fbpx

SAFET SOFTIĆ ZA STAV: SDA pred ogledalom

Niko normalan ne može podržati kupovinu glasova javnim dobrima. Niko! O tome svemu je SDA vrlo brzo nakon pojave snimka u javnosti izdala saopćenje u kojem je i osudila njegov sadržaj. To je bio stav SDA po tom pitanju. Naravno, ovakvu aferu prate i neka druga pitanja na koja SDA treba naći odgovor. Za odgovor na njih treba nam analiza i uvid šta se zaista događalo kada su u pitanju unutarstranački izbori u Sarajevu i na koji se način odvijala kampanja koja je u dobroj mjeri iskočila iz tračnica i nanijela opću štetu. U ovoj situaciji povrijeđen je svaki izvorni glasač SDA, svaki dobronamjerni glasač SDA koji stranku vidi kroz rahmetli Aliju Izetbegovića, kao sinonim pravde i poštenja za naš narod. Govorimo o bazičnom osjećaju morala koji je narušen kod našeg izvornog birača, onoga koji se poistovjetio s idejama Alije Izetbegovića, a među tim idejama je i aktivna borba protiv korupcije

 

Razgovarao: Filip Mursel BEGOVIĆ

Razumljivo je da postoji unutarstranačko takmičenje, ali nije dopustivo da se koristi bilo što nezakonito u izbornom procesu. “Oko korupcije nema kompromisa, i to je nepodijeljeni stav vrha stranke”, riječi su Safeta Softića, potpredsjednika SDA i vanjskog člana Izborne komisije koja je vodila izborni proces na unutarstranačkim izborima SDA u Kantonu Sarajevo. “Vjerujem da ćemo naći ispravan izlaz iz ove krize”, napominje Softić u intervjuu za sedmičnik Stav, u kojem je iscrpno komentirao nedavni slučaj koji potresa SDA. “Za nastalu krizu odgovore moramo tražiti unutar sebe, a SDA je jaka jer sve ove godine svoje većinsko uporište ima u strukturi koja je čestita, poštena, opredijeljena za državu i u SDA vidi više od političke stranke, vidi ideju, nešto s čime su identificirali svoj život”, poručuje Softić, očito svjestan i pojave iznenadnih licemjernih moraliziranja pojedinaca unutar same SDA, ali i od drugih političkih opcija. “Vidim snagu i strukturu, na čelu s predsjednikom Izetbegovićem, koja može ovu stranku izliječiti i od ove krizne situacije. U svakom zlu uvijek ima nešto dobro, a vjerujem da će ovo biti podstrek da se SDA samopreispita i primijeni odlučniji stav prema pojavama korupcije. Ovo je tačka na kojoj SDA treba da stane, pogleda se u ogledalo i kaže da ovako više ne može, ako je bilo takvih pojava, mi ih moramo izliječiti i vratiti povjerenje čestite strukture SDA”, rezolutan je Softić.

STAV: Ove godine navršava se 30 godina od osnivanja SDA. Velika obljetnica, ali čini se da je SDA ponovo na nekoj vrsti raskrsnice? Kao da i nije bilo razdoblja u proteklih 30 godina da neko nije špekulirao da se SDA raspada, da je pred urušavanjem i slično.

SOFTIĆ: 30 godina značajan je jubilej u životu stranke. SDA s tri decenije bivstvovanja na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini stalno je pod određenom vrstom optužbe ili najave da je pred raspadom. Sjetite se samo odlaska rahmetli Alije Izetbegovića s političke scene. Tada su bile intenzivne najave da stranka neće preživjeti bez njega. Uvijek se baca kamen na ono drvo na kojem postoje plodovi, a s druge strane znamo da se svaka grana koja je otpala od tog drveta na koncu osušila. SDA je živa stranka, jedan živ organizam koji funkcionira u vremenu i prostoru u kojem je nastala. Bez obzira na sve izazove koji su pratili SDA od njenog osnivanja do danas, imamo razloga biti, u najvećoj mjeri, ponosni na one plodove koje je dala u posljednjih 30 godina. Naravno, bilo je tu i pogrešnih odluka, poteza, ali i pogrešnih ljudi koji su se u njoj našli, ali SDA uvijek nađe formulu kako da se s time nosi. Ono što se događa ovih dana, a tiče se pada povjerenja birača u SDA, što je evidentno, pokazuje da postoji velika potreba da se stranka i dalje reformira. Ono što su mediji i javnost prepoznali kao aferu još je jedan test izdržljivosti SDA i njenih kadrova. U kontekstu blokade i udara na državne institucije od strane SNSD-a, uvjetovanja HDZ-a u procesu formiranja federalne vlasti, dobili smo ovaj slučaj kao priliku da se pozabavimo i sa samim sobom. Izazovi nisu mali, ali svjesni smo da bez unutarnjeg pročišćavanja i unutarnjeg vrenja i nije moguć napredak. Ovo će nanijeti kratkoročnu štetu SDA u njenom biračkom tijelu, ali ne sumnjam da će stranka nastaviti ispravno postavljati svoju poziciju spram izazova, te će u dugoročnom smislu izvući i korist.

STAV: Dakle, da ne bude zabune, SDA nepodijeljeno polazi od stajališta da je afera “Asim” nedopustiva i neodbranjiva, zar ne?

SOFTIĆ: Niko normalan ne može podržati kupovinu glasova javnim dobrima. Niko! O tome svemu je SDA vrlo brzo nakon pojave snimka u javnosti izdala saopćenje u kojem je i osudila njegov sadržaj. To je bio stav SDA po tom pitanju. Naravno, ovakvu aferu prate i neka druga pitanja na koja SDA treba naći odgovor. Za odgovor na njih treba nam analiza i uvid šta se zaista događalo kada su u pitanju unutarstranački izbori u Sarajevu i na koji se način odvijala kampanja koja je u dobroj mjeri iskočila iz tračnica i nanijela opću štetu. U ovoj situaciji povrijeđen je svaki izvorni glasač SDA, svaki dobronamjerni glasač SDA koji stranku vidi kroz rahmetli Aliju Izetbegovića, kao sinonim pravde i poštenja za naš narod. Govorimo o bazičnom osjećaju morala koji je narušen kod našeg izvornog birača, onoga koji se poistovjetio s idejama Alije Izetbegovića, a među tim idejama jeste i aktivna borba protiv korupcije. Među tim je idejama i živa borba za pravdu, za ideale koji trebaju da čine jedno ljudsko društvo. U Kantonu Sarajevo stvar je izmakla kontroli kroz neprincipijelno i nezakonito lobiranje, međutim, i nakon izbijanja afere, neki su u odbrani svojih pozicija iznosili određene stvari koje nimalo ne pridonose ciljevima i idealima koje sam naveo. Štaviše, neki kao da su uprli da krizu produbljuju, a ne da doprinesu katarzi i njenom rješavanju.

STAV: Bili ste član Izborne komisije na unutarstranačkim izborima. Jeste li tokom izbornog procesa primijetili neregularnosti?

SOFTIĆ: Bio sam vanjski član Izborne komisije u Kantonu Sarajevo, i to u funkciji potpredsjednika stranke. Predsjednica Izborne komisije bila je dr. Jasmina Bišćević Tokić, koja je kantonalni poslanik SDA iz Starog Grada, i Tajib Delalić iz Novog Grada. Na moju žalost, bio sam odsutan iz Bosne i Hercegovine šest dana prije održavanja Izborne skupštine i vratio sam se na dan održavanja izbora. Mene je predsjednica kontaktirala i insistirala da održimo sjednicu Komisije, koja se održala u srijedu u 15 sati. Moram priznati da sam bio nesvjestan izbornih tenzija te da sam bio pomalo iznenađen stepenom nepovjerenja prema Izbornoj komisiji i čitavom izbornom procesu. Nas troje smo na sjednici otklonili sumnju u bilo kakvu krađu glasova, bilo kakve “bugarske vozove”, donijeli smo odluku da predsjednica Komisije prije samog glasanja potcrta da je bilo kakvo fotografiranje listića nedozvoljeno. Otišli smo na lice mjesta i provjerili prostor na kojem će se glasati itd. Nas troje smo preuzeli 99 glasačkih listića, nas troje smo ih ovjerili, prebrojali, neposredno prije početka glasanja predsjednica Komisije je ovjerene listiće u prisustvu mene i Tajiba ponovo potpisala i mi smo ih ponovo prebrojali. Odgovorno tvrdim da se niti jedan listić više od onoga što je bilo predviđeno za tu skupštinu nije mogao pojaviti. Time isključujemo pojavu “bugarskih vozova” i sličnih neregularnosti. Uostalom, pratili smo vizualno čitav tok izbornog procesa pa s te strane tu vrstu nedosljednosti ne prihvatamo kao moguću. Postoji mogućnost da je došlo do fotografiranja listića, ali mi smo pazili da svi delegati koji glasaju budu u našem vidnom polju. E sad, ono što je prethodilo izbornom procesu, u smislu lobiranja, pa i one snimke koja se naknadno pojavila, ne spada u mandat Izborne komisije.

STAV: Postoji li mogućnost da se izbori ponište?

SOFTIĆ: O tome će odluku donijeti organi stranke, prije svega Etička komisija SDA, koja je izabrana na zadnjem kongresu. Ona će pozvati aktere čitavog ovog događanja te će uraditi analizu. Izborna komisija će u narednom periodu rješavati žalbu koju je uputio protukandidat gospodina Prevljaka, gospodin Semir Efendić. U tom smislu, Izborna komisija će donijeti pravno-formalne odluke. U političkom smislu, Etička komisija će dati određeni uvid i predložiti Predsjedništvu SDA neka rješenja. Ono što akteri ove situacije zanemaruju i što je, nažalost, doprinijelo ovoj situaciji jeste činjenica da smo mi dugo na kolegiju SDA razmatrali određene vrste izmjena Statuta koje bi trebale da poboljšaju stvari u stranci. Tu se prije svega misli na ograničenja broja funkcija u SDA. Član 28. novousvojenog Statuta predviđa da jedan čovjek može biti izabran za najviše dva organa na dva različita nivoa i da jedna osoba ne može biti predsjednik, potpredsjednik ili sekretar stranke na dva nivoa. To će svim funkcionerima koji su izabrani u dva ili više organa ili koji krše pravilo o nespojivosti funkcije biti uskoro upućeno na izjašnjavanje. I to će utjecati na pitanje izbora u Kantonu Sarajevo.

STAV: Šta biste Vi kao član Izborne komisije napravili da Vam je načelnik Semir Efendić snimak donio prije izbora?

SOFTIĆ: Teško mi je da budem precizan, ali da sam imao takvu vrstu snimka prije izbornog procesa, sasvim sigurno bih pokušao kao član Komisije da zaustavim izborni proces dok se o tom snimku ne bi očitovao najmanje Kolegij stranke. Samo iz činjenice da se na tom snimku spominju i ingerencije Izborne komisije bio bih dužan zaštititi izborni proces. Ponavljam, zadužili smo Etički odbor da pripremi analizu i predloži određena rješenja. Na Kolegiju stranke smo raspravljali šta su koridori kojim treba ići da se nađe izlaz iz ovakve situacije. Prihvaćena je ostavka gospodina Sarajlića, zadužena je Izborna komisija da izvrši detaljan uvid u izborni proces i zadužen je Etički odbor da provjeri sve okolnosti vezane za slučaj.

STAV: Stvorila se percepcija u dijelu javnosti da je ono što smo čuli na snimku jednostavno modus operandi SDA. Da sve što radi jeste na način kako je to na snimci, te da se to radi po direktnom nalogu vrha stranke.

SOFTIĆ: Kada se razgovara o ovakvoj situaciji, treba pristupati hladne glave. Na snimku se spominju ljudi koji nisu, kako se to kaže, “ni luk jeli ni luk mirisali”, a našli su se u centru skandala. Možda nisu ni krivi za to što im se spočitava, ali su imali razumijevanja za stanje u stranci i svojevoljno odstupili s ministarskih pozicija. Naravno, ako je stranka meta, onda se predsjednik stranke nalazi u sredini te mete. Rušenjem predsjednika vi ustvari rušite najviše u SDA, ili pogađate najveći dio SDA. Predsjednik Izetbegović rukovodi strankom uz punu podršku Kongresa, a kada ste predsjednik velike stranke, morate uvažavati ili biti tačka na kojoj će se interesi i nečije ambicije sukobljavati. Predsjedniku je najteže jer mora čuvati cjelinu, a s druge strane da ponekad nepomirljive interese primiruje i čuva da ne dođe do eskalacije sukoba. Tamo gdje se ne krši zakon, ali se grupa pojedinaca sukobljava, predsjednik je adresa koja je kriva i jednoj i drugoj i trećoj strani. Međutim, predsjednik Bakir Izetbegović je podršku koju je dobio na zadnjem kongresu zadobio upravo zato što stranku nije vodio “čvrstom rukom”, nije lupao šakom o stol, nije nepromišljeno smjenjivao ljude i opredijelio se za teži put u kojem razgovara s ljudima i pravi kompromise. Bez obzira na to, Izetbegović je, nažalost, meta. No, ono gdje ne smije biti kompromisa kod najodgovornijeg jeste segment borbe protiv korupcije. Ono što je sigurno, i oko čega postoji nepodijeljen stav u vrhu stranke, jeste da s pojavom korupcije ne smije i neće biti kompromisa.

STAV: Mnogo se proteklih dana govorilo i o porodičnim frakcijama i klanovima u SDA…

SOFTIĆ: Postoje politički sistemi u kojima su frakcije legalna stvar i, na kraju krajeva, to nije nepoznato. Odlika našeg političkog sistema jeste da su stranke uglavnom centralizirane, a ponekad do te mjere da se neke stranke zovu po svojim liderima. Prisustvo frakcija unutar stranaka nije loša stvar sama po sebi, problem je kada to pređe u otvorenu borbu i kada se u sukobljavanju koriste nezakonite stvari. Ono što sam kao član SDA osjetio jeste da je upravo u ovoj stranci najširi prostor da čovjek misli svojom glavom i da djeluje onako kako misli da je ispravno. Vrlo često se na sjednicama Predsjedništva ili Kolegija raziđemo oko pojedinih stvari, pa i oko nekih krupnih pitanja, ali srž demokratije jeste: kada većina donese odluku, ona se mora poštovati. U prošlom mandatu sjećate se pojedinaca u SDA koji su na neki način frakcionašili, činili smo ogroman napor da sačuvamo te ljude u stranci, a završilo je kako je završilo. Ipak, SDA je još uvijek dovoljno široka i ima se pravo na svoje mišljenje te se ono može slobodno iskazati. Ja govorim na nivou principa i općih procesa u stranci, a možemo naći pojedinačnih primjera koji me demantiraju. Izbori sami po sebi, kao pojava u strankama i državi općenito, uvijek ustalasaju stanje.

Prvi put od kada postoji stranka u izmjenama Statuta predvidjeli smo da se prvo bira vrh stranke na Kongresu, a da onda idemo s nižim nivoima. Upravo ovih dana privodimo kraj tog procesa, pa je ta novina na neki način dovela do nekih jačih i izraženijih tenzija. Imali smo nekoliko žarišnih tačaka po općinskim grupacijama i kantonalnom nivou, ali smo strpljivo to rješavali. Bilo je općinskih (Gornji Vakuf) i kantonalnih (Bosansko-podrinjski) nivoa gdje je izborni proces zapao u krizu, pa je nakon bezbroj sastanaka odlučeno da odgodimo izbore i zadržimo stare organe u produženom mandatu. Nekoliko žarišnih tačaka ima, ali najveći dio procesa proveden je uspješno. Sarajevo je u ovom trenutku najveći problem jer je sa sobom doveo i druga pitanja u SDA na koja treba donijeti odgovor.

Što se tiče navodnih klanova i porodica, vrlo je pojednostavljeno i štetno svesti stanje unutar SDA na odnos dvije porodice i dva klana. Mislim da je to zlonamjerno prema SDA jer to naprosto nije tačno. Unutar SDA postoje određene grupacije koje su po svom habitusu bliža jedna drugoj, koje se vežu, i to je prirodno stanje unutar svakog političkog sustava. Ono što je važno istaći jeste da od Kongresa pa do danas nisam primijetio da se dovodi u pitanje liderstvo stranke. Da bismo mogli reći da postoji sukobljenost koju su opisali neki novinari, ovo je trebao biti prvi uvjet, a njega nema i to uopće nije unutarstranačka tema. SDA je puno otvorenija prema javnosti od drugih stranaka. U drugim stranaka ne znate ko su predsjednici izbornih komisija, omladina, skoro da i ne znamo kada im zasjedaju glavni odbori itd. SDA je transparentna i ima snage da javno govori o svojim problemima. To nije slabost dakle, umjeti se suočiti sa sobom je snaga. I to je jedini put kojim se može ići naprijed.

 

 

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI