fbpx

Svijet treba dobro odgojene ljude

Zvaničnim potpisivanjem protokola o saradnji dviju škola stječu se uvjeti za ostvarivanje snažne komunikacijske mreže između nastavnika i učenika, stvara se prilika za partnerstvo u realizaciji raznih projekata i otvaraju se vrata za različite vrste međusobne podrške pri izvođenju nastavnog i vannastavnog procesa. Zajednički nastupi u brojnim aktivnostima na polju terenskih i praktičnih edukacija, naučno-nastavnih putovanja, kulturnih i sportskih takmičenja i manifestacija samo su dio svega onoga što će biti sadržano u budućim godišnjim planovima i programima dviju prijateljskih škola

Piše: Jakub SALKIĆ

Fotografije: “Anadolija”

Predstavnici škola “Maarif” bili su tokom mjeseca ramazana u posjeti učenicima i roditeljima škole u Novoj Kasabi. “Bila je čast upoznati te hrabre čuvare i branitelje maternjeg jezika na istočnoj kapiji svoje domovine. Cilj nam je bio da lično upoznamo 23 učenika IX razreda, čestitamo završetak osnovne škole i poželimo im uspješan nastavak obrazovanja kroz srednju školu”, kaže Salih Sağir, koordinator Regionalnog centra za Balkan turske Fondacije “Maarif”. U subotu su učenici završnih razreda osnovne škole iz Nove Kasabe, koji pohađaju nastavu u Edukativnom centru u Novoj Kasabi po bosanskom planu i programu, kao područna škola OŠ “Malta” Sarajevo, posjetili “Maarif” škole. Ovom prilikom potpisan je i protokol o saradnji između škole u Novoj Kasabi i “Maarif” škola. Uzajamne posjete i potpisivanje protokola o saradnji dio su procesa bratimljenja dviju škola.

“Toplina i emocije koje su pri tom susretu rođene samo su ubrzali proces koji je rezultirao današnjim činom. Sretni smo zbog uzvraćene posjete našoj školi malih maturanata iz Nove Kasabe i njihovih roditelja. Uvjereni smo da smo na početku kvalitetne saradnje i nadahnutih susreta. Koristimo priliku da zahvalimo Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, rukovodstvu Prosvjetno-pedagoškog zavoda i Vijeću roditelja Kantona Sarajevo na doprinosu i pruženoj pomoći da se ova saradnja i ozvaniči”, kazao je Sağir u subotu.

Povodom posjete djece i njihovih roditelja iz Nove Kasabe održana je i mala svečanost, maturantima je ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Anis Krivić dao prigodne poklone, djeca su obišla školu, a neki od njih iskoristili su mogućnost da urade test za stipendiranje i, možda, nastave srednjoškolsko obrazovanje u “Maarif” školi.

Sağir je ovom prilikom učenike podsjetio na riječi prvog predsjednika Predsjedništva BiH rahmetli Alije Izetbegovića: “Nećemo mrziti, ali nećemo ni zaboraviti”, te je dodao da nikada ne smiju zaboraviti da ovaj svijet treba dobro odgojene ljude kao što su oni. Kazao je i to kako turska Fondacija “Maarif” u svijetu ima 320 škola, a djeluje u 35 zemalja. “Naša je obaveza podržati obrazovanje iz svakog aspekta te podijeliti naše mogućnosti”, rekao je Sağir te dodao da “Maarif” škole Sarajevo u okviru te misije žele pružiti podršku školama koje se nalaze u lošijoj poziciji.

Ministar Krivić istaknuo je kako mu je drago što može prisustvovati činu potpisivanja protokola o saradnji između ovih obrazovnih institucija jer vjeruje da će se “ovaj trenutak spominjati u godinama koje dolaze”.

“Do bratimljenja i stvaranja veza dovela nas je posvećenost dugoročnom i plemenitom cilju. Ja, kao ministar, u svakom trenutku bit ću vam podrška i pratit ću ono što radite. Nikada ne znamo gdje će nas život odvesti, ali siguran sam da će ono što uradimo danas donijeti rezultate u budućnosti”, rekao je ministar Krivić i dodao kako je kao čovjek osjetio potrebu da kao domaćin dočeka djecu i njihove roditelje iz Nove Kasabe kako bi se osjećali kao kod kuće, da im pokaže da je uvijek tu da ih podrži, te da cijeni sve što oni rade.

Zvaničnim potpisivanjem protokola o saradnji dviju škola stječu se uvjeti za ostvarivanje snažne komunikacijske mreže između nastavnika i učenika, stvara se prilika za partnerstvo u realizaciji raznih projekata i otvaraju se vrata za različite vrste međusobne podrške pri izvođenju nastavnog i vannastavnog procesa. Zajednički nastupi u brojnim aktivnostima na polju terenskih i praktičnih edukacija, naučno-nastavnih putovanja, kulturnih i sportskih takmičenja i manifestacija samo su dio svega onoga što će biti sadržano u budućim godišnjim planovima i programima dviju prijateljskih škola.

“Jedan od osnovnih principa svih škola ‘Maarif’ u svijetu jeste da svoju obrazovnu misiju grade na poštivanju različitih nacionalnih, kulturnih i vjerskih identiteta i naslijeđa. Jezik je najznačajnija vrijednost jednog naroda. Svi oni koji brane i čuvaju svoj identitet, vjeru, tradiciju i jezik zaslužuju poštivanje i podršku. Oni su nacionalni heroji, ali i primjeri drugima kako se svoje njeguje, a tuđe poštuje. U cilju poštivanja različitosti, škole ‘Maarif’ među rijetkim su školama koje svoj nastavni proces izvode po nacionalnom nastavnom planu i programu zemlje u kojoj se nalaze. Uvjereni smo da će brojni književni susreti i manifestacije, promocije knjiga i sve drugo što će promovirati bosanski jezik biti sa zadovoljstvom realizirano s ovim hrabrim čuvarima i mladim braniteljima svog maternjeg jezika”, kazao je Sağir.

Prema njegovim riječima, obrazovanje je krupan i zahtjevan, ali važan i plemenit društveni interes. Svojim dugogodišnjim prisustvom u Bosni i Hercegovini prijateljska Turska pokazuju spremnost da bude podrška Bosni i Hercegovini i njenim mladim naraštajima u njihovom usavršavanju. Godinama su mnogi bosanskohercegovački studenti bili stipendirani i imali uvažen status na turskim univerzitetima, te se kao stručnjaci vraćali u svoju domovinu. Osvjedočili smo se brojnim saradnjama obrazovnih institucija iz dviju zemalja, prisutna je stalna razmjena naučnih iskustava, Institut “Yunus Emre” realizirao je veliki broj edukativnih projekata itd. Vrhunac obrazovne podrške koja dolazi iz Turske jeste osnivanje škola “Maarif” u Sarajevu. To je dugoročna obrazovna priča za koju vjerujemo da će Bosni i Hercegovini pomoći da bude uvijek korak dalje u obrazovanju.

Već sedmu godinu u Edukativnom centru “Nova Kasaba” realizira se instruktivna nastava za djecu Bošnjaka povratnika u Konjević-Polje i okolna mjesta zbog odbijanja vlasti Republike Srpske da u osnovnoj školi u Konjević-Polju uvedu bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta. Prije uspostave Edukativnog centra “Nova Kasaba” roditelji i djeca mjesecima su protestirali u Sarajevu u improviziranom šatorskom naselju. Djeca su formalno upisana u OŠ “Malta” Sarajevo, a nastava se odvija u Edukativnom centru “Nova Kasaba”, prostorijama koje je za potrebe nastave ustupila Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini.

Nihada Čolić, direktorica Prosvjetno-pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo i volonterka u Novoj Kasabi, kaže: “Bosna i Hercegovina se brani u Konjević-Polju.”

“Problema ima, ali nastojimo ih riješiti. Očekujemo presudu Ustavnog suda i onda ćemo uzeti konačan stav šta i kako dalje. Mi alternativu nemamo, braniti jezik, braniti Bosnu i identitet i čuvati ovu djecu da nam ne odu van Bosne i Hercegovine”, rekla je Čolić.

Vehid Dedić, predsjednik Savjeta roditelja iz Nove Kasabe, kaže da se ne želi ni sjećati vremena kada su njihova djeca boravila pod šatorima u Sarajevu. Od tada pa do danas roditelji ustrajavaju u tome da se prava djece, ma koje ona nacionalnosti bila, poštuju na svakom pedlju naše zemlje.

Dodao je kako u narednoj školskoj godini očekuju 23 prvačića u Edukativnom centru “Nova Kasaba”. U narednoj školskoj godini imat će približno 140 učenika.

 

Prethodni članak

Kaldrma na Konjuhu

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI