fbpx

NOVI STAV: Vrana vrani oči ne vadi

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 16. januara, širom Bosne i Hercegovine.

U prodaji je novo izdanje magazina Stav.

Jedna od tema ovog 254. broja Stava jesu kabaretske inverzije Predraga Lucića koje ponovo izazivaju neprimjerene polemike.

Sedam godina nakon objave satirične pjesme Predraga Lucića pod nazivom Ići, mići, Ahmići iz ormara se ponovo vade kosturi ovog slučaja i ponovo se pokušava poentirati na jalovoj polemici koja nikome nije donijela ništa dobro. U tome prednjači gnjevom obuzeti “crveni fratar” Drago Bojić, koji je u nedostatku pokojnog Predraga Lucića postao nova zvjezdica padalica lijevo orijentiranih portala.

U Srebrenici je 9. januara održana tribina pod nazivom Budućnost Srebrenice, na kojoj je učešće, između ostalih, uzeo i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, ministar raseljenih osoba i izbjeglica u Vladi FBiH Edin Ramić, kao i predstavnici probosanskih političkih stranaka koje djeluju u Srebrenici, te osobe iz javnog i društvenog života.

Održana tribina rezultat je napora da se bošnjački politički predstavnici u Srebrenici ujedine i zajednički nastupe na lokalnim izborima 2020. godine. Nakon tribine, potpisana je zajednička deklaracija probosanskih političkih predstavnika, kao i osoba iz javnog i društvenog života pod nazivom Srebrenica, za generacije koje dolaze a Stav donosi članak sa svim detaljima srebreničkog skupa.

Salmir Kaplan je zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH u drugom mandatu, a 2016. godine na lokalnim izborima bio je kandidat za načelnika Stoca. Incident koji se tada dogodio tokom izbornog procesa u Stocu ovih dana rezultirao je presudom u kojoj je presuđen na dvije godine zatvora. O svojim sljedećim koracima, žalbi i daljoj pravnoj bici Kaplan govori za Stav, osvrćući se i na trenutnu političku situaciju u Stocu, te strahovladu koju provodi HDZ BiH na čelu s načelnikom Boškovićem.

U ovom broju Stav objavljuje i intervju sa historičarem Markom Atillom Hoareom. Hoare, autor četiriju knjiga o historiji Bosne i Hercegovine, profesor na sarajevskoj School of Science and Technology, u razgovoru za Stav pojašnjava neke od najzanimljivijih dijelova svoje posljednje knjige o muslimanima u Drugom svjetskom ratu, razloge osnivanja muslimanskih milicija tokom Drugog svjetskog rata, portretira njihove vođe, odgovara na optužbe salonskih ljevičara o ulozi Alije Izetbegoviča u raspadu Jugoslavije, govori o svojim iskustvima rada u Hagu.

Ovaj 254. broj Stava  piše o tome kakvu su nekad ljevicu Bošnjaci imali i to pokazujemo na primjeru časopisa Putokaz. Izlazio je samo tri godine, od 1937. do 1939. U ovom relativno kratkom periodu publicirana je brojna književna građa te su objavljene oštre polemike i analize stanja Bošnjaka u vremenu između dva svjetska rata. Časopis je bio lijeve orijentacije, a njegov urednik Hasan Kikić. Osim Kikića, u Putokazu su pisali Zija Dizdarević, Skender Kulenović, Hamid Dizdar, Salih Alić, Safet Krupić, Rasim Filipović i drugi

Jedan nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine spašen je od daljnjeg propadanja. Važna je to vijest ma koliko podsmijeha isisali iz njene očigledne naivnosti. Stotine nacionalnih spomenika širom zemlje rastače se pred našim očima, a mi gotovo da ništa ne poduzimamo kako bismo ih spasili i tako smirili naše pretke u njihovim grobovima, do vječnosti ozlojeđene stalnim prevrtanjima, čuđenjima i ibretima spram njihovog nemarnog potomstva. Nema grada u Bosni sred kojeg, skršen poput napuštenog ćumeza, nakrivljen kao prikaza, ne čuči kakav nacionalni spomenik i svojim zastrašujućim razvalinama đavolski se kezi na djecu koja svakodnevno kraj njega promiču. O spasavanjuu spomenika na Ilidži kraj Sarajeva čitajte u novom broju Stava.

Reporteri Stava bili su u Jeleču kod Foče u kojem će ove će godine prezimiti 17 porodica. Kada su se Bošnjaci početkom 21. stoljeća počeli vraćati u Jeleč, pa sve do 2006. ili 2007. godine, kada je povratak prognanih u ove krajeve stao, tu je živjelo 40 porodica. Međutim, nove porodice nisu dolazile, u one koje su tu već živjele nisu pristizali novi potomci, tako da sada većinu stanovnika ovog sela čine starije osobe. Jedan od izuzetaka jeste Fadil Arifović, koji je na mjesto imama došao 2007. godine. Kaže da sada u glavu zna svakoga ko tu zimuje, te da taj broj ne prelazi 30 duša.

U ovom broju Stzava donosimo i drugi dio dosjea o četničkim pokoljima u Foči u Drugom svjetskom ratu, gradu u kojem su  Bošnjake kuhali, pekli i nabijali na kolac.

“U selu Popov Most četnici Slijepčevići iz sela Prijeđel zatekli su u kući majku Hasana Vreve i Šerifa s njihovom i drugom djecom iz sela. U ključalu vodu u kazan uzimali su jedno po jedno dijete za noge i glavom gurali u ključalu vodu, dok im oči nisu iscurile i tako su u najtežim mukama umirali. Prema saznanju i pričanju, radi se o umoru na takav način 10-15 osoba (djece)”, stoji, između ostalog, u dosjeu Stava.

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 16. januara, širom Bosne i Hercegovine.

PROČITAJTE I...

Za Stav pišu i govore kandidati na listama, uvaženi književnici, izdavači, intelektualci, privrednici, doktori nauka, sociolozi, sportaši, doktori medicine, muftije, imami, zlatni ljiljani, kulturni radnici, publicisti, dijaspora... Svi su Mostarci, rođenjem ili mjestom života, i svi se slažu u jednom: da su predstojeći izbori sudbinski bitni za Mostar i da je ključno u što većem broju izaći na izbore 20. decembra.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI