fbpx

Kad patriote utihnu, autonomaši progovore

Emitiranje već prve epizode serijala Svi zločini Fikreta Abdića uzrokovalo je buru negodovanja sljedbenika Fikreta Abdića koji su udarili na RTV Unsko-sanskog kantona i njenog direktora Izana Mustafića. Mustafić je odbio prekinuti emitiranje serijala, zbog čega je u Skupštini USK “pao” izvještaj o radu RTV USK, što je najava za smjenu njenog rukovodstva i instaliranje Abdićevih igrača

Sredinom prošlog mjeseca krajiška javnost ponovo je uznemirena likom i djelom Fikreta Abdića Babe, osuđenog ratnog zločinca i izdajnika svog naroda. Naime, serijal koji je urađen u produkciji RTV Unsko-sanskog kantona uzburkao je duhove već zaboravljene Abdićeve paradržavne tvorevine “Autonomna pokrajina Zapadna Bosna”, razotkrivši zamaskirane ostatke izdajničke politike oličine u (Abdićevoj) Laburističkoj stranci BiH.

Serijal Svi zločini Fikreta Abdića rađen je na temelju istoimene knjige Emina Huskića, poznatog kladuškog publiciste i novinara, te jednog od bivših direktora RTV USK. U ovom dokumentarcu govore mnoge poznate ličnosti iz političkog i kulturnog života Krajine, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Emitiranje već prve epizode serijala uzrokovalo je buru negodovanja sljedbenika Fikreta Abdića, koji su udarili na RTV Unsko-sanskog kantona i njenog direktora Izana Mustafića. Mustafić je odbio prekinuti emitiranje serijala Svi zločini Fikreta Abdića.

ŠTA ŽELE LABURISTI FIKRETA ABDIĆA

RTV Unsko-sanskog kantona zamijenila je nekadašnju RTV Bihać, koja je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu i tadašnji Bihaćki okrug odigrala ključnu ulogu u nepristranom i objektivnom izvještavanju građana ovog područja naše domovine, a tu ulogu nastavila je do danas. U presudnim trenucima i zategnutim političkim odnosima ova medijska kuća ostala je objektivna i bez emocija pristupala svakoj novonastaloj situaciji. Zato im treba odati počast, umjesto što ih se pokušava ispolitizirati i okrenuti na jednu stranu, u ovom slučaju “autonomašku”. Sam serijal vrhunski je urađen i iz sedmice u sedmicu dobija pohvale s različitih strana. Jedino je trn u oku laburistima Fikreta Abdića zato što direktno udara na njihov politički moral i kredibilitet. Serijal je posebno značajan s historijskog aspekta, pogotovo zbog činjenice da u zvaničnim školskim planovima i programima još nema gradiva koje bi značajno obradilo ovaj ključni period novije krajiške historije i opstanka cjelovite Bosne i Hercegovine u njenom najzapadnijem dijelu. Stoga je ideja RTV USK za svaku pohvalu jer pruža mogućnost generacijama koje su rođene nakon agresije i rata da se detaljnije upoznaju s tadašnjim događajima u Krajini, današnjem Unsko-sanskom kantonu.

Direktor RTV USK Izan Mustafić bio je pripadnik 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Po izbijanju rata, priključio se elitnom odredu 505. bužimske brigade “Hamza”. U istoj brigadi bila su i njegova braća Hamdija Mustafić (koji je nedavno preselio na ahiret) i Osman Mustafić, koji je poginuo kao šehid na izvršavanju borbenog zadatka u napadnim dejstvima na izdajničke snage tzv. “AP Zapadna Bosna” u rejonu Marina Glava. Za sveukupan doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem, značkom “Zlatni ljiljan”.

Imajući u vidu dokazani patriotizam braće Mustafić, jasno je zašto su laburisti toliko kivni i zašto, participirajući u Vladi USK, ucjenjuju i traže glavu direktora RTV USK Izana Mustafića. Serijal Svi zločini Fikreta Abdića još nije skinut s programske sheme ove televizije. Dosad je emitirano 6, od ukupno 13 epizoda. Tenzije oko Mustafićeve smjene privremeno su zatihnule, ali prema izvorima dobro upućenim u ovu situaciju, laburisti nisu odustali od pozicije direktora RTV Unsko-sanskog kantona. Na čelo ove medijske kuće žele instalirati svog čovjeka kako bi stavili pod kontrolu najjači krajiški medijski servis i tako počeli novu autonomiju, ili rebranding Fikreta Abdića Babe i njegovo ponovno ustoličavanje na čelo Krajine.

Kako su izvijestili krajiški portali, smjenu Izana Mustafića zatražila je preko Demokratske fronte Unsko-sanskog kantona Laburistička stranka, koja se našla povrijeđena nakon što je RTV Unsko-sanskog kantona 11. septembra 2017. godine počela emitirati dokumentarni serijal Svi zločini Fikreta Abdića.

Ovo nije prvi put da zastupnici Demokratske fronte Unsko-sanskog kantona preko laburista preuzimaju pozicije u javnim ustanovama, pa se, tako, navodno, trebalo desiti i s RTV Unsko‑sanskog kantona.

Sredinom septembra održana je sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona, a na zahtjev Laburističke stranke i Demokratske fronte Unsko-sanskog kantona nije usvojen izvještaj o radu RTV Unsko-sanskog kantona. Time je praktično i najavljena smjena Mustafića, direktora ove medijske kuće. Ovakvi postupci Demokratske fronte Unsko-sanskog kantona posebno čude ako se uzme u obzir činjenica da su glavni ljudi koji vode ovu stranku u Krajini ustvari nekadašnji ratni komandanti u 501. i 503. brigadi ARBiH Farko Hodžić Hodža i Ekrem Prošić Maršal.

Prema informacijama koje su bile dostupne krajiškoj javnosti u proteklih nekoliko sedmica, laburisti su za novog direktora RTV USK planirali postaviti Adisa Purića, sina Seada Purića, prvog čovjeka Radija Velkaton iz Velike Kladuše, na što je u medijima reagirao i komandant Hamdija Abdić Tigar, slavni komandant 502. brigade ARBiH, poručivši: “Taman posla!”

Sead Purić u Krajini slovi za nekadašnjeg glasnogovornika Fikreta Abdića, koji je za Babine interese djelovao putem Radija Velkaton. Njegov sin Adis navodno je izjavio da nikada nije bio član Laburističke stranke niti kadar Fikreta Abdića. Inače, Vlada Unsko-sanskog kantona nešto je ranije imenovala privremenu Skupštinu RTV Unsko-sanskog kantona, i to u sastavu: Senad Đulić (SDA), Adnan Mujakić (DF) i Adis Purić, koji je v. d. direktora Radija Velkaton.

NEČASNA ULOGA DEMOKRATSKE FRONTE

U Krajini je javna tajna da su na Izana Mustafića vršili pritisak neposredno prije samog glasanja u Skupštini Kantona o izvještaju o radu RTV USK. Od njega se tražilo da obustavi emitiranje serijala Svi zločini Fikreta Abdića i, nakon što je to odbio, izvještaj je “pao”.

Zbog svega je reagiralo Udruženje logoraša Velika Kladuša, koje je pridružena članica Saveza logoraša BiH i Unsko-sanskog kantona. Ovo udruženje 20. septembra pismom se obratilo Demokratskoj fronti BiH i njenom predsjedniku Željku Komšiću, želeći mu skrenuti pažnju na svu pogubnost vođenja politike ove stranke u Krajini.

“Vama je poznato da su Vaši članovi, koji su izabrani kako na lokalnom nivou općine Velika Kladuša, tako i na kantonalnom nivou Unsko-sanskog kantona, postali glavna i odlučujuća prevaga da se prvo konstituiše lokalna samouprava Općine Velika Kladuša, a od 9. jula 2017. godine da se Laburistička stranka uvede u vlast Unsko-sanskog kantona, a kojoj ste Vi i Vaša stranka glavni oslonac da ratni zločinac Fikret Abdić polako, a sigurno preuzima vlast na nivou kantona. Mi, žrtve njegove torture, kada su završeni lokalni izbori i kada je ratni zločinac Fikret Abdić izabran za načelnika Općine, a njegova privatna stranka dobila manje od 50% glasova, pomislili smo da će ostale stranke činiti većinu i tako neutralizirati utjecaj ratnog zločinca, ali desio se preokret pa su Vaši članovi pomogli da se konstituiše Općinsko vijeće Velika Kladuša s privatnom strankom ratnog zločinca.

Vi ste uveli povjereništvo i raspustili OO DF Velika Kladuša, pa smo pomislili da će tako biti i na Kantonu, ali smo se prevarili. Vaši izabrani članovi u Kantonalnu skupštinu svesrdno pomažu da Laburistička stranka bude dio kantonalne vlasti, a, što je gore, g. Prošić i g. Hodžić postali su glasnogovornici i zaštitnici Laburističke stranke, pa čak sada ucjenjuju, a to je radio g. Prošić tzv. Maršal kada je otvoreno rekao direktoru kantonalne televizije da mu izvještaj o radu neće proći ako ne zaustavi serijal pod nazivom Svi zločini Fikreta Abdića, a što je najgore, to se desilo”, navodi se, između ostalog, u pismu logoraša upućenom Željku Komšiću, koje potpisuje Feriz Alija, predsjednik Udruženja.

Rasim Kantarević, zastupnik Laburističke stranke u Skupštini Unsko-sanskog kantona, dodatno je podgrijao atmosferu svojim statusom na Facebooku o serijalu Svi zločini Fikreta Abdića, koji je objavio 11. oktobra 2017. godine. U vrlo subjektivnom i pristranom osvrtu na dešavanja oko RTV Unsko-sanskog kantona Kantarević je kazao kako “uživa u iskazanoj dozi straha i nervoze nemoćnih samozvanih državnika, generala, akademika, direktora, novinara, automehaničara, propalih i istrošenih političara, te drugih iskompleksiranih mislilaca koje je Radio-televizija Unsko-sanskog kantona angažirala u svom milenijskom projektu s neuvjerljivim i komičnim naslovom”. Kantarević je napisao da se dalo naslutiti kako je riječ o “još jednoj naručenoj i jednostranoj regionalnoj predstavi za javnost, u kojoj se RTV Unsko-sanskog kantona predstavila kao manipulativni teatar apsurda, promocije mržnje i netrpeljivosti među Krajišnicima”.

U svojoj poruci na Facebooku drsko i ostrašćeno udario je i po sagovornicima koji su govorili za dokumentarni serijal, pažljivo birajući da kojim slučajem ne zakači nekoga iz susjedne Hrvatske, istovremeno ukivajući Fikreta Abdića Babu u nebesa i praveći od njega nevinašce. Kantarević, po uzoru na svog mentora Babu, završava misao floskulom koja se obično koristi kada se sagovornika, slušaoca ili čitaoca želi uvjeriti u nešto, pa navodi opet boldirano rečenicu kojom objašnjava razloge straha od Abdićevog povratka u Krajinu i kaže da je to zbog straha od istine.

To da li će Abdićevim laburistima poći za rukom da sruše RTV Unsko-sanskog kantona ovisit će isključivo od odlučnosti onih koji su istinu svjedočili braneći Bosnu i Hercegovinu, a ne cijepajući je.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI