fbpx

Ronaldo je, ipak, bolji od Messija, barem u filmu

Dokumentarci o Ibrahimoviću, Messiju i Ronaldu podsjetit će nas na početne korake siromašnih, izgubljenih i bolesnih dječaka koji su trudom, radom i talentom ostvarili svoje snove

messiOsim sličnosti kada je u pitanju osnovna narativna nit predočena u naslovu (kako postati), za razliku od ostvarenja Kako postati Zlatan, dokumentarac o Lionelu Messiju donosi idealiziranu sliku o jednom od najboljih fudbalera svih vremena kao savršenom biću bez ijedne mane. Režiser filma Messi Álex de la Iglesia u jednom luksuznom restoranu okuplja Messijeve najbolje prijatelje iz djetinjstva, suigrače iz Barcelone, bivše trenere, omiljene učiteljice, koji, zatim, kreiraju svoju (subjektivnu) verziju Messija. Pauze između neumornog hvaljenja Argentinca autor popunjava srceparajućim i patetičnim igranim scenama Messija kao dječaka kojeg je, uprkos hormonalnom poremećaju rasta, baka svakodnevno vodila na trening obećavajući mu da će postati najbolji fudbaler na svijetu. Kao jedino zanimljivo rješenje izdvaja se autorovo kombiniranje igranih i arhivskih snimaka, gdje, npr., glumac kao Messijev otac kamerom snima stvarne snimke Messijevih utakmica iz djetinjstva. Uprkos velikom broju adekvatnih aktera (Johan Cruyff, Andrés Iniesta, Maradona, Gerard Pique, Javier Mascherano, Alejandro Sabella itd.), Messi ne uspijeva ponuditi ništa novo što već nismo znali o ovome, zaista, velikom fudbaleru.

Razotkrivanje

ronaldoIako se mnogi ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu neće složiti s tezom da je Cristiano Ronaldo najbolji fudbaler današnjice, biografski dokumentarac o Ronaldu ponudio je zasigurno više od Ibrahimovićevog i Messijevog. Film koji prati Ronaldovu sezonu 2013/14. godine, u kojoj je Portugalac osvojio Zlatnu loptu za najboljeg igrača svijeta, osvjetljava nam najskrivenije dijelove njegovog života, uvijek zamračene nakon gašenja reflektora i bliceva paparaca. Dakle, autor Anthony Wonke, koji u svojoj karijeri ima dvije nominacije za nagradu BAFTA, centralnu ulogu u filmu prepušta upravo Ronaldu, koji, svjesno ističući vrline, nesvjesno otkriva i svoje mane. Provodeći vrijeme sa sinom i majkom, govoreći o ocu alkoholičaru koji je preminuo od ciroze jetre, takmičarskom odnosu s Messijem, Ronaldo publici predočava jednu drugačiju verziju sebe, mnogo iskreniju, samotniju i ponizniju od one koja je kreirana od strane medija i javnosti. Također, Ronaldovi prijatelji, sin i majka u filmu nisu nužno njegovi popratni likovi, već postoje radi sebe, svojih života ispunjenih nadama i strahovima. Tako, npr., Ronaldova majka u filmu otkriva kako je Ronaldo bio neželjeno dijete te kako ga je htjela pobaciti.

Ibrahimović je “okačio reprezentativni dres o klin”, Messi je nakon poraza u finalu Copa Américe od Chilea također najavio oproštaj od reprezentacije, a sudeći prema dosadašnjim Ronaldovim igrama na Euru, niti njegovo odustajanje nije daleko. Suprotno tome, analizirani dokumentarci podsjetit će nas na početne korake siromašnih, izgubljenih i bolesnih dječaka koji su trudom, radom i talentom ostvarili svoje snove, a čiji nam potezi i golovi i dalje, s vremena na vrijeme, “objašnjavaju” zašto toliko volimo fudbal.

PROČITAJTE I...

Zasnovana na magmi nacionalnog bića, na buntovnoj i polivalentnoj leksičkoj podlozi, na vreloj maštovitosti i gotovo sentimentalnoj zagrcnutosti narodnog rapsoda, poezija Ćamila Sijarića traga za suštinskim mirom, u jednoj univerzalno oblikovanoj formi, osvjetljava čovjekovu sudbinu kroz najintimniju vizuru, svoj san o mogućem spokojstvu projektuje na historijsko platno vječito živih ožiljaka stradalništva i bola kao univerzalnih i odveć ponovljivih kategorija.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI