fbpx

NA DAN DRŽAVNOSTI: BiH sutra dobija 11 novih kilometara autoceste

Bosna i Hercegovina sutra će, na Dan državnosti, dobiti 11 novih kilometara autoceste. Javno preduzeće Autoceste FBiH za sutra je najavilo otvaranje izgrađene autoceste na Zeničkoj obilaznici. 

Ovo je jedan od najzahtjevnijih poduhvata na Koridoru Vc, prije svega zbog konfiguracije terena, velikog broja mostova, vijadukta i tunela, ali i poteškoća koje su se javile prilikom gradnje kao što su klizišta i podzemne vode.

Riječ je o dionicama Drivuša – Klopče, Klopče – Donja Gračanica i dijela Donja Gračanica (Zenica sjever) – Tunel Zenica na kojima je izgrađeno sedam vijadukta, četiri tunela, jedan most, petlja s naplatnim mjestom i vanjska saobraćajnica od naplatnog mjesta do priključka na magistralnu cestu M-17. Ukupna vrijednost investicije iznosi 225 miliona eura.

Ekipa Faktora posjetila je danas južnu sekciju dionice Donja Gračanica (Zenica sjever) – Tunel Zenica, koju gradi turska kompanija Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S. Na gradilištu smo zatekli stotine radnika kako užurbano rade sa željom da sve bude spremno za sutra.

Na ovom dijelu Zeničke zaobilaznice, ukupne dužine 2,04 kilometra, u rekordnom vremenu izgrađen je tunel Hum od 428 metara, zatim vijadukt Donja Gračanica 393 metra, te pristupna saobraćajnica dužine 800 metara s naplatim mjestom i kružnim tokom.

Uporedo s južnom sekcijom, nastavljaju se radovi na izgradnji sjeverne sekcije, a prema najavama izvođača radova i ona će biti završena do marta naredne godine. Ugovor za izgradnju dionice Donja Gračanica (Zenica sjever) – Tunel Zenica, u dužini od četiri kilometra, potpisan je 8. novembra 2018. godine.

Faktor.ba

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI