fbpx

Bošnjaci su danas jači nego što su ikada bili

Šefik Džaferović je u Novom Pazaru naglasio da su Bošnjaci u posljednjim stoljećima preživljavali teška i turbulentna vremena, nad njima su činjeni genocidi, raseljavani su, uskraćivano im je pravo na ime i jezik, ali su uspjeli da se izbore s time i danas su jači nego što su ikad bili. “Upravo to smeta onima koji bi najradije da se pretvaraju da nas nema. Ali, šta da im radimo, neka se navikavaju da smo tu, da znamo ko smo, šta smo, šta želimo, a šta ne. Pred Bošnjacima je još mnogo posla i izazova. U vezi s tim, potrebno je voditi mudru i odgovornu politiku u BiH, ali i u svim zemljama u kojima Bošnjaci žive”, poručio je Džaferović povodom obilježavanja Dana bošnjačke nacionalne zastave

 

Piše: Filip Mursel BEGOVIĆ

Nastavljajući praksu svog prethodnika Bakira Izetbegovića, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je boravio  u službenoj posjeti Sandžaku. Džaferović je najprije prisustvovao svečanoj sjednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji, koje je sazvano njemu u čast, a povodom 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave, zvaničnog državnog praznika Bošnjaka u Republici Srbiji. Njemu je pripala i čast da s predsjednikom Vijeća Esadom Džudžom svečano podigne zastavu Bošnjaka na jarbol ispred Glavnog ureda BNV.

Ovu je posjetu Džaferović iskoristio da pošalje nekoliko značajnih poruka, kako okupljenim vijećnicima BNV i sandžačkim Bošnjacima, tako i široj javnosti.

“Vi, ovdje u Sandžaku i cijeloj Srbiji, izborili ste se za mnoga prava koja vam pripadaju. Za ostvarivanje nekih od njih potrebno je učiniti dodatne napore. Uz zaštitu bošnjačkog identiteta, jezika, kulture, vjere i tradicije, potrebno je infrastrukturno i ekonomski ojačati ovu regiju. Očekujem da će vlasti u Beogradu izaći u susret vašim opravdanim zahtjevima. To im je obaveza”, izjavio je Džaferović.

A zatim se osvrnuo na pokušaje da se Bošnjaci izbrišu s ovih prostora, ali da sile koje su to željele nisu uspjele.

“Zahvaljujući mudroj politici rahmetli Alije Izetbegovića, zahvaljujući prijateljima u svijetu, BiH je opstala, a zajedno s njom i Bošnjaci. Neće uspjeti ni u novim nasrtajima na BiH, u to budite uvjereni. Bošnjaci ne samo da su opstali, nego smo u tom najtežem vremenu za našu i opstojnost naše domovine vratili svoje nacionalno ime, izborili se za pravo na svoj bosanski jezik, u potpunosti vratili vlastiti identitet koji nam je decenijama uskraćivan”, rekao je Džaferović. Član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda naglasio je da su Bošnjaci u posljednjim stoljećima preživljavali teška i turbulentma vremena, nad njima su činjeni genocidi, raseljavani su, uskraćivano im je pravo na ime i jezik, ali su uspjeli da se izbore s time i danas su jači nego što su ikada bili.

“Upravo to smeta onima koji bi najradije da se pretvaraju da nas nema. Ali, šta da im radimo, neka se navikavaju da smo tu, da znamo ko smo, šta smo, šta želimo, a šta ne. Pred Bošnjacima je još mnogo posla i izazova. U vezi s tim, potrebno je voditi mudru i odgovornu politiku u BiH, ali i u svim zemljama u kojima Bošnjaci žive”, poručio je Džaferović.

U drugom dijelu svoje posjete Džaferović se u odvojenim sastancima susreo s predsjednikom SDA Sandžaka Sulejmanom Ugljaninom i njegovim saradnicima, gradonačelnikom Novog Pazara i Sjenice Nihatom Biševcem i Hazbom Mujovićem, ali i iza za javnost zatvorenih vrata s predsjednikom SDP-a Rasimom Ljajićem.

Poruke koje je nakon ovih sastanaka uputio Džaferović razlikovale su se od poruka prethodnog dana po tome što je sada dao akcenat na međubošnjačke odnose u Sandžaku, koje su u prethodnom periodu obilježene s velikim političkim, ali i vjerskim podjelama. Sve poruke izrečene na ovim sastancima mogle su se sublimirati u jednu: “Sandžaku i Bošnjacima potrebno je jedinstvo više nego ikada.”

“Ono što posebno želim da poručim Bošnjacima Sandžaka jeste da nastave da grade jedinstvo, da čuvaju jedinstvo kao najvažniji preduvjet za ostvarenje svih ciljeva. To sam ponovio svim važnim ljudima u ovom gradu. Nama kao narodu nedostaje jedinstvo, i vama u Sandžaku, kao i nama u BiH. Jedinstvo je najvažnije, svi nekad, posebno političke partije ovdje u Sandžaku, moraju popustiti kako bi se sačuvalo jedinstvo”, rekao je Džaferović.

Analizirajući nastup i poruke koje je uputio član Predsjedništva Džaferović, mora se zaključiti da odišu jednom državničkom notom, ali i jasnom vizijom i odnosom, kako spram prošlosti, tako i spram budućnosti Bošnjaka. Prije svega, to su odgovorne državničke poruke koje su sušta suprotnost onome što radi član Predsjedništva iz reda Srba Milorad Dodik prilikom čestih susreta sa srbijanskim predsjednikom Vučićem. To su poruke političkog predstavnika jednog civiliziranog evropskog naroda koji zna ko je, odakle dolazi i kamo ide.

Zbog toga čudi potpuni muk u srbijanskim medijima, posebice onim koje kontrolira aktuelni režim. No, mjesto njih, ovaj su se put predstavnici Islamske zajednice u Srbiji koju kontrolira Muamer Zukorlić, potrudili da pokvare utisak posjete i poruke koje su poslane.

Naime, s obzirom na to da je posjeta realizirana tokom mjeseca ramazana, Džaferović je posjetu iskoristio i da obavi teraviju u jednoj novopazarskoj džamiji – Bor džamiji. Bila je to džamija koja pripada sistemu Islamske zajednice Srbije, koja je suprotstavljena Islamskoj zajednici u Srbiji, koju kontrolira Muamer Zukorlić. To je bio i razlog burne reakcije Muamera Zukorlića, njegovih najbližih saradnika, ali i muftije IZUS Mevluda Dudića, koji se otvorenim pismom obratio i Bakiru Izetbegoviću lično. U jednom neprimjerenom tonu, kako za mjesec ramazan, tako i za funkciju jednog muftije, Dudić je uporedio ovu posjetu s eventualnom posjetom Fikretu Abdiću.

“Nedavno je za predsjednika Sabora Islamske zajednice u BiH izabran potpredsjednik SDA Safet Softić. Molimo Vas da nam odgovorite kakve su nam garancije da Vi i Vaša stranka i ovu poziciju nećete iskoristiti za Vašu očitu namjeru odvajanja sandžačkih Bošnjaka od Bosne i ugrožavanja Islamske zajednice u Sandžaku i Srbiji. Vaš otac rahmetli Alija Izetbegović je krenuo iz Sandžaka i podigao veliku stranku. Da li ćete je Vi sahraniti u Sandžaku, ostaje da se vidi”, zaključio je krajnje neprimjereno oštro u pismu muftija Dudić.

Naravno, ovaj ton u obraćanju, kao po komandi, samo su još više zaoštrili ostali funkcioneri organizacija koje djeluju pod okriljem Zukorlićeve politike i vjerske zajednice. Jedan je, pak, otišao i najdalje, visoki funkcioner Bošnjačke kulturne zajednice Asmir Bihorac oglasio se sa sljedećim statusom: “Dodik je gospodin za ovu četvoricu. Dodik nije naš i ne boli me kad nas ruši, ali naši kad nas ruše i razbijaju IZ to boli. Zato ova bagra je gora od Dodika i svakog ratnog zločinca”, napisao je Bihorac, komentirajući fotografiju koja je nastala nakon teravije, a na kojoj se nalazi Šefik Džaferović, Sulejman Ugljanin, muftija sandžački Senad Halitović i njegov pomoćnik Muhamed ef. Demirović. Također, treba napomenuti da se vijećnici s liste Muamera Zukorlića također nalaze u sastavu BNV-a, da su bili prisutni na svečanoj sjednici, ali da su je napustili ne želeći sudjelovati u službenom dizanju zastave, što je, po mnogima prisutnim, bio skandalozan čin.

Zatim su srbijanski, ali i mnogi bh. mediji, iskoristili ovakve istupe, a posebice pismo efendije Dudića, da ga pošalju u javnost kao glavnu vijest s posjete Džaferovića Sandžaku. To je komentirao i poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović ističući da su poruke koje su upućene na posjetu Džaferovića Sandžaku direktan odgovor Beograda na tu posjetu.

“Da budem još precizniji, poruke s rukopisom Vučićevog režima i službi.
Mene ne bi brinulo kada bi takve poruke dolazile direktno od Aleksandra Vučića, to je politika, ono što me zabrinjava je način da se takve poruke pošalju preko ahmedije, i to u vrijeme ramazana, to onda više nije politika nego opasno spletkarenje”, zaključio je Imamović.

Međutim, nije se dugo čekalo ni na dodatno pojašnjenje Džaferovića, u kojem je istakao da je prilikom posjete imao susrete s gradonačelnicima Novog Pazara i Sjenice. Također, da se odvojeno sastao i sa svim političkim predstavnicima Bošnjaka koji su tražili susret, odnosno sa Sulejmanom Ugljaninom iz SDA i Rasimom Ljajićem iz SDP-a. Predstavnici ostalih političkih partija, čiji prvaci sada pokušavaju zloupotrijebiti ovu posjetu, nisu pokazali interes da razgovaraju s članom Predsjedništva BiH, podvukao je Džaferović, aludirajući na Muamera Zukorlića i njegovu Stranku pravde i pomirenja.

“Moji odlasci u džamiju, koji se pokušavaju zloupotrijebiti, bili su isključivo u svrhu obavljanja vjerske dužnosti, te se ne bi se smjeli nikako drugačije tumačiti, pogotovo ne od vjerskih službenika. Moj stav je oduvijek bio da vjerske institucije Bošnjaka muslimana u Sandžaku i cijeloj Srbiji trebaju biti organizacioni dio Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Ovaj stav, kao i poziv na političko jedinstvo Bošnjaka u Sandžaku, izrekao sam tokom svih susreta i razgovora sa svim akterima političkog i vjerskog života”, napisao je Džaferović u zvaničnom saopćenju.

Na kraju saopćenja je istakao da ne želi ulaziti u to da li iza pokušaja zloupotrebe njegove posjete stoje određene politike u Srbiji i Sandžaku, ili možda lični interesi, ali da te zloupotrebe svakako neće doprinijeti prijeko potrebnom jedinstvu Bošnjaka.

I ovdje, barem za sada, stavljena je tačka na posjetu Džaferovića Sandžaku. Nažalost, još jednom se pokazalo da u Sandžaku postoje političke grupacije koje lakše za stol dovede poziv Aleksandra Vučića, nego prvog u Bošnjaka. Stoga, krilatice poput one “za pomirenje” očito se odnose na pomirenje s beogradskim režimom, a “za svađu” među Bošnjacima. I u Sandžaku nisu podijeljene samo islamske zajednice, nego se ta podjela želi reflektirati tako što će postojati zabranjene džamije u kojima se neće smjeti klanjati namaz. Pa se tako i članu Predsjedništva želi dati do znanja gdje mora i može klanjati. Kako drugačije tumačiti, osim kao bezobrazluk, da se jedna zvanična politička posjeta člana Predsjedništva želi dezavuirati pričom o tome u kojoj je džamiji klanjao.

 

 

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI