fbpx

Udruženi Korona Poduhvat: Korupcija ili bioterorizam HDZ-ovih kadrova

Teško je pronaći pravu riječ kojom bi se opisalo ono što dio medija navodi kao krimen dopremijerke i ministrice finansija FBiH Jelke Miličević. Naime, kako pišu pojedini mediji, Miličević je blokirala već dogovorenu nabavku 150.000 testova koji su u Bosnu i Hercegovinu trebali stići već u petak. Razlog za ovakav, gotovo zločinački, potez Miličevićke je navodno njena želja da se ovi testovi uvezu preko jedne firme iz Republike Hrvatske. Šta reći? Kako okarakterisati i nazvati ovakav postupak? Napadom bezumlja, krajnjim stadijem korupcije, zločinačkim poduhvatom ili pak bioterorizmom?

– Štab je trebao biti operativan i funkcionalan. Radi se na tome da na čelu s Milićević to malo teže ide – rekao je za Faktor izvor iz Vlade FBiH dodajući da se ne može čekati na nečiju dobru volju ( Milićević, op. a.) da sazove ili ne sazove sjednicu Štaba.

– Tamo je bilo nekih dvadesetak ljudi, državni službenici, pomoćnici, vjerovatno tu ima i neka naknada za njihov rad… Na kraju se vidjelo da to tijelo očigledno ne funkcionira i moralo je doći do ovoga. Ne možemo mi u vrijeme ovakve krize ostaviti sve na volju pojedincima. Sa nabavkom testova se kasni sedmicu dana upravo zbog tih opstukcija – kaže nam izvor iz Vlade.

Na pitanje da li su tačne informacije kako je navodno sve opstruirano da bi se na kraju testovi za koronavirus nabavili preko firme iz Hrvatske, upućeni izvor nam odgovara: “Ima ta neka priča”.

Faktor večeras nije uspio stupiti u kontakt s ministricom Milićević kako bismo čuli i njen odgovor.

– Danas je Vlada imenovala novi krizni štab Federalne civilne uprave nezadovoljna radom prethodnog sastava koji je bio jako glomazan. Brojao je 21 osobu i nije odgovorio na zadatke postavljene, naročito kada je u pitanju nabava medicinske opreme za Federaciju BiH. Sada je Štab skraćen na sedam osoba – izjavio je premijer Fadil Novalić na današnjoj konferenciji za medije.

Šef Klinike za infektvne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu dr. Rusmir Baljić također je potvrdio u jednoj od izjava medijima da je 150.000 testova već trebalo biti dopremljeno u Sarajevo.

Jelka Milićević ostaje komandantica Federalnog štaba CZ, ali se izmjena ogleda u tome da je u njemu sada značajno manji broj ljudi, a samim tim se očekuje i efikasniji rad. Bitna izmjena je i ta da sada i Fahrudin Solak, načelnik Federalnog štaba, može sazivati sjednice. U praksi to znači da se Milićević može, a i ne mora pojaviti na sjednici, te da se uprkos tome odluke mogu donositi.

(Faktor / Stav)

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI