fbpx

Prijedlog za kraćenje vremena u karantinu: Filmovi o strasti prema autima

Ne donosimo listu najboljih filmova, samo prijedloge šta gledati, ako već niste a listu može svako dopuniti po vlastitim sklonostima.

 

Vrijeme je izolacije, samoizolacije i policijskog sata. Previše je vijesti o pandemiji koronavirusa Covid-19 pa se treba malo i opustiti. Za ljubitelje automobilizma i motociklizma možda je dobra preporuka da pogledaju neke od najboljih filmova u kojima su vozila u glavnim ulogama. Ne donosimo listu najboljih filmova, samo prijedloge šta gledati, ako već niste a listu može svako dopuniti po vlastitim sklonostima.

Ostanak kući je odlično vrijeme za otkrivanje i uživanje u ovim fascinantnim pričama.

Fangio (2020)

Studija Univerziteta u Sheffieldu (Velika Britanija) 2016. godine utvrdila je da je Fangio najbolji vozač u historiji Formule 1, ispred Alaina Prosta i Fernanda Alonsa. Ovih dana je na kanalu Netflix objavljen dokumentarni film o životu Argentinca koji, osim što prepričava svoje podvige na stazi, objašnjava i uslove u kojima su se automobili natjecali u to vrijeme i koji su bili toliko drugačiji od sadašnjih.

Ferrari: ttrka do besmrtnosti (2017)

Riječ je o surovom filmu, koji odražava najdramatičnije godine F1, pedesete i krhkost života za volanom u to vrijeme. Daryl Goodrich usmjerio ga je prema slavnim pilotima kakvi su bili Luigi Musso, Alfons de Portago, Peter Collins ili Mike Hawthorne. Nijedan više nije živ.

McLaren (2016)

Roger Donaldson potpisao je 2016. dokumentarni film o životu Novozelanđana Brucea McLarena. Debitirao je na njemačkom GP-u 1958 za upravljačem Coopera i od tada nastavlja pobjeđivati ​​i iznenađivati ​​kao vozač. No, isticao se i kao inženjer, gradeći karoserije i stvarajući F1 tim i poznatu marku automobila. Godine 1970. godine, pokušavajući poboljšati prototip koji je pobijedio u šest od sedam utrka, pogunuo je na stazi.

Rush (2013)

Ron Howard potpisao je ovo djelo 2013. Chris Hemsworth glumi Britanca Jamesa Hunta, bonvivana i zavodnika, a Daniel Brühl Austrijanca Nikija Laudu, koji je ​​ozbiljan i metodičan. Stari antagonizam koji je kulminirao 1976.. Tada je Lauda, ​​još uvijek oporavljajući se od nesreće kada je izgorio u Nürburgringu, namjeravao osvojiti Svjetski kup, ali odlučio je prekinuti trku jer je padala kiša, a staza je bila previše opasna , Hunt je nastavio, završio na trećem mjestu i osvojio naslov za jedan bod. Uzbudljiv sportski dvoboj pretočen na film.

Senna (2010)

Dokumentarni film koji je 2010. godine režirao Asif Kapadia o Ayrtonu Sennu, od njegovog početka u kartingu do njegove tragične smrti u F1 1994. Godine. Film prikuplja intimne slike Brazilca, njegove trijumfe, razočaranja, političke bitke s FIA-om i Alainom Prostom , njegovim velikim rivalom.

Cars (2006)

Najbolji crtani film ikada snimljen o trkama. Priča o sportskom i ljudskom sazrijevanju Lightning McQueena, trkačkog automobila u Nascaru. U režiji Johna Lassetera, objavljena 2006. godine, ovo je priča o svijetu u kojem žive automobili umjesto ljudi. I to mitski automobili: Porsche 911, Fiat 500, Jeep Willys, Volkswagen T1 … U prvom dijelu glas je posudio i Paul Newman.

Kontinentalni cirkus (1972)

Grand Prix motocikala snimljen iznutra. Snimljen uživo i u režiji Jérômea Laperrousaza, objavljen je 1970. godine. Film prati svakodnevni život Australca Jacka Findlaya i najdramatičniji trenutak, kada je morao zamijeniti svog kolegu Billa Ivyja u utrci nakon što je on poginuo na treningu.

24 sata Le Mansa (1971)

Auti su bili opsesija Stevea McQueena. Glumac je maksimalno čak i finansijski bio uključen u snimanje ovog filma u režiji Lee H. Katzina. Snimanje filma trajalo je šest mjeseci, uključujući i trku, a koristi originalne snimke iz takmičenja. Šest pobjednika trke savjetovalo je McQueena koji je i sam želio sudjelovati u 24 sata Le Mansa kako bi stekao realan osjećaj ali mu to nije ipak dopušteno.

Grand Prix (1966)

Prvi F1 film. Režirao ga je 1966. John Frankenheimer, bio je to prvi pravi holivudski pristup F1. Traje tri sata i kombinira takmičenje, historiju, ljubavne odnose, slavu, dramu … I neke akcijske scene koje i danas dobro izgledaju. Igraju James Garner, Eva Marie Saint, Yves Montand, Toshiro Mifune i Antonio Sabato a u filmu su i snimci Monaka, staze Spa, Monze…

PROČITAJTE I...

Georg Gedl rođen je 1945. godine. Kada je 1969. godine njegova skica objavljena u švicarskom časopisu Automobil Revue, život mu se nepovratno promijenio. Zapazili su ga ljudi iz Audija i pozvali u svoj tim u kojem je počeo raditi 1970. godine. Zadržao se kratko i bio je dio tima koji je radio Audi 80 – prvi mali Audi u povijesti tvrtke

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • vlahomlat 01.05.2020.

    Nemojte ‘kratiti vrijeme’. To je grijeh prema stvoritelju i prema nama samima. Zivot je svakako kratak. Ucinimo nesto za svoju porodicu da ih obradujemo. Izdvojimo vrijeme za svoju djecu koje ne mozemo priustiti kada radimo. Ucinimo nesto korisno i dobro. Iskoristimo vrijeme da nesto naucimo i postanemo bolji ljudi.

    Odgovori