fbpx

Aljoša Čampara: “Moramo vratiti povjerenje građana u policiju”

“Policija jeste i bit će represivni aparat za sve one koji krše zakon, ugrožavaju mir, red, sigurnost i stabilnost. Nije represivni aparat za naše građane jer se trudimo s njima uspostaviti partnerski odnos”

Fotografija: Velija HASANBEGOVIĆ

STAV: Policijska akademija u Sarajevu prima sve veći broj kadeta s prostora cijele Federacije BiH. Ko su pripadnici nove generacije policajaca i na koji način Vi pripomažete njihovu edukaciju i obuku?

ČAMPARA: Od kako je na čelo Ministarstva došao novi saziv, pokrenuli smo niz aktivnosti za jačanje Policijske akademije. Naprosto, težnja mnogih ljudi u ovoj državi pokrenula je sve nas da vidimo šta možemo učiniti kako bismo pomogli Akademiji koja je nekad slovila za jednu od najboljih u Jugoslaviji. Bez jake akademije, nema jake policije. Nove su generacije kadeta na Akademiji obučen, stručan i profesionalan kadar. Obučavaju se za čin policajca i mlađeg inspektora. Nakon toga, raspoređuju se po kantonalnim MUP-ovima i FMUP-u. Trudimo se da pratimo moderne trendove, kako u obuci, tako i u materijalno‑tehničkim sredstvima i u naučnim pomagalima i udžbenicima. Izašli smo u susret zahtjevima kantonalnih ministarstava i maksimalno smanjili cijenu boravka kadeta na Akademiji kako bismo pružili mogućnost školovanja kadra sukladno iskazanim potrebama. U sklopu osavremenjivanja smanjili smo i boravak kadeta na Akademiji za nekoliko mjeseci kako bi više bili na praksi. Cilj nam je pružiti mogućnost školovanja i mladim ljudima koji žele postati policajci. Biti policajac izuzetno je odgovoran i častan posao. Vrijedan svake hvale i poštovanja. Uhvatili smo snažan zamah da se Akademija osavremeni i digne na pijadestal koji zaslužuje.

STAV: Unutar Ministarstva sigurnosti djeluje i slična Agencija za obuku sa sjedištem u Mostaru? O čemu se tu radi?

ČAMPARA: Spomenuta ustanova odnosi se primarno na obuku kadra koji je potreban za državne institucije kao što su SIPA, Granična policija i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH. Također, i u entitetu RS imamo još jednu akademiju za obuku kadra koji je potreban ovom entitetu. Imamo dobru saradnju. Moramo obučavati kadar koji će uzajamnom saradnjom odgovoriti svim zadacima i izazovima koji budu ispred njih.

STAV: Jeste li zadovoljni obučenošću i opremljenošću policije u FBiH?

ČAMPARA: Uvijek može bolje. Javljaju se novi izazovi i nove potrebe. Trudimo se da već postojeće policijske strukture ne oskudijevaju u osnovnim potrepštinama. Uz izmjenu nekoliko zakonskih akata koji su u pripremi, mislim da ćemo otvoriti prostor za dodatno osposobljavanje policijskih struktura. Svi, počevši od kantonalnih, preko federalnih, do državnih nivoa, moraju dati svoj maksimalan doprinos za pronalazak dodatnih sredstava kako bi se što bolje opremile policijske strukture u državi.

STAV: Zbog čega postoji potreba za jačanjem policijskih struktura i koji su planovi za ostvarenje te potrebe u budućnosti?

ČAMPARA: Drago mi je da su naše težnje prepoznate. S velikim zadovoljstvom prihvaćeni su neki naši planovi kako osavremeniti policijske službenike, Policijsku akademiju, kadete i nastavni kadar. S terena cijele FBiH povećava se konstantno broj zahtjeva za upis na Policijsku akademiju. Ti nam zahtjevi daju elan i snagu da odgovorimo ovom zadatku. Kao rezultat toga, mogu reći da su već sad naši kapaciteti puni što se tiče Akademije. Ali isto tako, mogu sa zadovoljstvom najaviti ponovno pokretanje policijskog objekta Suhodol, koji će pospješiti kapacitet, edukaciju i obuku budućih kadeta. Suhodol će povratiti ugled i proširiti kapacitete kakve je nekad Akademija i imala. Jaka država ima jake i stabilne policijske i sigurnosne strukture. A samo tako jaka država privlači sigurne strane investicije i sigurna ulaganja.

STAV: S jedne strane imamo konstantnu zabrinutost i negodovanje građana da je sigurnosna situacija u Federaciji BiH nezadovoljavajuća, a s druge strane najave o jačanju sigurnosnih struktura zlobnici često definiraju kao pokušaj da se ojača represivni aparat koji bi mogao biti usmjeren protiv mogućeg građanskog bunta. Kako se nosite s ovom podvojenom percepcijom javnosti?

ČAMPARA: Nažalost, dijelimo zabrinutost građana možda i više nego oni. Pošasti novog doba, kao što su terorizam i nasilje, sve učestaliji napadi na civile diljem svijeta, svakako nas veoma brinu. Država će učiniti sve da spriječi narušavanje sigurnosti i mira. Ipak, mi smo mala država. Moramo svi zajedno tijesno surađivati kako bismo se odbranili od ovih zala današnjeg doba. Što se tiče građanskog bunta, ja kao i političar i ministar mogu vam reći da se uvijek zalažem za demokratska prava svih ljudi. Međutim, želim potcrtati da sam protiv nasilja. Pogotovo nasilja kad trajno izgubimo neprocjenjiva blaga, poput Arhiva koji je izgorio u zgradi Predsjedništva. Ukratko, policija jeste i bit će represivni aparat za sve one koji krše zakon, ugrožavaju mir, red, sigurnost i stabilnost. Nije represivni aparat za naše građane jer se trudimo s građanima uspostaviti partnerski odnos. Nemojte misliti da nismo svjesni da je povjerenje građana u policiju narušeno. Radimo na tome da to povjerenje popravimo. Jer policija je tu radi građana, a ne radi same sebe.

 STAV: Kada govorimo o jačanjima policijskih struktura u RS-u, doživljavate li ih kao zveckanje oružjem? Kakva je saradnja MUP-a FBiH i MUP-a RS?

ČAMPARA: Ne mislim da se radi o nekakvom zveckanju. Prošlo je vrijeme oružja i zveckanja istim. Ovo je neovisna država s dva entiteta i jednim distriktom. I to je tako. Svakom normalnom jasno je da moramo raditi i živjeti zajedno. Što se tiče saradnje s MUP-om RS, mogu reći da imamo dobru saradnju. Moramo imati i bolju zarad našeg sveopćeg dobra. Vjerujte da naše kolege iz RS‑a imaju iste i slične brige koje more i nas u FBiH. Svakim su danom izazovi sve veći, svijet postaje sve opasniji i sve policijske strukture moraju što tješnje sarađivati kako bismo zaštitili sigurnost i imovinu svih građana.

STAV: Jeste li usuglasili udarnu i operativnu grupu, kako ste nedavno najavljivali?

ČAMPARA: Radi se o udarnoj i operativnoj grupi u borbi protiv terorizma. Usuglašeni su stavovi na državnom nivou. Kao što sam već naveo, samo naša stalna saradnja i permanentna međusobna razmjena podataka može polučiti adekvatan rezultat. Zato moramo što tješnje sarađivati svi. I građani s policijom, i policijske strukture međusobno, i tužilaštva sa svima nama, i obrnuto. Kao produkt naše saradnje i želje da unaprijedimo sigurnost društva u cjelini jeste i ova spomenuta grupa. Mogu reći da su predloženi predstavnici koji će sačinjavati tu operativnu grupu i Vijeće ministara BiH treba donijeti odluku, što će se, nadam se, desiti u skorije vrijeme. Ministar sigurnosti BiH, državni tužilac i direktor SIPA-e dogovorili su da sjedište ove grupe bude u Sarajevu u zgradi SIPA-e.

STAV: Je li dobra saradnja policijskih struktura rezultirala i nedavnim hapšenjima, poput onog bihaćkog gradonačelnika Emdžada Galijaševića?

ČAMPARA: Pa recimo da je to jedan primjer. Pošto se radi o poznatom imenu, više se posvetilo tome u medijima. Policija radi i više nego što se vidi. Ovo hapšenje javne ličnosti pokazuje samo da u ovoj zemlji nema i ne smije biti nedodirljivih. Policija, sukladno zakonskim ovlaštenjima, radi na osnovu naloga nadležnih tužilaštava i sudova.

STAV: Kakav je Vaš lični stav u vezi hapšenja Emdžada Galijaševića i hoće li SDA zbog ovog slučaja predložiti novog kandidata za gradonačelnika Bihaća?

ČAMPARA: Gospodin Galijašević je uhapšen, ali ne i osuđen. Sada je na redu tužilaštvo, odbrana i sud. Policija je uradila svoj dio posla. Svako je nevin dok se ne dokaže suprotno. Ako bude pravomoćno osuđen, budite uvjereni da će SDA imati jasan stav i odgovor na to.

STAV: Kada govorimo o pojavi radikalizma, je li država stavila pod kontrolu tzv. paradžemate?

ČAMPARA: Kad su u pitanju tzv. paradžemati, mogu reći da država sarađuje sa zvaničnim predstavnicima IZ-a BiH. Ta saradnja rezultirala je da su mnogi od tih paradžemata stavljeni pod okrilje i kontrolu Islamske zajednice u BiH. Svi oni koji misle da će moći raditi mimo zakona, makar se radilo i o vjerskim aktivnostima, grdno se varaju. Čim je država pokazala odlučnost, odmah su se pokazali znatni pomaci. Država treba pomoći i zvaničnim vjerskim institucijama da spriječe zloupotrebu vjere i religijskih osjećaja. Kao Bošnjak musliman, podržavam napore uvaženog reisul‑uleme za očuvanjem jedinstva i zajedništva. Živimo ovdje u jedinstvu više od 500 godina i ne trebamo se ni sada dijeliti. Nalazimo se u svetom mjesecu za muslimane i želim istaći još jednom našu potrebu za slogom i zajedništvom. Također, koristim ovu priliku da svim muslimanima čestitam predstojeći Ramazanski bajram. Bajram šerif mubarek olsun, uz želje da ga dočekaju u miru, sreći, zajedništvu, zdravlju i veselju sa svojim najmilijima.

STAV: Čini se da je koalicija SDA – SBB stabilizirala vlast i da se više ne kalkulira oko koalicijskih razilaženja i mogućeg raspada. Kako ocjenjujete dosadašnji rad Vlade Federacije i koji su problemi s kojim se suočavate?

ČAMPARA: Tačno. Koalicija je stabilna i nema govora o raspadu. Mislim da je postojeća koalicija ojačana, a samim tim i saradnja i povjerenje među koalicionim partnerima. Što se tiče rada Vlade FBiH, mogu reći da je ovo prava reformska vlada. Zadovoljan sam. Pomaci se već vide. Bivša Vlada nam je ostavila mnoštvo nagomilanih problema i dugova koje još uvijek rješavamo. Ova Vlada, zarad našeg oporavka, pravi i bolne rezove nekad. Međutim, ovo je prva vlada koju je međunarodna zajednica prepoznala kao ozbiljnog partnera i imamo podršku širih struktura u međunarodnoj zajednici. Ovo je Vlada koja u svom radu nije opterećena bilo kakvim aferama i skandalima.

STAV: Postoji li zadovoljavajuća saradnja među ministarstvima Vlade Federacije?

ČAMPARA: Da ne postoji zadovoljavajuća saradnja među ministarstvima, ne bi Vlada imala ikakav uspjeh. Ne bi se usvojila agenda i još se mnoge druge stvari ne bi pokrenule s mrtve tačke. Mi djelujemo kao tim. Trudimo se biti bolji i povećati nivo međusobne saradnje. Imamo visok stepen međusobnog uvažavanja i svaku nesuglasicu nastojimo riješiti dijalogom ma koliko god on trajao.

Snovi o trećem entitetu i Mostaru kao stolnom gradu neće biti ostvareni

STAV: Šta mislite kako će se završiti kriza s pregovorima oko Mostara?

ČAMPARA: Izbori su jako blizu i ne mislim da postoji politička volja da se pitanje Mostara riješi na pravi i civiliziran način. Mostar mora biti grad svih Mostaraca. Mostar je duša BiH. Nažalost, neki akteri i dalje insistiraju isključivo na etnosu. Za nas, etnička i sva druga prava nisu upitna, ali Bošnjaci ovaj put ne mogu ići ispod minimuma. Nekima kao da je krivo što od ukupne populacije u Mostaru živi 50% Bošnjaka. Tako da bilo kakvi snovi o trećem entitetu i Mostaru kao stolnom gradu tog entiteta neće biti ostvareni.

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI