za parking koji su izradili učenici uz pomoć svog mentora. “Ovaj izum funkcionira po principu većeg broja senzora, gdje smo smanjili utjecaj ljudskog faktora i gdje smo smanjili gužve u zatvorenim prostorima za parking. RGB diode mijenjaju boje i signaliziraju da li ima mjesta na parkingu. Ovaj je sistem u primjeni na nekim parkinzima, međutim, naš sistem nešto je funkcionalniji i praktičniji jer, pored ostalog, koristi i brojač. Kad se popune sva mjesta na parkingu, rampa se više neće podizati i na parkingu neće biti gužve. Razradili smo i sistem zaštite od požara pomoću fotodioda. Ako se desi požar u zatvorenom parkingu, diode počinju da blinkaju i aktiviraju zvučni alarm. Rampa se tada automatski podiže i auta napuštaju parking”, pojasnila nam je Amina Šahović, učenica Srednje elektrotehničke škole u Mostaru.

Posjetili smo i izložbeni prostor Srednje mašinske tehničke škole iz Tuzle. “Predstavljamo se s uređajem za pridržavanje mjenjača ili motora automobila prilikom skidanja. Taj posao inače obavljaju dva čovjeka, ali uz upotrebu ovog uređaja, dovoljan je jedan čovjek. Ovi se uređaji uveliko koriste, ali su skupi i koštaju više od 400 KM. Uređaj koji su napravili naši učenici ima potpuno iste karakteristike i mogućnosti i može da se napravi u radionici s puno manje para, tako da bi iznosio svega 150-200 KM. Drugi uređaj s kojim se predstavljamo jeste hidraulična presa za izbijanja ležajeva s automobila. I njega je moguće naći u prodavnici, ali je skup i iznosi 800-900 KM. Isti uređaj s istim karakteristikama i mogućnostima koji su napravili naši učenici moguće je napraviti u radionici za svega 350-400 KM”, pojasnio nam je Jasmin Mrkaljević, profesor u Mašinskoj tehničkoj školi u Tuzli.

Veoma zanimljiv bio je i izložbeni prostor Mašinske tehničke škole iz Sarajeva, čiji su nam učenici i profesori pokazali i neke izume. Zainteresirali smo se za njihovu krckalicu za orašaste plodove na ručni i motorni pogon. Bilo je zanimljivo vidjeti jedan takav funkcionalan stroj koji prilično brzo razbija orahe i odvaja jezgru od ljuske. Mladi sarajevski mašinci pokazali su nam i svoj prototip Stirlingovog motora i demonstrirali njegov rad.

Za nekoliko sati, koliko smo proveli u Bužimu, vidjeli smo tek jedan dio onoga što su nam pokazivali mladi stručnjaci iz cijele Bosne i Hercegovine. Na kraju festivala, najboljim učenicima i školama podijeljene su brojne nagrade i priznanja. Vrijedi napomenuti da je samo za nagrade osigurano više od 9.000 maraka. Iz Bužima smo se vratili puni pozitivnih utisaka. Vidjeli smo toliko znanja i struke na jednom mjestu, toliko pametne i sposobne omladine koju bi svako društvo poželjelo da ima. Zemlja koja ima ovakvu pametnu i sposobnu omladinu nema razloga da strahuje za svoju budućnost. Potrebno je samo da ih podržimo i pomognemo u njihovom napredovanju, te da, mjesto nesposobnih i pokvarenih, njima damo mjesto u društvu koje oni zaslužuju. Barem to ne bi trebalo da bude teško.

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI