fbpx

Potpisan sporazum o preuzimanju opreme za digitalizaciju arhivske građe

U okviru ovog projekta planirane su i uzvratne posjete eksperata arhiva dvije zemlje koje će raditi na očuvanju zajedničke građe. Danas smo isporučili opremu potrebnu za realizaciju digitalizacije osmanske arhivske građe koja se nalazi u BiH, rekao je koordinator TIKA-e u BiH Muhamed Unal

U Sarajevu je upriličena ceremonija potpisivanja sporazuma o preuzimanju opreme za digitalizaciju arhivske građe između Arhiva Bosne i Hercegovine, Generalne direkcije Državnog arhiva Predsjedništva Republike Turske i Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), prenosi Anadolu Agency (AA).

Potpisivanju u prostorijama Arhiva BiH prisustvovali su direktori arhiva u BiH i predstavnici TIKA-e.
Koordinator TIKA-e u BiH Muhamed Unal podsjetio je da su se danas okupili povodom realizacije projekta u okviru protokola o saradnji potpisanog između državnih arhiva Turske i BiH.

“U okviru ovog projekta planirane su i uzvratne posjete eksperata arhiva dvije zemlje koje će raditi na očuvanju zajedničke građe. Danas smo isporučili opremu potrebnu za realizaciju digitalizacije osmanske arhivske građe koja se nalazi u BiH”, pojasnio je Unal.

Izrazio je zadovoljstvo što je TIKA bila dio jednog ovakvog projekta.

“Kao rezultat digitalizacije osmanske građe, naredni korak će biti prevođenje na turski jezik tih dokumenata, koji su pisani na staroosmanskom. To će biti veoma značajno radi daljnjeg istraživanja i analize od strane eksperata dvije zemlje. Radi se o sedam profesionalnih skenera. Po jedan uređaj će biti doniran Arhivu BiH, Arhivu RS-a, Historijskom arhivu u Sarajevu, arhivima Unsko-sanskog kantona, Tuzlanskog, Srednjobosanskog i Hercegovačko-neretvanskog”, rekao je Unal.

O današnjem sporazumu i projektu digitalizacije arhivske građe govorio je i direktor Arhiva BiH Saša Klepić koji je kazao da su u trećoj fazi realizacije ovog značajnog projekta.

Kako je kazao, mjere koje su poduzete zbog širenja koronavirusa nisu usporile realizaciju ovog projekta.

“Dinamiku ćemo dogovarati u narednom periodu, a u skladu sa situacijom i u jednoj i drugoj zemlji”, istakao je Klepić.

Ukazao je i na značaj i dobru saradnju između Arhiva BiH i drugih arhivskih institucija u BiH.

“Želja nam je da svi zajedno učestvujemo i na drugim projektima koji nas čekaju u budućnosti, a ima i mnogo. Mi smo arhivska služba koja je jako dobro organizovana u našoj zemlji i nema nijedan razlog da zaostajemo za arhivima drugih zemalja kada je u pitanju kompletna digitalizacija građe koju baštinimo. Ovaj projekat možemo tretirati kao jedan pilot projekat gdje ćemo sami sebe testirati, gdje smo obezbijedili i početni nivo opreme, koji je jako vrijedan i dragocjen”, pojasnio je Klepić.

Zahvalio se “TIKA-i koja je u sklopu ovog sporazuma našla način da kupi ove mašine”.

“To treba da bude podstrek svim institucijama u BiH da krenemo sa razmišljanjem u ovom pravcu”, rekao je Klepić.

Prema njegovim riječima, svaki arhiv, njih sedam u BiH i Brčko distrikta, je svoj način počeo proces digitalizacije.

“Kada je u pitanju Arhiv BiH, mogu vam reći da smo mi digitalizovali ni tri posto građe. Ovih sedam uređaja košta preko 200.000 KM. Sporazumom kojeg smo danas potpisali, svaki skener prelazi u trajno vlasništvo svakog arhiva i na njemu će se primarno digitalizovati građa iz osmanskog perioda, a nakon toga svaki menadžer određuje prioritete šta će se raditi na toj mašini”, dodao je Klepić.

Među direktorima arhiva koji su prisustvovali današnjoj ceremoniji bio je i direktor Arhiva Hercegovačko-neretvanskog kantona Mumin Isić, Unsko-sanskog kantona Fikret Kovačević, Tuzlanskog Omer Zulić, Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić i Srednjobosanskog kantona Spomenka Pelić.

“Arhivsku građu u BiH treba čuvati. Arhivi imaju obavezu da čuvaju arhivsku građu. Prema arhivskoj građi društvo se odnosi vrlo loše, ne samo u BiH nego i šire”, kazala je Pelić.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI