fbpx

Pingvin, Pehlivan, Maneken i jedan Šefik Džaferović

A što se Dodika tiče, on će zasigurno koristiti državni aparat da urušava državu koju je dužan predstavljati i štititi, odnosno, sada mu više nisu potrebna predstavništva RS-a po svijetu kad ima dio ambasada pod kontrolom. Bošnjaci to mogu suspendirati jedino pojačanim diplomatskim naporima. Zna to Šefik Džaferović pa se u njega uzdajemo, član Predsjedništva BiH, Bošnjak, političar, vrsni pravnik, koji nije Maneken, nije Pehlivan i nije Pingvin.

su na snazi važeći Ustav BiH, ustavi entiteta, zakoni o organima uprave, Zakon o Vijeću ministara BiH, uvredljivo je tvrditi da se vlast može praviti bez Hrvata, Srba ili Bošnjaka (odnosno bez pobjednika na izborima koji ih predstavlja). “Mi nećemo s nacionalnim strankama”, reći će ljevica. Ali, šta time poručuju? Prije svega da ne poštuju zakone, pa shodno tome i da ne žele Bosnu i Hercegovinu s Hrvatima i Srbima, što vodi u raspad države.

U tom smislu, Hrvate predstavlja HDZ, Srbe SNSD, a Bošnjake SDA, što je potvrđeno izbornom voljom većine građana. Usput, da se napomene, sve političke opcije kod Srba nacionalne su i desno orijentirane, dakle i opozicija, nadalje, sve političke opcije kod Hrvata nacionalne su i desno orijentirane, dakle i opozicija. Kod Bošnjaka nije tako.

Neko će reći da kod Bošnjaka vlada demokratski pluralizam, a neko bi još tačnije mogao reći da vlada neka vrsta anarhije ili da je otvoren put za anarhiju. Zato politički predstavnici Hrvata cinično ustvrđuju da će razgovarati s Bošnjacima, ali da zapravo ne znaju tačno ko ih predstavlja. No, da konstatiramo da su predstavnici Bošnjaka isključivo iz SDA, jer, da budemo posve principijelni, SDA je jedina deklarativno bošnjačka i bosanskohercegovačka stranka s obzirom na to da se lijevi blok (SDP, DF i NS) samodefinira kao isključivo građanska opcija (šta god to značilo, jer sve su stranke apriori građanske strane), a blok SBB, NBL, NB i NiP nedavno se samooznačio narodnjačkim strankama (šta god to značilo, jer je SDA članica EPP-a, grupacije evropskih narodnih stranaka). Takozvani narodnjački blok na tome je insistirao iz pragmatičnih razloga, da bi izbjegli etiketu nacionalnih stranaka, s kojima kao novootkriveni narodnjaci jednostavno neće. Ili neće do prve prilike. Unosne prilike.

Ali, možete tvrditi šta god hoćete. Pa neka je sve sama ljevica u vlasti, po samodeklaraciji, opet i ta ljevica zauzima mjesta u vlasti koja su Ustavom i zakonom rezervirana za Srbe, Hrvate i Bošnjake. Primjerice, Damir Mašić može se politički samodeklarirati kao Maneken, Edin Forto kao Pingvin, Vojin Mijatović kao Kućna Pomoćnica, Senad Šepić kao Pehlivan, Ibrahim Hadžibajrić kao Forum Bosna, Sabina Ćudić kao Instagramska Zvijezda Padalica, Peđa Kojović kao Urbani Semafor Na Crveno Koji Neće Nikada Krenuti Na Zeleno (zvuči pomalo kao indijanski poglavica iz Općine Centar)…

Kako god, mogu se politički samodeklarirati kao Marsovci, ali kad uđu u vlast, opet zauzimaju mjesta rezervirana za Bošnjake, Hrvate i Srbe. Damir Mašić tako će sjesti u svojim hlačama “Gucci” i mudantama “Dolce&Gabbana” u bošnjačku klupu, Peđa Kojović će u srpsku, a ovaj tamo neki Željko u hrvatsku, što će mnoge nasikirati, ali to je tako dok je ovakvog Ustava BiH. Jedino ne znamo šta vidi Sabina Ćudić kada skine svoje skupe naočale “Bulgari”, je li svojim federalno-zastupničkim očima vidi sebe kao Bošnjakinju ili kao brižljivo odnjegovanu, nadasve senzibilnu, potamam obrazovanu Stojanku Majku Knežopoljku?

I šta ćemo sad? Kako god okrenemo, u vladama će sjediti bošnjački, hrvatski i srpski predstavnici. Pingvina, pehlivana i manekena neće biti na spisku, iako će sasvim konstitutivno i dalje egzistirati na Instagramu. Hoće li ove Ustavom propisane nacionalne pozicije zauzeti ljevica, centar ili desnica, ovisi isključivo o rezultatima izbora i postizbornim kalkulacijama, trgovinama i dogovorima.

Međutim, sve ovo dobro znaju opozicijski politički takmaci. Prave se ludi, kalkulirajući treba li vlast konstituirati odozdol i uzdol, dobro znajući da se bez Hrvata i Srba ne može. U svakom slučaju, ovakvim načinom, ovakvim odnosom prema političkim neminovnostima, sve se više pribojavamo da će Bošnjaci završiti naglavačke, odnosno da će, umjesto u političkoj vertikali, završiti u sveopćoj horizontali, s pingvinima, s ugroženom vrstom, s izumrlim fosilima na Grenlandu, čekajući da se otopi led, da se potopi svijet, pa da Milorad Dodik na zastavi RS-a otplovi u obećanu zemlju.

A što se Dodika tiče, on će zasigurno koristiti državni aparat da urušava državu koju je dužan predstavljati i štititi, odnosno, sada mu više nisu potrebna predstavništva RS-a po svijetu kad ima dio ambasada pod kontrolom. Bošnjaci to mogu suspendirati jedino pojačanim diplomatskim naporima. Zna to Šefik Džaferović pa se u njega uzdajemo, član Predsjedništva BiH, Bošnjak, političar, vrsni pravnik, koji nije Maneken, nije Pehlivan i nije Pingvin.

Sljedeći članak

Prizivanje žutih prsluka

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI