fbpx

Žene na listama: Između statistike i ozbiljne politike

Biografije političara, one neslužbene, prepune su detalja koji pokazuju kakvi su kandidati kojima će birači davati glasove u oktobru. Na listama su osuđivani kriminalci, “kraljevi i kraljice nepotizma”, milioneri, ratni profiteri i “papci”

 

Piše: Jakub SALKIĆ

 

Ozbiljne stranke sebi ne dopuštaju neozbiljne kandidate, pa tako i nama uskraćuju “zabavu”. Predstavljamo “najjača” oružja stranaka sa srpskim i hrvatskim predznakom, nosioce izbornih listi za sve nivoe vlasti. Posebno ćemo se osvrnuti na zastupljenost žena na pozicijama nosioca liste. Naime, stranke su pred izbore u oktobru dobile uputstvo za kreiranje izbornih lista na kojima bi trebale biti zastupljene i žene u značajnijem broju. Stoga je zanimljivo pogledati koliko su zaista žene ozbiljno shvaćene u politici, odnosno, koliko su samo statistička kategorija koja govori o procentualnoj zastupljenosti. Najbolji pokazatelj zastupljenosti žena u politici, odnosno na izbornim listama, jeste to koliko su im stranačke kolege spremne povjeriti odgovornost nosilaca liste. Uz osvrt na zastupljenost žena, predstavit ćemo kandidate i njihov dosadašnji politički i društveni angažman.

Pa krenimo redom, od najjače hrvatske stranke: Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ), odnosno stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora, iliti privatnog neformalnog udruženja Dragana Čovića.

HDZ BiH postavio je čak pet žena na pozicije nosioca liste. Za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH s “pol-pozicije” iz izborne jedinice 1 (USK, Livno) krenut će Borjana Krišto, koja se smatra drugom najmoćnijom osobom u HDZ-u BiH nakon Dragana Čovića, što je i očekivano jer je zamjenica predsjednika HDZ-a BiH i zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), Krišto je najbogatija političarka u BiH.

Krišto je do 1999. radila u livanjskim kompanijama: “Agro Livno”, “Guber”, “Likom” i “Livno bus”. Od 1999. do 2000. godine bila je ministrica pravosuđa i uprave Livanjskog kantona, a do 2002. godine sekretarica Vlade LK-a. Na općim izborima 2002. godine je kao kandidat HDZ-a BiH osvojila mandat u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, ali ga nije preuzela jer je imenovana za ministricu pravde u Vladi FBiH. Na općim izborima 2006. godine izabrana je u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. U aprilu 2007. imenovana je za predsjednicu FBiH, a od 2011. bila je zastupnica u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Za opće izbore 2014. godine kandidirala se za Predstavnički dom Parlamenta BiH i osvojila mandat.

Upućeni tvrde da Krišto vedri i oblači u Livnu, a i u većem dijelu Hercegovine gdje HDZ ima dominaciju. Poznat je slučaj zapošljavanja u Elektroprivredi HZHB. Postoji snimak gdje rukovodilac Pogona EP HZHB Livno Josip Čelar upućuje Antu Drinjaka kod Krišto, ako ona odobri da ga zaposli, on će to uraditi, ali ne može ništa pomoći bez njenog odobrenja. Za zapošljavanje u livanjskim javnim kompanijama Krišto je “jedina adresa”.

“HRVATSKA ŽENA”

Za nju se veže i afera o dodjeli 100.000 maraka od Vijeća ministara BiH livanjskom Udruženju “Hrvatska žena”, koje vodi njena snaha, bratova žena, Tihana Krželj, koja je i zastupnica HDZ‑a BiH u Skupštini Livanjskog kantona. To je udruženje, nakon što je izbila afera, novac doniralo livanjskoj crkvi, što je izazvalo još veći bijes i pitanja zašto crkva nije sama aplicirala na sredstva kao samostan u Kraljevoj Sutjesci, koji je dobio tek 1.000 maraka, što se smatra ponižavajućim, pa je taj novac odbio.

Rezultat je da revoltirani mladi odlaze iz Livna, a prije nego napuste rodni kraj zauvijek, neki se odluče baciti koji kamenčić na Borjanu Krišto, kao što je to bio slučaj s mladićem Franjom, Borjaninim prezimenjakom.

U izbornoj jedinici 2 (HNK i ZHK) nosilac liste je Predrag Kožul, kojem jedan mandat u Parlamentarnoj skupštini BiH upravo ističe. Predrag Kožul zvani Bake prvi je čovjek HDZ-a u Zapadnohercegovačkom kantonu, kantonu koji duguje milione maraka za doprinose budžetskim korisnicima, porodiljama…

Druga žena na poziciji nosioca liste jeste Tatjana Lučić. Ona će predvoditi listu za državni parlament u izbornoj jedinici 3 (KS i BPK). Predsjednica je Općinskog odbora HDZ BiH Centar Sarajevo i članica Predsjedništva Županijskog odbora Zajednice žena HDZ BiH Vrhbosna. U njenu stranačku biografiju stane samo to, pa bi se moglo za nju kazati i da je novo lice bh. politike.

Listu iz izborne jedinice 4 (ZDK i SBK) predvodi Nikola Lovrinović, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH. Sam Lovrinović ističe se po tome što je svojevremeno odlukom visokog predstavnika za BiH smijenjen s pozicije ministra prosvjete i kulture SBK-a zbog nerješavanja problema “dvije škole pod jednim krovom”. Lovrinoviću je bilo zabranjeno obnašanje bilo kakve javne funkcije i kandidiranja na izborima.

Mijo Matanović predvodi listu u izbornoj jedinici 5 (TK i Posavina). Matanović je bio premijer Posavskog kantona, kao i zastupnik u Parlamentu FBiH. Dok je bio premijer, ubio je srnu službenim automobilom izvan radnog vremena, što je samo još jedan od dokaza kako se koriste službeni automobili u privatne svrhe. Da nije bilo srne, Matanović ne bi bio poznat široj javnosti ni po čemu drugom.

Iz Republike Srpske kandidat HDZ-a BiH za Parlament BiH jeste Dragan Juričević, vlasnik pekare “Tradicija” u Kotor-Varoši i savjetnik dopredsjednika RS-a iz reda hrvatskog naroda. Treća žena na HDZ-ovim listama jeste Ivana Nadarević iz Pelagićeva. Ona je jedna od mladih snaga HDZ-a i novo lice na izbornim plakatima. Članica je Regionalnog odbora HDZ BiH Posavina, predsjednica Zajednice žena HDZ Posavina. Pravni fakultet završila je u Sarajevu.

Nosioci lista za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH jesu: Mate Šimić iz USK-a, Marijan Klaić, premijer Posavskog kantona, dok Mijo Krešić predvodi listu iz Tuzlanskog kantona. Krešić je zamjenik ministra sigurnosti BiH, poznat je po utjecaju u pravosuđu jer je rođak glavne tužiteljice Gordane Tadić i članice VSTV-a Ružice Jukić. Bio je upleten u nekoliko afera, poput one naziva “Falsifikat”. Zvonko Đaković, pčelar iz Tuzle, predvodi listu iz drugog dijela Tuzlanskog kantona. Ministar prostornog uređenja Federacije BiH Josip Martić predvodi listu iz ZDK. Zdravko Marošević, načelnik Općine Vareš, prvi je na listi iz drugog dijela ZDK-a. Radni vijek proveo je zaposlen u privredi, od toga tri godine kao samostalni poduzetnik. U ratu je stekao časnički čin u HVO-u i, kao takav, otišao u penziju. U dva izborna ciklusa, od 2004. do 2008. i 2012. do 2016. godine, biran je za predsjedavajućeg Općinskog vijeća Vareš. Na lokalnim izborima 2016. godine izabran je za načelnika Općine Vareš.

Na obilježavanju 24. godišnjice stradanja Bošnjaka u Stupnom Dolu uradio je nešto što nisu mnogi. Došao je pred svoje komšije i odao počast žrtvama, svojim sugrađanima, te poručio: “Ne u moje ime.”

MUSA – DVA U JEDAN

Prva na listi HDZ-a u Kantonu Sarajevo jeste Biljana Baban. I za nju se može reći da je novo lice na plakatima. Baban je dopredsjednica Županijskog odbora Mladeži Vrhbosna.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara predvodi listu iz SBK-a. Njegov mandat kao predsjednika FBiH obilježile su afere oko pomilovanja osuđenih kriminalaca, kao i saobraćajni prekršaji. Slupao je službeni automobil, snimljen je kako on upravlja službenim autom umjesto vozača koji po propisima treba to raditi, a pride razgovara na mobitel i ne veže pojas.

Ministrica finansija FBiH Jelka Milićević predvodi listu iz HNK-a. Kao i brojni drugi utjecajni kadrovi HDZ-a, uspijeva zaposliti rodbinu u državne institucije. Tako je, unatoč moratoriju Vlade na zapošljavanje, kćerku zaposlila u Agenciju za vodno područje Jadranskog sliva. Osim toga, kao ministrica finansija, u nekoliko je navrata radila na štetu Federacije BiH, a u korist Republike Srpske u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Stanko Musa prvi je na listi iz ZHK-a. Uspio je ono što rijetko kome može uspjeti, istovremeno je bio član Općinskog vijeća Općine Ljubuški i savjetnik načelnika iste Općine. Nakon prijave Centralnoj izbornoj komisiji, Musa se odrekao mandata u OV.

U izbornoj jedinici koja obuhvata dio Kantona Sarajevo prvi je na listi Hrvoje Milošević, profesor na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu i predsjednik Hrvatskog udruženja za znanost i umjetnost BiH. Petar Galić predvodi listu iz Livanjskog kantona.

Nosioci izbornih lista za kantonalne skupštine jesu: Tomislav Dujmović, Đuro Topić, Danijel Nikolić, Ivo Tadić, Ilija Nakić, Nevenko Herceg, Zdenko Ćosić, Dražen Trlin te Ivan Jozić. Jozić, koji je na poziciju premijera Livanjskog kantona došao nakon smjene Draška Dalića, odličan je učenik Borjane Krišto. Majstor je u zapošljavanju rodbine i prijatelja u javne institucije. Suprugu je Silviju Jozić zaposlio kao savjetnicu ministra Ivice Brešića u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. To je bilo vraćanje usluge Brešiću jer je Jozić, dok je bio predsjednik Školskog odbora u Srednjoj strukovnoj školi “Slivije Strahimir Kranjčević” u Livnu, zaposlio u ovoj školi Tinu Brešić, suprugu Ivice Brešića.

Koalicija Hrvatskog zajedništva HDZ 1990-HSP BiH na pozicijama nosilaca listi ima samo jednu ženu, ali je donekle to kompenzirano time što će na megdan Čoviću Dijana Zelenika, kandidatkinja za članicu Predsjedništva BiH.

Za državni parlament listu iz HNK-ZHK predvodi predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović. Cvitanović je radio u Elektrobosni u Jajcu, Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, bio je poslanik u Skupštini HNK (2010–2011) i ministar u Vladi HNK (2011–2014). Na proteklim izborima 2014. godine izabran je za poslanika u Skupštini HNK-a.

Milan Raštegorac Komo, nosilac liste za izbornu jedinicu 1-LK-USK, bio je zapovjednik policije, načelnik općine Kupres, ministar u kantonalnoj vladi, te predsjednik uprave ŠGD “Hercegbosanske šume”. Bio je predmet istrage zbog korupcije u ŠGD “Hercegbosanske šume”.

Stiepo Andrijić nosilac je liste za izbornu jedinicu 3 – Sarajevo-BPK. Riječ je o ekonomskom stručnjaku, univerzitetskom profesoru, akademiku. Predavao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, Ekonomskom fakultetu u Splitu, Internacionalnom univerzitetu “Philip Noel-Baker” u Sarajevu te Ekonomskom fakultetu u Istočnom Sarajevu. Član je Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Zoran Marić nosilac je liste za izbornu jedinicu 4 – SBK-ZDK. Marijan Dominiković nosilac je liste za izbornu jedinicu 5 – Posavski kanton, TK i Brčko Distrikt. Brat je mnogo poznatijeg Ilje Dominkovića, bivšeg šefa Nogometnog saveza BiH. Marijan je bio svojevremeno voditelj ispostave konzulata u Orašju i bio je hapšen zbog izdavanja lažnih hrvatskih putovnica srbijanskim i crnogorskim kriminalcima. Dominković je ispostavu konzulata uspio otvoriti u prizemlju svoje privatne kuće, u poprilično skučenim uvjetima, te je za iznajmljivanje prostora još ubirao i najamninu.

Izborne liste za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH predvode Ivo Nedić, Mato Lovrić, Zdravko Višnjić, Damir Čurčić, Draženko Petrović, Marinko Petrić, Vjekoslav Bakula, Vinko Jakić te Boro Krišto. Među ovim kandidatima izdvaja se nekoliko imena. Vjekoslav Bakula bio je ministar finansija u Vladi Zapadnohercegovačkog kantona. Politički protivnici ga optužuju da je uništio JU Ljekarne ZHŽ kako bi pogodovao vlastitoj kompaniji, odnosno lancu apoteka. Vinko Jakić jedan je od onih o kojima se može kriminalistički roman napisati. Ukratko, kao direktor preduzeća “Vindeks” optužen je za pronevjeru. Jakić je tokom 1997. i 1998. godine doveo u zabludu ovlaštena lica SAB banke da bi mu odobrili kratkoročne kredite. Jakić je SAB banku oštetio za 844.748 KM. Slučaj je išao do Vrhovnog suda Federacije, koji je poništio oslobađajuću presudu Kantonalnog suda Sarajevo, ali proces nikad nije doveden do kraja jer je nastupila zastara. Sud nije imao Jakićevu adresu pa pozive nisu imali kome uručiti iako je u to vrijeme Jakić bio član Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH. Jakić je 2013. godine postavljen na čelo Fonda za održivi razvoj (“Odraz”), da bi ga Vlada FBiH smijenila jer njegovim radom nisu bili zadovoljni ni predstavnici Svjetske banke koji su “Odrazu” dali 130 miliona maraka za različite projekte za mala i srednja poduzeća. Više puta mu je suđeno za porezne utaje i prevare, ali se, nekako, uvijek uspijevao održati na položaju “savjetnika” različitih funkcionera, od nekadašnjeg federalnog premijera Nikole Grabovca do prošlog federalnog ministra rada i socijalne politike Vjekoslava Čambera.

Kandidatske liste za kantonalne skupštine predvode Marijan Šantić, Mario Jurkić, Marko Kovačević, Zdenko Kolak, Anto Bilić, Marija Bešker, jedina žena na poziciji nosioca liste, Ante Pavlović, Dragan Finci i Nediljko Rimac.

RATNI ZLOČINAC I NJEGOV BRAT

Srbi, čini se, ne mogu dozvoliti ženama da predvode izborne liste. Dvije najjače srpske stranke SDS i SNSD nemaju nijednu ženu na čelnim pozicijama kandidatskih listi. Ali zato ima milionera, ratnih profitera, korumpiranih političara i svega ostalog što uz to ide.

SDS je za nosioce lista za Narodnu skupštinu RS-a kandidirao Milana Tubina, Miladina Stanića, Davora Šešića, Zorana Vidovića, Nebojšu Marića, Tomicu Stojanovića, Kostadina Vasića, Darka Babalja i Branka Butuliju.

Miladin Stanić iz Prnjavora jedan je od najbogatijih ljudi u aktuelnom sazivu NSRS. Vrijednost je njegove imovine 3,6 miliona KM, od čega je vrijednost dionica 3 miliona. Stanić, pored toga, ima i stan u Srbiji – 200.000 KM, te kuću i zemljište u Prnjavoru vrijednosti 450.000 KM. Vlasnik je dva preduzeća milionske vrijednosti – “Bisprom” i “Piko”. Radnici i mali akcionari pekarske industrije “Mlinpek” iz Prnjavora prije nekoliko godina zatražili su tužilačku istragu protiv direktora Miladina Stanića i još 20 osoba odgovornih za vođenje stečaja u njihovom preduzeću. Stanića su optužili da je namjerno doveo “Mlinpek” do stečaja kako bi se domogao njegove imovine, a ostale da su mu u tome pomagali.

Kostadin Vasić iz Zvornika brat je aktuelnog zastupnika u NSRS Dragomira Vasića. Dragomir je i ranije sjedio u poslaničkim klupama, kako lokalnim, tako i NSRS-a, odakle ga je 2003. smijenio visoki predstavnik Paddy Ashdown zbog podrške Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću. Sve do 2011. godine, kada je OHR poništio odluku, bili su mu zabranjeni politički rad i kandidiranje na izborima, kao i obavljanje svih funkcija. Optužnica za ratni zločin protiv njega potvrđena je u decembru 2014. godine, a suđenje je počelo u aprilu 2015. Vasić je, stoji u optužnici, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik. Upute je dobijao direktno od Mladića, a što potvrđuje i snimak od 11. jula 1995. sa sastanka u bratunačkoj “Fontani”. Vasić je i autor šifrirane depeše broj 283/95, u kojoj se 13. jula 1995. godine navodi: “Likvidacija oko 8.000 muslimanskih vojnika koje smo blokirali u šumi oko Konjević-Polja. Borbe se vode. Taj posao odrađuju samo jedinice MUP‑a.” Tokom postupka dalo se čuti kako je Vasić vrlo aktivno sprečavao povratak u ove krajeve.

Nosioci lista SDS-a za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine jesu Dragan Mektić i Mirko Šarović. Šarović je proveo godinu u zatvoru, a OHR mu je zabranio bavljenje politikom i obavljanje javnih funkcija zbog optužbi u predmetu “Privredna banka Srpsko Sarajevo”. Bivši vlasnik ove banke Momčilo Mandić u Sudu BiH proglašen je krivim za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja i falsificiranja isprava i osuđen je na devet godina zatvora. Drugooptuženi u ovom slučaju Milorad Govedarica, bivši direktor robnih rezervi RS i preduzeća “Matres”, istom presudom osuđen je na četiri godine zatvora za zloupotrebu položaja. Za Mirka Šarovića, bivšeg člana Predsjedništva BiH, i Milovana Bjelicu, bivšeg predsjednika Skupštine grada Istočno Sarajevo, Sud BiH donio je oslobađajuće presude zbog nedostatka dokaza. Šaroviću je za godinu provedenu u zatvoru isplaćena odšteta od 100.000 maraka. Nakon što su mu ukinute mjere zabrane, Šarović je imenovan za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, pa je smijenjen s te pozicije. Šarović je u tom mandatu doprinio da Evropska unija odobri izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u EU. Nakon prošlih izbora, ponovo je imenovan za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i, za promjenu, još nije smijenjen.

SNSD-ovi nosioci lista za Narodnu skupštinu RS-a jesu: Dražen Vrhovac, Darko Tomaš, Nikola Špirić, Igor Žunić, Aleksandar Subotić, Nedeljko Ćorić, Radovan Višković, Miroslav Vujičić i Luka Petrović.

Dražen Vrhovac iz Prijedora direktor je Filijale Fonda PIO u Prijedoru. Završio je Fakultet za uslužni biznis (FABUS) iz Novog Sada. To bi bio sasvim nebitan detalj u njegovoj biografiji da fakultet koji je završio nije bio registriran na adresi svadbenog salona “Otok” u Grudama. Osim diploma stranačkih funkcionera, ne postoje tragovi da je ikada u BiH postojao taj fakultet.

Nikola Špirić, bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH, poznat je po brojnim aferama. Jedna od njih jeste da je firmu “Studen Agrana” oslobodio uvoznih dadžbina, a zauzvrat je dobio 400.000 eura na račun u banci. Istraga o tome je vođena, ali je sve uspješno zataškano. Tim je novcem Špirić kupio stan u Beču. Poslije je tvrdio da je stan kupio novcem od prodaje knjiga.

Špirić je kao predsjedavajući parlamentarne Komisije za nadzor nad OSA-om potpisao dokument s lažnim zaključcima, koji je izazvao diplomatski skandal i ozbiljna trvenja između BiH i Srbije. OSA je, prema dokumentu koji je krivotvorio Špirić, prisluškivala najviše funkcionere Srbije.

Na kraju, Špirić je zloupotrijebio državni novac iz budžetskih rezervi i dio uložio baš u svoje imanje kod Drvara. Prema istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva, u vrijeme dok je bio predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Špirić je sredio da značajan dio novca iz državnih budžetskih rezervi, više od 136.000 maraka, ode za 138 pojedinaca, pri čemu je skoro trećina novca otišla Drvarčanima. Među onima koji su dobili novac jesu i ljudi koji brinu o Špirićevom imanju u okolini Drvara.

Miroslav Vujičić, bivši šef kabineta člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, zbog zapošljavanja skoro cjelokupne svoje i suprugine familije na državne jasle, zaradio je nadimak “kralj nepotizma”. Nakon što je njegov šef Radmanović odslužio dva mandata u Predsjedništvu BiH, Vujičić se udomio na lagodnoj poziciji rukovodioca Odjeljenja za zajedničke poslove i nabavke u Centralnoj banci BiH.

Pored nepotizma, Vujičić je iskoristio i sve ostale blagodati vlasti, pa su tako on i supruga dobili stambeni kredit Investiciono-razvojne banke iz kreditne linije za mlade bračne parove, kao i subvenciju od Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske. Tim su kreditom kupili stan u centru Istočnog Novog Sarajeva. Vujičić vedri i oblači u Opštinskom odboru SNSD-a u Istočnoj Ilidži.

Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja i generalni sekretar SNSD-a, još je jedan od onih koji znaju izvući novac iz svega. Tako, Petrović, kako pišu mediji, hidroelektrane na Trebišnjici koristi kao lični bankomat. Osim vile u Ivanici, nadomak Dubrovnika, Petrović posjeduje i luksuznu kuću u Trebinju, u naselju Hrupjela. Kuću je renovirala firma “Siga“, kojoj je Petrović, direktnom pogodbom u ime Grada Trebinja, dao “posao hitnih intervencija”, kao i gradnju podzida i poslove u HET-u vrijedne više od pola miliona maraka. Osim nje, u Trebinju, u naselju Vinogradi, Petrović posjeduje još jednu vilu, i to s bazenom, ali ta vila nije na njegovo ime, već je svog bliskog rođaka upisao kao formalnog vlasnika. Bazen ispred vile gradili su radnici HET-a, a iz te firme bila je i mehanizacija. Kako bi ušutkao komšiluk, svima u ulici je dao pravo na korištenje mehanizacije HET-a.

Nosioci lista SNSD-a za državni parlament jesu Nebojša Radmanović, Vojin Mitrović i Staša Košarac. Mirović je, ako je suditi po imovinskom kartonu, najbogatiji političar u BiH. Mitrović je prijavio imovinu od 66,6 miliona KM, od čega samo kompanije u njegovom vlasništvu vrijede 65 miliona KM i kuća od milion maraka. “Oktan promet” vrijedi 47 miliona KM i obuhvata benzinske pumpe, naftni terminal, magacinski i poslovni prostor, motel, građevinsko zemljište, prijevozna sredstva, mašine i alate. Mitrovićev ribnjak vrijedi 300.000 KM i ima kredite od 5,2 miliona KM, za koje nije naveo kada ističu. Mitrovićeva supruga na svoje ime ima imovinu vrijednu 611.000 KM, od čega samo stan u Srbiji košta pola miliona maraka. Njihova su djeca vlasnici imovine od 295.000 KM. Mitrović je u NSRS ušao kao kadar NDP‑a, a kasnije se priklonio SNSD-u. Njegov sin Stefan bio je savjetnik u Dodikovom kabinetu. Vojin je bio u centru afere “dva papka”, jer je bio jedan od dvojice koji su prešli u tabor SNSD-a, a koje je Željka Cvijanović nazvala papcima koje su pridobili. Korist koju je Mitrović dobio iz toga je posao za sina, te rješavanje određenih imovinsko-pravnih odnosa oko zemljišta koje je kupio u Banjoj Luci.

 

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI