fbpx

Tursko-švicarska investicija: U Tarčinu uskoro niču luksuzne vile

Stanovnici naselja Golden Hills, u koje će biti uloženo tri miliona eura, a koje grade investitori iz Švicarske i Turske, imat će u svojim domovima različite oblike luksuza, poput saune, hamama i privatnog bazena u vlastitom dvorištu

U općini Hadžići sljedeći mjesec počinje izgradnja luksuznog stambenog naselja Golden Hills.

Bosanskohercegovačka firma “Dido”, koju su osnovali investitori iz Švicarske i Turske, gradit će u Tarčinu naselje od 29 vila na prostoru ukupne površine 24.500 m2. Investitori naglašavaju da će se vile graditi s minimalnim intervencijama u prirodu i sam prostor, tako da će ovaj projekt biti “eko‑friendly”, i po tome jedinstven u Bosni i Hercegovini.

U naselju će se, osim vila, na prostoru od 3.000 m2 nalaziti sportski tereni za košarku, fudbal i tenis, igralište za djecu i mesdžid. Budući stanovnici ovog naselja moći će uživati u smještaju i sadržajima svjetske klase, rekreativnom centru, fitnesu, džakuziju, sauni, hamamu, bazenima otvorenog i zatvorenog tipa, a u sklopu naselja predviđena je izgradnja modernog restorana, kafea i pekare.

Projekt u koji će se uložiti tri miliona eura investitori planiraju završiti u roku od osamnaest mjeseci.

Vile će biti opremljene modernom tehnologijom, kamerama i sistemima za nadgledanje, brzim internetom i bit će priključene na kablovsku televiziju. Uz pomoć savremenih kamera budući vlasnici moći će preko mobilnih telefona 24 sata nadgledati svoje domove.

S obzirom na to da će biti smješteno u izvornom prirodnom okruženju, u modernim vilama sa širokim baštama i mjestom za parking, naselje Golden Hills svojim će budućim stanarima omogućiti kvalitetan i ugodan život, navode investitori. Kupcima se nude vila od 240 m2 i 160 m2. Stanovnici naselja Golden Hills imat će u svojim domovima različite oblike luksuza, poput saune, hamama i privatnog bazena u vlastitom dvorištu.

Jedan od investitora jeste kompanija “Schmidhauser” iz Švicarske, porodična firma sa stogodišnjom tradicijom u izgradnji stambenih objekata i iskustvom u prodaji i kupovini nekretnina. Oni su prije dvadeset godina, odmah nakon rata, skupa sa svojim dugogodišnjim prijateljem i partnerom Muratom Demircijem, državljanom Švicarske turskog porijekla, dolazili u Bosnu i Hercegovinu donoseći humanitarnu pomoć. Dvadeset godina poslije, došli su ponovo, ovaj put turistički.

“Tada smo se upoznali s turskim investitorima u Bosni i Hercegovini, čiji je predstavnik Gökhan Altıntaş, a oni su nas povezali s generalnim direktorom Ziraat banke u BiH Ali Rizom Akbaşom”, priča Charles Schmidhauser.

Altıntaş ističe da za početak ulažu tri miliona eura. “Skupa želimo nastaviti s investiranjima. Posebno u sektoru organske poljoprivrede, plasteničke proizvodnje itd. Pored zarade, cilj nam je da se ljudi zaposle i da stvorimo nova radna mjesta, prije svega u Tarčinu, a i u cijelom kantonu”, kaže Altıntaş. Podsjećajući na to da je Švicarska simbol sigurnosti i kvaliteta, Altıntaş dodaje: “Za nas je bitno da smo ovdje s partnerima upravo iz ove zemlje. Naši su partneri jako ozbiljni. Želimo da se taj kvalitet i sigurnost odrazi i na Bosnu i Hercegovinu, da svoja iskustva prenesu ovdje.”

Projekt Golden Hills firma “Dido” predstavit će na jednom od najvećih sajmova ove vrste, na sajmu “International Property Show” u Dubaiju, koji će se održati od 2. do 4. aprila. “Tu ćemo imati štand i predstavljat ćemo Bosnu i Hercegovinu jer smo mi bosanska firma, prije svega, bez obzira na to što je ona u tursko-švicarskom vlasništvu. Ovaj sajam jedan je od najbitnijih u svijetu nekretnina. Predstavljat ćemo i Bosnu i naš projekt”, pojašnjava Altıntaş i dodaje da će na isti način projekt biti prezentiran i u Švicarskoj.

Prema njegovim riječima, vile nisu namijenjene samo kupcima iz Zaljevskih zemalja. “Ove vile moći će kupiti svi oni koji to žele i mogu. Napravili smo ugovor sa Ziraat bankom, tako da će se vile prodavati po izuzetno povoljnim uvjetima pomoću kredita u Ziraat banci”, ističe Altıntaş.

“Kao investitori, naravno da želimo zaraditi novac. Ali, prije svega, naš je cilj da Bosna i Hercegovina ima neku korist od ovog projekta”, pojašnjava Altıntaş.

Schmidhauser kaže da je ovo njihov prvi projekt u Bosni i Hercegovini. “Mi smo do sada radili projekte za njemačko, francusko i hrvatsko tržište. Za nas je važno da, kada vidimo neki projekt, pri tome nešto i osjetimo u vezi s projektom. Bez tog osjećaja, ne ulazimo u posao. Prvi put smo u Bosnu i Hercegovinu došli prije dvadeset godina. Prošle godine, kada smo ponovo stigli, vidjeli smo kvalitetan projekt i odlučili smo u njega investirati novac. Uočili smo da možemo nešto uraditi ovdje. Za nas je najbitnija korist, jer mi smo ipak biznismeni. Nećemo, naravno, ništa raditi bez koristi za sebe. Ali ima i nešto drugo, želimo da nešto damo i narodu. Da nešto damo i ljudima u Bosni”, kaže Schmidhauser.

Prema njegovim riječima, oni imaju veliki broj investitora s kojima sarađuju u Švicarskoj. “Oni nas prate mnogo vremena. Kada prvi put idemo negdje, idemo samostalno. Nakon toga, informiramo naše investitore o potencijalima te zemlje i preporučujem im da i oni dođu. Mi želimo ostati ovdje dugo godina. To je naš plan”, ističe Schmidhauser.

Kažu da u Bosni i Hercegovini ima iznimno mnogo potencijala za investiranje. “Mislim da možemo uraditi projekte u sektoru hidroenergije. Švicarska je u tom sektoru među najboljima u svijetu. Četrdeset posto naše električne energije dolazi iz vodoenergije. Početak našeg porodičnog biznisa bila je agrikultura. Mi poznajemo i taj sektor vrlo dobro. A otvoreni smo i prema novim stvarima”, pojašnjava Schmidhauser.

Ayrton, najmlađi u porodici Schmidhauser, smatra da uz malo dobrih investicija Bosna i Hercegovina može iznimno brzo napredovati. “Mi smo real estate agencija u Ženevi. Prodajemo zgrade, gradimo naselja i kuće u cijeloj Švicarskoj. Počeli smo prije mnogo godina. Moj dedo je pokrenuo kompaniju. S našim partnerima iz Turske ujedinili smo snagu i sada investiramo u Bosnu i Hercegovinu. U Ženevi ćemo reklamirati ovaj projekt. Sretni smo što smo tu. Ja sam mlad i za mene je ovo novo iskustvo. Drugačije je nego u Ženevi, lijepo je i mi ovdje vidimo priliku za investicije. Interesantno je da je rat iz nas, a nama je drago što naš prvi projekt doprinosi izgradnji Bosne i Hercegovine”, kaže Ayrton Schmidhauser.

PROČITAJTE I...

Uspjeh vojne industrije u narednim godinama garantira i razvoj novih proizvoda, među kojima su samohodna haubica, koja je već u fazi testiranja i čiji bi prototip trebao biti završen do kraja ove godine, te razvoj prve bosanskohercegovačke puške koji bi također trebao biti završen u ovoj godini

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI