fbpx

Virus je nastao u laboratoriju? Trump vjeruje, nauka opovrgava

Teorija da je virus nastao genetskim manipulacijama postoji već dugo vremena i već je razbuđena učincima virusnog genoma o kojima su izvještavali kineski naučnici, posebno jer su istraživači širom svijeta kasnije mogli izdvojiti i analizirati virus iz uzoraka pacijenata iz vlastitih zemalja.

Naučna zajednica brzo je odgovorila na Montagnierove izjave. “To nema smisla. To su mali elementi koje nalazimo i kod drugih virusa iste porodivce, od drugih koronavirusa u prirodi”, kaže virolog Etienne Simon-Lorière s Instituta Pasteur u Parizu. “Oni su fragmenti genoma koji zapravo nalikuju mnogim nizovima genetskog materijala bakterija, virusa i biljaka”, dodaje. “Ako uzmemo riječ iz knjige i ta riječ nalikuje riječi iz druge knjige, možemo li reći da je jedna kopirala drugu?”, pita ovaj stručnjak.

Teorija da je virus nastao genetskim manipulacijama postoji već dugo vremena i već je razbuđena učincima virusnog genoma o kojima su izvještavali kineski naučnici, posebno jer su istraživači širom svijeta kasnije mogli izdvojiti i analizirati virus iz uzoraka pacijenata iz vlastitih zemalja.

Montagnier, koji je radio u Institutu Pasteur, dobio je 2008. godine, zajedno s tadašnjom kolegom Françoise Barré-Sinoussijem Nobelovu nagradu za medicinu za prepoznavanje virusa odgovornog za AIDS (HIV).

Ali njegove druge teorije, one o elektromagnetskim valovima koje emitira DNK, o prednostima papaje… njegove su kolege već ismijavale. Godine 2017. uskladio se s Henrijem Joyeuxom, istaknutim likom u borbi protiv cjepiva, kako bi zanijekao opasnost od cjepiva i obveznog cijepljenja. Potom je tvrdio da riskiramo “da malo po malo otrujemo čitavo stanovništvo”.

Međutim, iako je njegova teorija zanijekana, tijekom petka su brojni svjetski mediji objavili niz članaka u kojima analiziraju informacije o tome kako je koronavirus pobjega iz kineskih laboratorija visoke sigurnosti.

Još u maju 2004 godine Svjetska zdravstvena organizacija izrazila je “zabrinutost” nakon što su se dvojica naučnika s Pekinškog nacionalnog instituta za virusologiju zarazila smrtonosnim teškim akutnim respiratornim sindromom (SARS) virusom, još jednim sestrinskim koronavirusom koji se pojavio 2002. i ubio gotovo 800 ljudi. Prvi je naučnik zaražen krajem marta 2004. ali kineska je diktatura skrivala epidemiju do 22. aprila.

Američki predsjednik Donald Trump sada potiče teoriju da je novi koronavirus također pobjegao iz laboratorija. I to iz instituta za virusologiju Wuhan, gdje su godinama istraživali slične viruse šišmiša.

Genetičar Rasmus Nielsen objasnio je kako ta dva virusa zapravo izgledaju i koliko su „slična“. Izgledaju “manje ili više poput čovjeka i svinje”, rezimira on.

Nielsen, sa kalifornijskog Univerziteta Berkeley, uporedio je novi koronavirus nazvan SARS-CoV-2 i virus šišmiša RaTG13 koji je službeno istraživan na virusnom institutu Wuhan. “SARS-CoV-2 nije soj RaTG13 koji je pobjegao iz laboratorija”, napisao je on na svom Twitter nalogu.

Australski virolog Edward Holmes detaljno je pregledao genom novog koronavirusa. “Nema dokaza da je SARS-CoV-2 nastao u laboratoriju u Wuhanu”, rekao je Holmes, naučnik sa Univerziteta u Sydneyu u izjavi objavljenoj u četvrtak napisanoj u svjetlu eksplozivnog rasta teorija zavjere u SAD-u.

Holmesov tim objavio je 17. marta u časopisu Nature Medicine genetsku studiju virusa koja “jasno pokazuje da SARS-CoV-2 nije ni laboratorijska konstrukcija niti je virusom namjerno manipulirano”, jer “tehnike genetske modifikacije virusa ostavljaju tragove. A u novom koronavirusu nisu otkriveni koraci naučnika.”

Shi Zhengli, koju vlastite kolege u šali nazivaju Batwoman, radi na Virusnom institutu Wuhan. Virologinja je identificirala na desetke virusa sličnih SARS-u u uzorcima krvi, sline i izlučevina špiljskih šišmiša u Kini. Zhengli je 30. decembra 2019. godine primila poziv ravnatelja njezinog centra da istraži nepoznati virus koji je uzrokovao upalu pluća kod dvije osobe hospitalizirane u Wuhanu, izjavila je ona za magazin Science American prije mjesec dana. “Ostavite sve što radite i odmah započnite s ovim”, rekao joj je njen šef. Vidjevši da je riječ o koronavirusima, pitala se mogu li „pobjeći“ iz njenog laboratorija.

Na početku pandemije u Wuhanu, Shi Zhengli je već bila optužena na kineskim društvenim mrećama da je “majka đavla”.

“Kunem se svojim životom da virus nema nikakve veze s laboratorijom”, napisala je ona drugog februara u kineskoj aplikaciji WeChat.

Fox News, američki televizijski kanal vrlo blizak Trumpu, iznio je u četvrtak teoriju po kojoj je nulti pacijent bio naučnik sa Instituta za virusologiju u Wuhanu koji je jednostavno proučavao prirodni soj slijepih miševa. Izvori koje citira Fox News, svi anonimni, priznaju da je to samo teorija i tvrde da postoji otvorena istraga o tome.

Donald Trump je također juče izbjegao odbacivanje teorije zavjere. “Vidjet ćemo”, izjavio je. “Ova se priča sve više čuje.” The Washington Post u utorak je objavio da je američko veleposlanstvo u Pekingu 2018. već upozoravalo na navodni nedostatak sigurnosti Instituta za virusologiju Wuhan i da bi tamo mogla nastati pandemija slična SARS-u.

Američki zoolog Peter Daszak godinama usko surađuje sa Shi Zhengli. Daszak je predsjednik EcoHealth Alliance, međunarodne organizacije posvećene istraživanju nastajanja bolesti koje proizlaze iz divljine i prijete čovječanstvu.

U oktobru 2015. oboje su analizirali krv 218 stanovnika četiri grada u kineskoj provinciji Yunnan, u blizini špilja sa šišmišima. Šest osoba, skoro 3% ukupnog broja, imalo je protutijela na koronavirusu slične SARS-u od životinja. Za Daszaka, nepotrebno je miješanje laboratorija. “Ti skokovi [od životinjskih do ljudskih virusa] događaju se svaki dan”, rekao je on na svom Twitter računu.

“Vidjeli smo da 3% ruralnog stanovništva u jugoistočnoj Aziji ima antitijela protiv koronavirusa šišmiša. To znači da između koronavirusa koji su povezani sa SARS-om svake godine budu izloženi između jedan i sedam miliona ljudi. Potpuno je nelogično misliti da to nije dovelo do trenutne epidemije “, dodao je Daszak.

“Nije bilo nesreće u laboratoriju!”, nastavio je insistirati. “Ulazak u špilje šišmiša i lov na njih da ih pojedu, utočište od klime u jugoistočnoj Aziji u jednoj od tih špilja ili život u blizini neke od njih su stvari koje se događaju svakodnevno. I to je način na koji se virusi šire“, odbrusio je Daszak, koji ismijava potrebu pribjegavanja nevjerojatnim objašnjenjima.

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI