fbpx

NOVI STAV: Uzdaj se u se

Središnja tema ovog 234. broja Stava je velekjepni islamski cengtar u njemačkom gradu Mainzu kojeg su Bošnjaci izgradili za šest godina.

 

U prodaji je novo izdanje magazina Stav.

Središnja tema ovog 234. broja Stava je velekjepni islamski cengtar u njemačkom gradu Mainzu kojeg su Bošnjaci izgradili za šest godina.

Vrijednost veleljepne bošnjačke građevine s munarom i kubetom procjenjuje se na 2,5 miliona eura i objedinjuje 1.750 m2 građevinskog zemljišta. Objekt je izgrađen na četiri etaže u kojima se nalaze mesdžid, multifunkcionalna sala, restoran, kuhinja, biblioteka, ured, sala za sastanke, učionice, stanovi i prostor za parking. Za šest godina, koliko je trajala izgradnja džamije i centra, učestvovalo je 1.108 vakifa. Stav donosi iscrpnu priču o ovom objektu.

U ovom broju Stava analiziramo zašto je zabilježena rekordno mala posjeta koncertu Gorana Bregovića u Sarajevu. Muzički događaj ipak se desio, koncert jeste održan, ali ne na otvorenom, ne na Bijeloj tabiji, gdje je prvobitno planiran, nego u zatvorenom, u Skenderiji, pred dvije ili najviše tri hiljade gledalaca. Poražavajuće malo za tako izvikanu “zvijezdu” i tako dugo najavljivani “spektakl”…

Novi Stav donosi i priču o fondu „Bošnjaci“, vakufi rahmetli Alije Izetbegovića.

Fond “Bošnjaci” utemeljio je predsjednik Alija Izetbegović. U njega je uvakufio 5 miliona KM doniranih od naroda Kraljevine Saudijske Arabije i stavljenih njemu na raspolaganje. Danas je Fond “Bošnjaci” sinonim za transparentan rad, a njegovi su ciljevi stipendiranje talentiranih učenika i studenata i realizacija drugih programskih ciljeva i zadataka iz oblasti obrazovanja, pomoć učenicima povratnicima i školama u manjem bh. entitetu, izdavačka i štamparska djelatnost, kulturne i sportske aktivnosti, finansiranje i ugovaranje socijalnih programa… Dobrim upravljanjem ovaj Fond ne samo da je stipendirao više od 2.500 darovitih studenata već je i povećao osnovicu vakufa, koja danas iznosi 6,5 miliona KM

Sve što je preživio, zločine kojima je svjedočio u logoru “Luka” u Brčkom, Isak Gaši opisao je u knjizi koju je napisao zajedno sa Shaunom Koosom. Knjiga Očevidac – Moj put u Hag promovirana je prije nekoliko dana u Sarajevu i Brčkom. Isak, koji je bio svjedok optužbe tokom suđenja u Hagu brojnim zločincima, od Miloševića, preko Karadžića do Mladića i drugih, često je na promociji u trenucima kada su čitani odlomci iz knjige okretao glavu i brisao suzne oči. Potresno je, kako kaže, vraćati se stalno na te teške trenutke, ali čovjek ih ne može zaboraviti čak i kada bi to htio. Gaši je prije rata bio uspješan sportist, reprezentativac Jugoslavije u kajaku. Nakon izlaska iz logora “Luka”, otišao je kod prijatelja iz kajakaške reprezentacije u Beograd, gdje mu je bila i porodica. Tada je počelo njegovo putovanje koje, evo, i danas traje. Stranim medijima i Ambasadi SAD-a u Beogradu otkrio je informacije o postojanju logora u Brčkom i Bijeljini, informacije o masovnim zločinima. Kada su ga beogradske vlasti počele progoniti, otišao je u Makedoniju, pa onda i u Dansku, gdje su se za njegovu priču počeli zanimati danski mediji. Istražitelji iz Haga zamolili su ga da svjedoči. I on to radi već godinama, svaki se put odaziva sudovima da svjedoči, i to će, kaže u intervjuu za Stav, raditi dok je živ.

U novom Stavu čitajte članak o muslimanskom vojskovođi koji je očarao zapad a o kome su samo ove godine objavljene dvije nove knjige.

Unatoč tome što je bio istaknuti pripadnik islamskog svijeta, kršćani su se Salahudinu divili zbog njegova plemenitog i nježnog karaktera. Kada je Saladin ušao u Jerusalem, garantirao je poraženima da mogu sigurno otići iz grada, a njihove bogomolje nije dirao. Bila je to vrlo plemenita gesta prema neprijateljima. Postao je prvi sultan iz dinastije Ajubi koji je vladao Egiptom i Sirijom, osvojio Jeruzalem kao veliki branitelj islama i uspio je politički objediniti Bliski istok nakon borbe s kršćanskim križarima.

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 29, avgusta širom Bosne i Hercegovine. 

 

 

PROČITAJTE I...

Za Stav pišu i govore kandidati na listama, uvaženi književnici, izdavači, intelektualci, privrednici, doktori nauka, sociolozi, sportaši, doktori medicine, muftije, imami, zlatni ljiljani, kulturni radnici, publicisti, dijaspora... Svi su Mostarci, rođenjem ili mjestom života, i svi se slažu u jednom: da su predstojeći izbori sudbinski bitni za Mostar i da je ključno u što većem broju izaći na izbore 20. decembra.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI