fbpx

Ko stoji iza premlaćivanja uglednog novopazarskog imama

Za sada se sa sigurnošću zna da poznatog imama s više od 41 godine mihrapskog staža nisu napali razbojnici ili narkomani jer je nakon prebijanja kod njega ostala značajna suma novca koju je nosio kao amanet. Zna se i da postoji snimak s nadzornih kamera za koji su istražni organi, po saznanju da se pojavio, rekli da je “mutan”. Napadači su ostavili zastrašujuće posljedice na Nezir efendiji, slomljeno rebro i ogromne modre podljeve nastale od udaraca palicom po glavi, leđima, nogama i rukama

 

Piše: Medin HALILOVIĆ, dopisnik “Stava” iz Novog Pazara

Subotnji fizički napad, iznenada, sleđa i palicama, na uglednog imama s najvećim stažom u vjerskoj službi među muslimanskim vjernicima i Bošnjacima u Novom Pazaru i Sandžaku nešto je što ranije nije bilo zabilježeno u ovom kraju. Nezir-efendiju Salihovića, imama Hadži Hurem džamije, poznatija kao Bor-džamija, u novopazarskom naselju Lug, za sada nepoznati napadač ili napadači napali su i isprebijali 24. marta 2018. godine na par stotina metara od njegove kuće, kada se iz džamije vraćao s jacija-namaza. Imam Salihović od udaraca palicom po tijelu i glavi zadobio je teške tjelesne povrede i oporavlja se na Hiruruškom odjeljenju Opšte bolnice u Novom Pazaru.

Ovaj slučaj uznemirio je ovdašnju javnost. Policija i državni organi, kao u mnogo sličnih incidenta, nisu se oglasili niti obavijestili građane o rezultatima istrage. Bez oglašavanja državnih organa u Sandžaku, još se jedanput ponavlja ono što se desilo mnogo puta ranije uz direktnu poruku svakom pojedincu, a s njim i društvu općenito: “Bez obzira koliko je čovjek ugledan i poštovan, može da bude prebijen na kućnom pragu i da niko za to ne odgovara.”

Napad su osudile SDA Sandžaka i obje islamske zajednice, a iz NVO sektora pozivaju na sve koji mogu da utječu “da spriječe politikantsku zloupotrebu napada na uglednog imama”. Za sada se sa sigurnošću zna da poznatog imama s više od 41 godine mihrapskog staža nisu napali razbojnici ili narkomani jer je nakon prebijanja kod njega ostala značajna suma novca koju je nosio kao amanet. Zna se i da postoji snimak s nadzornih kamera za koji su istražni organi, po saznanju da se pojavio, rekli da je “mutan”. Napadači su ostavili zastrašujuće posljedice na Nezir-efendiji, slomljeno rebro i ogromne modre podljeve nastale od udaraca palicom po glavi, leđima, nogama i rukama.

Poznato je da Nezir-efendija nije konfliktna osoba i da nije ulazio u bilo kakve sukobe s nekim. Džematlije iz Bor-džamije kažu da je posljednje dvije hutbe govorio o genocidima nad Bošnjacima i ratovima devedesetih, porušenih više od hiljadu džamija u BiH i preko 500 na Kosovu. Salihović je nakon podjele Islamske zajednice u Srbiji od 2007. godine službenik pri Mešihatu Sandžaka i Rijasetu IZ Srbije. Do podjele na dvije islamske zajednice na području Srbije došlo je 2007. godine, kada je grupa imama okupljena oko Adema ef. Zilkića i Hasiba ef. Suljovića, nezadovoljna odlukom o ukidanju Mešihata IZ Sandžaka, otkazala poslušnost tadašnjem Glavnom muftiji IZ u Srbiji Muameru Zukorliću i priključila se IZ Srbije.

Kao “simptomatično i inkriminatorski” u ovom slučaju, s obzirom na to da nije bilo zvaničnih i provjerenih informacija u tom momentu, nameće se uloga sandžačkog web-portala bliskog bivšem sandžačkom muftiji i članu vladajuće većine u srbijanskom parlamentu, lideru Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muameru Zukorliću, koji je vrlo brzo nakon napada objavio sadržaj u kojem je kao izvršioce označio aktiviste SDA Sandžaka. Interesantno je da se na tu vijest na istom portalu odmah naslonio i spot s upitom Da li je vrijeme za povratak jedinstvene islamske zajednice?.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić dva dana nakon napada na Nezira ef. Salihovića, kako ga sada samo imenom oslovljava, bez prefiksa “paraimam”, kao što je to činjeno ranije iz IZ u Srbiji , navodi da je on s grupom imama 2007. godine učestvovao u razbijanju Islamske zajednice, kao i da Mešihat Islamske zajednice u Srbiji izražava zabrinutost i najoštriju osudu.

U reagiranju povodom napada na Salihovića, Mešihat IZ u Srbiji u svom saopćenju podvlači da su posljednji događaji pokazali na šta su sve spremni oni koji ne žele dobro Islamskoj zajednici, ali, i kako piše, nada se otvaranju očiju mnogima iz redova imama i džematlija koji su ih tokom prethodnog perioda podržavali.

“Islamska zajednica poziva sve one koji su joj okrenuli leđa 2007. godine ili aktivno učestvovali u ugrožavanju njenog jedinstva da se vrate Islamskoj zajednici, jer je jedino jaka i jedinstvena Zajednica sposobna da zaštiti svakog svog službenika i džematliju od nasrtaja političko‑kriminalnih struktura, te učestvuje u obezbjeđivanju ambijenta za razvoj i prosperitet društva u cjelini”, naveo je u reagiranju muftija Dudić.

Dan prije napada, muftija Mešihata IZ Sandžaka Hasib ef. Suljović rekao je vjernicima, tokom džuma-namaza, da postoje neslaganja na relaciji s čelnim čovjekom IZ Srbije Seadom ef. Nasufovićem i da su aktivisti SDA Sandžaka verbalno napali imama Bor-džamije i predsjednika Medžlisa IZ za Novi Pazar Nezira ef. Salihovića. On je za podjele i neslaganja unutar IZ Srbije optužio reisa Nasufovića, navodeći da, između ostalih, postoji neslaganja u vezi načina tumačenja islama i da se zalaže protiv sektašenja.

Odgovarajući na prozivke, “SDA Sandžaka je osudila plasiranje svih laži i dezinformacija koje se u vezi ovog slučaja objavljuju u javnosti sa ciljem da se počinioci ovog gnusnog nedjela zaštite”.

“Nezir ef. Salihović je dugogodišnji ugledni imam u Novom Pazaru, koji je poštovan širom Sandžaka i omiljen kod naroda. Očigledno je da se radi o dobro osmišljenom, planiranom i stručno izvedenom napadu sa ciljem da se izazovu podjele i sukobi među Bošnjacima”, ukazali su iz SDA Sandžaka, najoštrije osudivši napad na imama te su zatražili od policije i tužilaštva da hitno otkriju počinioce ovog nedjela i da građane upoznaju o svim detaljima vezanim za napad. Rijaset Islamske zajednice Srbije u osudi napada ističe da identitet počinioca ovog gnusnog zlodjela još nije otkriven i traže sve nadležne državne službe da hitno reagiraju i preduzmu sve mjere u cilju rasvjetljavanja ovog mučkog napada.

“Osuđujemo bilo kakvo javno i medijsko optuživanje bazirano na osnovu zlonamjernih pretpostavki kojima se želi unijeti smutnja među braćom i prijateljima u islamu i našoj Zajednici. Zato još jednom potenciramo da nadležne službe hitno reaguju i javnost upoznaju sa stvarnim stanjem”, naveli su u Rijasetu.

Čelni čovjek Islamske zajednice Srbije Sead ef. Nasufović istakao je u nastupu za medije da dosadašnji sandžački muftija Hasib ef. Suljović posljednjih godinu dana djeluje kao produžena ruka Muamera Zukorlića kojom se želi uništiti Rijaset Islamske zajednice Srbije i destabilizirati mir u Sandžaku. On je pozvao Suljovića da se javno distancira od svih dušmana koji ga, kako je rekao, zloupotrebljavaju i koji preko njega žele praviti nove podjele i nemire u Sandžaku.

“Mora se javno izviniti i halal (oprost) tražiti od naših imama i naroda, a naročito od Nezira Salihovića”, naveo je Nasufović u saopćenju dostavljenom medijima.

Prema saznanjima dopisnika Stava, previranja unutar Islamske zajednice Srbije na relaciji Rijaset – Mešihat Sandžaka počela su prošle godine i vezana su za raspodjele prihoda, posebno zbog višemjesečnog kašnjenja plata imamima i zaposlenima u toj IZ. Slična previranja postoje i u Islamskoj zajednici Srbije i također se odnose na socijalni status vjerskih službenika, korištenja infrastrukture IZ za političku stranku, ali i zbog nepotizma i u Islamskoj zajednici Srbije.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI