fbpx

U KS-u više od četvrtine vijećnika promijenilo stranačke dresove

Formiranje Demokratske fronte i Građanskog saveza, ujedinjenje SDP-a i SDU-a i unutarstranačka neslaganja u većini političkih partija u Federaciji uvjetovali su veliki broj prebjega u općinskim vijećima

Piše: Mahir Sokolija i Edib KADIĆ

 

Na lokalnim izborima 2012. godine u Federaciji BiH izabrano je oko 1.770 vijećnika u 78 općina. Samo pet političkih stranaka uspjelo je dobiti više od po stotinu zastupnika: Stranka demokratske akcije – SDA (488), Socijaldemokratska partija BiH – SDP (294), Hrvatska demokratska zajednica BiH – HDZ (240), Savez za bolju budućnost – SBB (139) i Stranka za BiH – SBiH (108). Činilo je to oko 72% svih izabranih vijećnika. Slijedili su ih HDZ 1990 (74), Narodna stranka Radom za boljitak – NsRzb (61), Hrvatska stranka prava – HSP (47), A-SDA (40) i Bosanskohercegovačka patriotska stranka – BPS (38). Preostalih 13,8% vijećnika dolazili su iz manjih ili lokalnih političkih stranaka, iz političkih partija iz Republike Srpske, a neki su izabrani kao nezavisni kandidati.

Od 243 vijećnika izabrana na lokalnim izborima 2012. godine, u Kantonu Sarajevo njih 68, odnosno 27,9%, odlučilo se u skladu s Izbornim zakonom, koji propisuje da mandat pripada vijećnicima, napustiti stranke koje su ih kandidirale. Pri tome treba imati na umu da je dio samostalnih vijećnika daleko od svake samostalnosti, s obzirom na to da je njihova nezavisnost samo formalna jer mnogi među njima djeluju s pozicija stranaka čijim članovima nisu bili kada su 2012. godine dobili povjerenje birača.

Stranka za BiH zrela za eutanaziju

Sarajevski kanton prednjači po broju političkih prebjega u Federaciji BiH, što ne treba čuditi zna li se da su stranke koje su imale najveća osipanja u ovom kantonu osvojile procentualno više glasova nego drugdje u Federaciji BiH. Tako je SBB u općinama Kantona Sarajevo imao 2012. godine 15,1% vijećničkih mjesta, a u Federaciji samo 7,8%; Stranka za BiH imala je 8,6% vijećničkih pozicija, a na razini Federacije 6,1%; SDU je u Kantonu imala 7,3% vijećnika, a u Federaciji 1,6% itd.

Najveći brojčani gubitnik u ove četiri godine bio je SBB, koji je ostao bez 15 vijećnika, odnosno 40% od onih koji su u općinama Kantona Sarajevo 2012. godine izabrani na njihovim stranačkim listama. Ova stranka nove lokalne izbore dočekuje sa samo 9% od ukupnog broja vijećničkih mjesta, čekajući da sazna kako će birači reagirati na stranku kojoj je skoro polovica vlastitih vijećnika u općinama Kantona Sarajevo okrenulo leđa i protiv čijeg lidera i osnivača još traje sudski postupak koji može rezultirati zatvorskom kaznom.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu od izbora do izbora neslavno se smanjuje. U posljednje četiri godine u općinama Sarajevskog kantona ostala je bez 11 vijećnika, odnosno, broj im je manji za 52,4%. Pogledamo li prijašnje godine, uočljiv je sunovratni pad popularnosti ove prve veće političke stranke nastale odvajanjem od Stranke demokratske akcije, za koju je u njezinim najboljim danima glasalo više birača nego za SDA. Na lokalnim izborima održanim 2000. godine Stranka za BiH imala je u općinskim vijećima Kantona Sarajevo 54 vijećnika. Četiri godine poslije, deset vijećnika manje, 2008. godine 39 vijećnika, na posljednjim izborima 21 vijećnika, a nakon stranačkih prebjega uzrokovanih izbornim porazom 2012. godine na lokalnoj razini, a potom i na općim izborima 2014. godine, ova stranka otkriva se kao najozbiljniji kandidat za eutanaziju. Za stranku koju je osnovao Haris Silajdžić glasalo je 2000. godine 33.965 birača u devet općina Kantona Sarajevo, trostruko više nego na izborima 2008. godine, kada je za SBiH glas dalo 10.754 osoba, iako je u tom periodu broj birača koji su izišli na izbore porastao za 21%, sa 148.000 na 179.000. Ni poređenje s kretanjima u biračkom tijelu drugih većih stranaka ne ide joj u prilog. Tako je, naprimjer, SDA od 2000. godine povećala svoje glasačko tijelo u općinama Sarajevskog kantona s 32.386 na 50.979, koliko je imala 2012. godine.

SDP izgubila polovinu biračkog tijela prije osnivanja DF-a

Za SBB-om tek za jednog odbjeglog vijećnika zaostaje SDP, koji je u međuvremenu promijenio dugogodišnjeg predsjednika i suočio se s pojavom velikog broja malih stranaka koji su do kraja usitnili dio izbornog tijela što ga se kod nas uopćeno naziva ljevicom. Odlazak Željka Komšića i osnivanje Demokratske fronte u aprilu 2013. godine, svega pola godine nakon lokalnih izbora, uz druga stranačka gibanja, koštali su ovu stranku 14 vijećnika u sarajevskim općinama. Među odbjeglima treba tražiti DF-ovce, ali i simpatizere i članove Građanskog saveza, stranke osnovane u maju ove godine nakon što su DF napustili neki od njezinih poznatijih članova. Vijećnički redovi SDP-a od decembra 2014. godine trebali su biti pojačani vijećnicima Unije socijaldemokrata (USD), stranke nastale u martu 2014. godine nakon raskola u Socijaldemokratskoj uniji (SDU). Ova pretežno lokalna sarajevska stranka, čiji su vijećnici na izborima 2012. godine u općinama Kantona Sarajevo u okviru SDU-a osvojili dio od 18 vijećničkih mjesta, nedovoljno je pomogla oslabljenom SDP-u s obzirom na to da je samo dio od 14 vijećnika USD-a, koji su odlučili otići među samostalne vijećnike, počeo djelovati s pozicija SDP-a. Broj vijećnika ujedinjenih SDP-a i USD-a u Kantonu Sarajevo službeno je 41. Poređenjem s najvećim uspjehom zabilježenim 2000. godine, kada je ova stranka, prije nastanka SDU-a (i USD-a), imala 90 vijećnika, jasno je da se SDP i na općinskoj razini suočio s ozbiljnom krizom koju ne umanjuje dolazak nekoliko USD-ovih vijećnika. Ona se ogleda i kroz ukupan broj glasača koju ovu stranku podržavaju na lokalnim izborima. Socijaldemokratska partija BiH osvojila je 2000. godine povjerenje čak 60.674 birača u općinama Kantona Sarajevo, gotovo dvostruko više od SDA (32.386 glasova). Taj broj pao je na nevjerovatno niskih 21.728 četiri godine poslije. Na izborima 2008. godine porastao je na 33.534, a 2012. godine na 33.887, ne računajući 11.426 glasova SDU-a, stranke s čijim se dijelovima organiziranim u Uniju socijaldemokrata poslije ujedinio.

Najmanje prebjega među strankama koje u općinama sarajevskog kantona imaju znatniji broj vijećnika imale su SDA, Naša stranka (NS) i BPS. Sve tri stranke izgubile su u protekle četiri godine samo po dva vijećnika, pri čemu je SDA na izborima 2012. godine imala 75 vijećnika (30,6%), NS 12 (4,9%), a BPS 10 (4,1%).

Ni manje političke stranke, poput Narodne stranke Radom za boljitak, Stranke penzionera, Liberalno demokratske stranke, BOSS-a ili Napredne demokratske stranke, nisu posljednjih godina bile pošteđene osipanja. Sve manje stranke skupa su 2012. godine u općinama Kantona Sarajevo imale 19 vijećnika. Njih je osam u međuvremenu završilo među samostalnim kandidatima.

Srpske i hrvatske stranke u Kantonu Sarajevo godinama uzalud izlaze na izbore

Stranke s hrvatskim predznacima u nazivu i one čije je sjedište u Republici Srpskoj na proteklim lokalnim izborima, jednako kao i na izborima održanim 2008. godine, nisu uspijevale ući u općinska vijeća u Kantonu Sarajevo. Posljednji je put to postigao HDZ BiH osvojivši jedan mandat u Općinskom vijeću Novog Sarajeva prije dvanaest godina. Četiri godine prije, na izborima 2000. godine, HDZ BiH imao je četiri mandata (Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad i Ilidža), a jedan mandat osvojila je u Ilijašu Hrvatska seljačka stranka. Razuđeno i neveliko hrvatsko biračko tijelo (Hrvatska demokratska zajednica, Nova hrvatska inicijativa, Hrvatska stranka prava, Hrvatski demokršćani, Hrvatska seljačka stranka) u Kantonu Sarajevo od 2000. godine bilježi osipanje, pa su stranke s hrvatskim predznakom na posljednjim lokalnim izborima osvojile svega 2.377 glasova, skoro dvostruko manje nego 2000. godine, kada je za njih glasalo 4.626 birača. Stranke iz Republike Srpske nikada nisu osvojile mandat u općinskim vijećima u Kantonu Sarajevo, iako su to pokušavali i SNSD, i PDP, i SDS. Vjerovatno obeshrabreni tim neuspjehom, srpski birači dali su im na prošlim izborima svega 830 glasova, mnogo manje nego 2000. godine, kada je za srpske stranke glasalo 1.996 osoba. Loše rezultate hrvatskih i srpskih stranaka treba tražiti i u tome što se broj birača koji ovim strankama daju glasove za posljednjih petnaestak godina u Kantonu Sarajevo znatno smanjio.

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI