fbpx

Rad je farz, ali više nije mjerilo vrijednosti

Pogledamo li prosječne plaće za određene djelatnosti, bit će nam jasno koliko je cijenjen rad. Recimo, čovjek koji vam toči gorivo na benzinskoj pumpi ima plaću 600 maraka, konobar koji vam donosi kahvu 550 maraka, kuhar u restoranu 660, kasirka u marketu 536, šivač u tekstilnoj industriji 468, radnik u proizvodnji 557, radnik na pakiranju proizvoda 563, čistač 549, mesar 630, stolar 610, radnik u proizvodnji namještaja 618, operater na mašinama 554, građevinski radnik 545 maraka itd.

PROČITAJTE I...

Uspjeh vojne industrije u narednim godinama garantira i razvoj novih proizvoda, među kojima su samohodna haubica, koja je već u fazi testiranja i čiji bi prototip trebao biti završen do kraja ove godine, te razvoj prve bosanskohercegovačke puške koji bi također trebao biti završen u ovoj godini

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

 • Rijad 09.05.2017.

  Evo moj skroman skroman doprinos, dio komentara sa jednog foruma:
  Čitam onaj SDA-ov sedmičnik \”Stav\”, tekst nekog Jakuba Salkića pod naslovom: \”Rad je farz, ali nije više mjerilo vrijednosti\” gdje autor obrazlaže nešto u vezi cijene rada i cijenjenosti rada, ne znam šta tačno, a kladio bih se da ni on ne zna…

  Pročitam članak i tamo negdje pred kraj stoji:
  [QUOTE][B][U]Prema ranijem istraživanju Stava, korpa osnovnih životnih namirnica potrebnih domaćinstvu, koja uključuje:[/U][/B] rižu, brašno, hljeb, juneće meso bez kostiju, piletinu, mlijeko, sir, jaja, maslac, margarin, ulje, banane, jabuke, krompir, šećer, čokoladu, kahvu, cigarete, deterdžent za veš, deterdžent za suđe, sapun, šampon, pastu za zube i toaletni papir, [B][U]u decembru 2016. godine koštala je 79 maraka.[/U][/B] Nadalje, rezervoar goriva (55 litara), prema aktuelnim cijenama od 1,80 KM po litru dizela i benzina 98 oktana, košta 99 maraka, a režijski troškovi za domaćinstvo (voda, struja, smeće, kablovska televizija) koštaju od minimalno 150 maraka pa nadalje, u zavisnosti od potrošnje. Dakle, kada to zbrojimo, dobijemo da je mjesečno, minimalno, za preživljavanje potrebno 328 maraka, a tu ne računamo odjeću, obuću i brojne druge troškove. Radniku u tekstilnoj industriji s plaćom od 468 maraka, kad podmiri najosnovnije troškove, ostane 140 maraka. Dakle, život je sveden samo na puko preživljavanje.

  No, ako uzmemo u obzir i činjenicu da je prava rijetkost da u Bosni i Hercegovini postoji neko ko nema nijedan kredit, onda dolazimo do zaključka da ono što ostane od plaće ode za rate kredita.[/QUOTE]

  Kontam – greška, ispustila se nula jer ne može potrošačka korpa koštati samo 79 KM, ali đavla, autor u nastavku na 79 KM dodaje 99 KM (gorivo), 150 KM (režije) i izvodi svoj zaključak, također dat u quotu???

  WTF? Odem na online izdanje kad i tamo isto to stoji…prethodno sam utvrdio da im ne radi tražilica na sajtu jer sam članak najprije pokušao iskopati kroz ključnu riječ \”farz\” (obaveza), pa potom i na druge načine i onda mi pukne film i ručno ga iskopam, dakle evo:
  http://stav.ba/rad-je-farz-ali-vise-nije-mjerilo-vrijednosti/

  A jebote, ne mogu da vjerujem – čovjek lijepo u uvodu kaže \”korpa osnovnih životnih namirnica potrebnih domaćinstvu\”, nema vremenske odrednice, ali znamo da se to računa na osnovu mjesec dana i onda mrtav-hladan nabroji 24 artikla i ustvrdi da to košta 79 KM. :facepalm:

  I onda tu krajnje bizarno malu cifru od 79 KM sabira sa 99 KM za gorivo i 150 KM za režije (sa kablovskom, ali bez interneta) i dobije cifru od 328 KM nužnih troškova (gdje ne računa troškove za odjeću, obuću i brojne druge troškove) i zaključi da radniku u tekstilnoj industriji sa plaćom od 468 KM ostane svega 140 KM i izvodi maestralan zaključak – da je život sveden na puko preživljavanje???

  I njemu ništa nije izgledalo čudno u njegovomo članku kao ni redakturi, lekturi, korekturi i eno ga – ponosno krasi el.izdanje stranačkog \”Stav\”-a!!!

  Sramota!

  Odgovori
  • Rijad 09.05.2017.

   Komentar čeka modraciju, a ni tražilica vam na sajtu ne radi???

   Odgovori