fbpx

Ekonomija

Uspjeh vojne industrije u narednim godinama garantira i razvoj novih proizvoda, među kojima su samohodna haubica, koja je već u fazi testiranja i čiji bi prototip trebao biti završen do kraja ove godine, te razvoj prve bosanskohercegovačke puške koji bi također trebao biti završen u ovoj godini

“Black Friday”, ili bilo koji “šoping-period”, nije važan samo zbog potrošnje nego i zbog nečega mnogo vrednijeg. Ponašanje potrošača u takvim periodima otkriva njihova najdublja osjećanja, prije svega strahove i nade. Zato se u SAD-u s nestrpljenjem očekuje da tamošnji najveći trgovački lanac “Walmart” izađe sa zvaničnim podacima o prometu u sedmici nakon “Black Fridaya”. I to više nije samo indikator ekonomskog stanja SAD-a nego manje-više stanja globalne ekonomije. Ako su potrošači uvjereni da su njihova radna mjesta i zarada sigurni, neće se ustručavati da troše. S druge strane, ako se sustežu od potrošnje, očito je da osjećaju strah, svjesno ili nesvjesno, a to znači da je recesija blizu

Izraz Crni petak prvi je put iskorišten 1869. godine. Naime, 24. septembra te godine divljale su brojke na Wall Streetu. Krivci za to bili su dvojica špekulanata po imenu Jay Gould i James Fisk. Važno je znati da su SAD nakon građanskog rata morale poduzeti značajne ekonomske napore za obnovu nacije. U ratu je život izgubilo 617.000 ljudi.

Ugovor su potpisali Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH kao investitor i u ime izvođača radova Evren Utku Gök, projekt menadžer iz turske kompanije Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S. te Denis Lasić, federalni ministar prometa i komunikacija u svojstvu svjedoka uime JP Autoceste FBiH i Muamer Hajduk u svojstvu svjedoka uime izvođača radova.

Proteklih godina HT Mostar ostvarivao je dobit u rasponu od 1,5 do 7,5 miliona maraka godišnje, tada nije bilo potrebe za kolektivnim ugovorima, bilo je para da se dijele šakom i kapom. No, stvari su se malo promijenile tokom prošle godine, pa postaje jasno zašto je sindikalistima iz HT Mostar sada bitan kolektivni ugovor.

“Mali Schengen” samo je još jedna u nizu inicijativa za regionalnu saradnju. Osim trgovinskog sporazuma CEFTA 2006, postoje čak 34 regionalne inicijative za saradnju u svim mogućim oblastima. Međunarodni donatori do sada su u te inicijative regionalne saradnje uložili ogroman novac (ukupno 1,15 milijardi eura, od čega samo EU čak 1,03 milijardi)