fbpx

“Drag queen” kao novi način borbe

dva mjeseca biblioteka Multnomah County u Portlandu izbrisala je nakon reakcija javnosti fotografije na društvenim mrežama koje su prikazivale “čas bajki s drag kraljicama”. Na fotografijama su se mogla vidjeti djeca kako leže na “kraljicama”, našminkanim muškarcima obučenim kao žene. To je, navodno, bio način da im se dadne osjećaj “lebdenja”

 

Piše: Amina ŠEĆEROVIĆ-KAŞLI

Zamislite da ste došli na roditeljski sastanak svog prvačića na kojem vam učiteljica govori o njihovim školskim aktivnostima. U jednom trenu ona kaže: “Ponosna sam na vaše dijete koje je neki dan reklo: ‘Ne postoje stvari poput dječaka ili djevojčice.’ Nevjerovatne lekcije su naučili.” Upravo je ovo rekao učitelj prvog razreda jedne škole u Brooklynu. Tako tvrde osnivači “Drag Queen Story Hour” (“Čas bajki s drag kraljicama”), odnosno organizacije u kojoj muškarci obučeni kao žene čitaju bajke i priče maloj djeci.

U prošlim brojevima Stava pisali smo upravo o pojavi “drag queen”, muških kraljica i o iskorištavanju djece tako da se dječaci od pet-šest godina oblače kao djevojčice i koriste u LGBTIQ nastupima, paradama ponosa, TV programima i slično. Takvi dječaci javno govore kako “smatraju da su od rođenja gej”, pa čak pozivaju drugu djecu da “promijene roditelje ako im ne dozvoljavaju da budu ‘drag kraljice’” i slično.

“Čas bajki s drag kraljicama” u Sjedinjenim Američkim Državama postoji već nekoliko godina. Možda su nekad davno “drag queen” predstave bile samo vrsta komedije, međutim, danas su ove muške kraljice odjevene kao žene većinom pripadnici LGBTIQ zajednice, a kroz svoje djelovanje ne nude nikakvu komičnu predstavu, već se bore za prava svoje zajednice. Ali, posebnu pažnju iziskuju situacije kada to čine preko djece, kada iskorištavajući nevine, dječije umove pokušavaju pridobiti nove članove.

Jedan od pripadnika organizacije “Drag Queen Story Hour” Lola Limun kaže da je, “kada je naučio kako da prigrli svoju ženstvenost, želio to izraziti kreativno, te je drag za to bio savršen način”. Zatim ističe da se “nada da će biti pozitivan queer uzor za djecu”, te da djeca trebaju da znaju da je u redu biti drugačiji.

Krajem 2018. godine grupa roditelja počela je protestirati protiv ovakvog načina čitanja bajki, a već u martu 2019. godine aktivisti porodične grupe “MassResistance” u Houstonu održali su konferenciju za medije, otkrivši javnosti da je jedan od čitača bajki bio osuđen za seksualni napad osmogodišnjeg djeteta. Naime, 32-godišnji Alberto Garza, odnosno “drag kraljica” s imenom Tatiana Nina, bio je član organizacije “Drag Queen Story Hour”, te je učestvovao u čitanju bajki djeci u Javnoj biblioteci Freed Montrose u Houstonu. Aktivisti “MassResistance” održali su proteste ispred biblioteke upravo zbog saznanja da je kraljica Tatiana Nina ustvari bivši osuđenik zbog seksualnog napada na dječaka. Objavili su i video koji ga prikazuje dok pleše u jednom od gej barova. Zvaničnici biblioteke uputili su roditeljima izvinjenje, pravdajući se da ovaj bivši osuđenik nikada nije bio sam s djecom, ali su ipak nastavili s aktivnostima uz dodatne provjere “kraljica”.

Samo mjesec poslije, aktivisti “MassRasistance” izjavili su da su “pronašli” još jednog osuđenika među čitatačima bajki, čiji identitet nisu objavili jer je imao šesnaest godina kada je osuđen zbog seksualnog napada na djecu. Zbog pritiska aktivista i roditelja, organizatori su prekinuli čitanje bajki u biblioteci, ali su ove svoje aktivnosti nastavili u jednoj lokalnoj crkvi koja podržava LGBTIQ zajednicu.

Nedugo nakon toga, aktivisti su protestirali i ispred biblioteke u Washingtonu u kojoj je bio planiran čas bajki s “drag kraljicom”. Na protestima su se pojavili i članovi LGBTIQ zajednice koji su, između ostalog, gađali jajima prisutne roditelje.

Ovaj čas bajki promoviran je u osnovnoj školi “Midway”, gdje su pozvana djeca mlađa i starija od sedam godina. Roditelji su protestirali zbog “drag kraljice” tzv. “Cookie Couture”, odnosno njegove ili njezine pornografske pozadine koju objavljuje na društvenim mrežama. U svojim obavijestima za medije roditelji naglašavaju da je “čitanje bajki ‘drag kraljica’ jedan od najnovijih dobro organiziranih napora LGBT pokreta za indoktrinaciju male djece i promjenu njihove percepcije stvarnosti”.

Aktivisti su isticali da su, prema dostupnoj literaturi, ciljevi “drag kraljica” “pružiti djeci pozitivne i neupadljive queer modele za uzor”, kao i potaknuti ih da “prkose rodnim ograničenjima”. Bajke se čitaju djeci od tri i više godina, a knjige se tiču tema koje zastupaju LGBT zajednice. Jednu od aktivnosti bajki finansirala je organizacija “Splash”, koja predstavlja LGBT organizaciju za tinejdžere i djecu, a imaju i grupe od pet do dvanaest godina, kao i od dvanaest do osamnaest.

Biblioteka u Windsoru u oglasu za čas bajki istakla je da je “izlaganje male djece homoseksualnosti važan detalj za zaustavljanje maltretiranja i samoubistva djece”, te su time pokušavali opravdati održavanje ove aktivnosti. Gradonačelnica Windsora Kristie Melendez tome se usprotivila, ali je ipak nije uspjela zaustaviti.

Jedna od “kraljica” koja je djeci čitala bajke bila je u prošlosti izabran(a) za “Miss Gay Texas America”, a osim toga, povezan(a) je s centrom LGTBQ Montrose, koji ima grupe LGBT podrške za djecu uzrasta od šest do dvanaest godina. Knjige koje se djeci čitaju sadrže, između ostalog, priče o dječaku koji ima dvije “mame” ili dva “oca”, zatim o dječaku koji je u školi volio oblačiti haljine za djevojčice, kao i o dva muška pingvina koji su u zoološkom vrtu dobili “bebu” i slično.

Prije dva mjeseca biblioteka Multnomah County u Portlandu izbrisala je nakon reakcija javnosti fotografije na društvenim mrežama koje su prikazivale “čas bajki s drag kraljicama”. Na fotografijama su se mogla vidjeti djeca kako leže na “kraljicama”, našminkanim muškarcima obučenim kao žene. To je, navodno, bio način da im se dadne osjećaj “lebdenja”.

Prema objavama na društvenim mrežama, organizacija “Drag Queen Story Hour” samo u augustu ove godine planira osamnaest različitih aktivnosti čitanja bajki u Sjedinjenim Američkim Državama, dok je prošlog mjeseca održano tridesetak čitanja. Ovaj broj pokazuje o kakvom je ozbiljnom i sistematskom djelovanju riječ.

Protivnici rada ove organizacije smatraju da je čitanje bajki koje podržavaju LGBT populaciju polazna tačka u izgradnji društva u kojem se djeci na poseban način nameće da budu gej, lezbejka, transrodna osoba ili nešto drugo što LGBT zajednica zastupa. Pojam “drag queen” samo je novi način borbe LGBT zajednice u kojoj najviše iskorištavaju djecu, i to u dobi kada djeca trebaju biti zaštićena od bilo kakvih podjela, pojava koje ne mogu shvatiti, od osuda i slično.

U maju 2019. godine srednja škola u Sjevernoj Karolini pozvala je dvije “drag kraljice” da sa srednjoškolcima razgovaraju o LGBTQ zajednici i o tome šta znači biti transrodna osoba, te su u svom govoru ohrabrivali učenike da slave LGBTQ način života. Sve, dakle, kreće “nevinim“ čitanjem bajki, zatim se provlači kroz ostatak školovanja kako bi se “odgojili” budući organizatori parada ponosa.

Prema informacijama aktivista koji se protive čitanju bajki muških kraljica, u Sjedinjenim Američkim Državama više od milion djece identificiraju se kao lezbejke, gej ili biseksualci, a oko 150 hiljada tinejdžera je transrodno. Ako su ovi navodi tačni, brojke i nisu začuđujuće uzme li se u obzir da se djeca već u uzrastu od tri godine o tome podučavaju.

Priče o “drag kraljicama” koje djeci čitaju bajke objavili su i New York Times, The Guardian i mnogi drugi svjetski mediji, što na neki način pokazuje i svjetsku nebrigu prema budućnosti djece. Organizatori čitanja bajki s “drag kraljicama” kažu da ovaj čas čitanja može biti “spas za LGBTQ djecu i tinejdžere, djecu s LGBTQ roditeljima ili članovima porodice”.

Skoro sve “drag kraljice” koje učestvuju u čitanju bajki djeci na svojim društvenim mrežama imaju sve samo ne djeci prikladan sadržaj. Ipak, sve to nije dovoljno da javnost oštro osudi ovu vrstu pokušaja utjecaja na djecu i na njihovu percepciju stvarnosti.

Ako uzmemo u obzir da smo prije tri godine u Sarajevu imali predstavu glavne irske “drag kraljice”, koja je bila zaštitno lice kampanje za istospolne brakove, a zatim ove godine imamo “Paradu ponosa”, pitanje je da li nas za nekoliko godine očekuju muške kraljice u vrtićima koje će djeci čitati bajke?!

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI