fbpx

NOVI STAV: Hoće li SDP prodati i Mostar

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas popodne u Sarajevu, a od četvrtka, trećeg decembra, širom Bosne i Hercegovine.

U prodaji je novo izdanje magazina Stav.

Središnja tema ovog 300. broja Stava je skandal u Srebrenici, gdje je zbog krađe identiteta i izbornih malverzacija, uhapšen Bego Bektić, predsjednik tamošnjeg SDP-a.

Mjesecima iz inicijative “Moja adresa: Srebrenica” upozoravaju javnost na (pred)izborni inženjering od lažnih prijava za glasanje putem pošte, kršenja procedura u dodjeljivanju državljanstva osobama iz Srbije, mrtvih na spiskovima, osoba s isteklim dokumentima, a koje su na dan glasanja nekako glasale. Prema podacima iz inicijative, više od oko 1.400 osoba na redovnom biračkom spisku nije imalo validne dokumente. Kako kažu iz inicijative, glasalo je minimum 200 takvih osoba, a zabilježeni su slučajevi gdje su osobe dolazile na glasanje s isteklim dokumentima.

U povom broju Stava predstavljamo mlade snage na historijskim izborima u Mostaru. Predstavljamo četvericu mladih kandidata Koalicije za Mostar 2020, koji su već godinama društveno aktivni u svojim lokalnim zajednicama: Emira Tipuru, Jasmina Pandura, Džanija Pajića i Amara Džihu.

Novi bropj Stava donosi analizu o tome ko stoji iza udružene operacije protiv SDA, šta joj je cilj, preuzimanje ili potpuna marginalizacija.

Dugoročni cilj jeste utjecaj na psihologiju glasačkih masa koje se želi uvjeriti da je glas za SDA ustvari “klađenje na gubitnički tim”, čime se priprema teren za nadolazeće izbore 2022. godine. To je i razlog zašto se fokus javnosti očajnički želi zadržati na temi rezultata lokalnih izbora, tačnije na narativu koji se u vezi s njima oblikuje u ovom udruženom propagandnom poduhvatu. Kratkoročni cilj jeste stvaranje pometnje unutar SDA, u kojem se želi stvoriti atmosfera “propale” stranke. Dakle, cilj je stvaranje slike “broda koji tone” i koji treba napustiti.

Novi Stav najavljuje dolazak svježih lica koji su nova prilika za SDA.

Odgovornost općinskih odbora u KS zbog rezultata na tek završenim lokalnim izborima sasvim će sigurno biti razmatrana i vidi se namjera donošenja konkretnih političkih mjera. Slično odgovornosti općinskih nivoa razmatrat će se i ona kantonalnog odbora. U ovom procesu, sasvim sam siguran u to, leži i velika prilika za SDA. Nova lica koja čekaju, možda i odveć dugo, svoju priliku imaju velike izgleda da uđu na politički prostor i postanu nosiocima novog lica SDA u Kantonu Sarajevo, ali ne samo tu

Preminuo je Nijaz Miljković, komandant 506. velikokladuške brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine. Stav u novom broju donosi portret čovjeka koji je prvi rekao “ne” izdaji Fikreta Abdića.

Zašto neke arapske zemlje strahuju od “Muslimanskog bratstva”, a druge ga toleriraju ili podržavaju, čitajte u npvom izdanjuu Stava. Katar ne samo da nije zabrinut već također podržava ovu organizaciju. U Kuvajtu je “Muslimansko bratstvo” zastupljeno u parlamentu, a u Jordanu i Maroku političke organizacije inspirirane učenjem i idejama “Muslimanskog bratstva” neometano djeluju u parlamentarnom životu ovih zemalja. Pripadnici “Muslimanskog bratstva” nemaju odlučujući utjecaj u ovim monarhističkim sistemima, ali su sistemi pomenutih zemalja daleko inkluzivniji i dopuštaju prostor djelovanja čak i islamističkim političkim organizacijama u parlamentarnom i političkom životu, iako su, kao i drugi politički protagonisti, subordinirani volji monarha tih zemalja

Dopisnik Stava iz Turske šalje priču o EU piratima na Mediteranu, nakon što je njemački ratni brod presreo trgovački brod s humanitarnom pomoći koji je plovio pod zastavom Turske.

Presretanje i inspekcija broda nije isto što i zaustavljanje autobusa ili kamiona te je prilično precizno regulirano međunarodnim zakonima, konkretno Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora (UNCLOS iz 1994. godine) i Konvencijom o suzbijanju nezakonitih djela nasilja protiv sigurnosti pomorske plovidbe (SUA konvencija). Član 110. UNCLOS-a navodi pod kojim je uvjetima dozvoljeno ukrcavanje na brod u međunarodnim vodama, a SUA konvencija s promjenama usvojenim 2005. godine dalje precizira te uvjete. Svi ti zakoni prekršeni su prilikom zaustavljanja i pretresa turskog trgovačkog broda “Roseline-A”.

Tri su decenije otkako je Margaret Thatcher otišla sa vlasti a tim povodom Stav donosi priču o dami koja je voljela Bosnu. Svega godinu nakon što je sišla s vlasti počela je velikosrpska agresija, prvo na Hrvatsku, a nedugo potom i na Bosnu i Hercegovinu. Thatcher je tačno znala razloge i krivce za raspad i rat u bivšoj Jugoslaviji i nikad se nije libila otvoreno iznositi svoje stavove o tome. Štaviše, stavila se otvoreno na stranu Hrvatske i Bosne i Hercegovine, podržavala branioce i legalnu vlast tih dviju nezavisnih država i postala jedan od najvećih zagovarača vojne intervencije u bivšoj Jugoslaviji i kažnjavanja Slobodana Miloševića i njegovih trabanata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini

Reporter Stava piše o jedinom stećku s natpisom na području Živinica. “Ase leži Stojan Utolović na svojoj zemlji na plemenitoj, se postavi Ostoja, brat jegov.” Volio je Stojan Utolović viteške turnire. Ta iz kojeg bi drugačijeg razloga brat njegov Ostoja dao da se od svih ostalih lijepih i Božijem robu milih stvari od kojih breči ovaj svijet u lice vječite bratove kuće ukleše i konj, na njemu jahač i koplje mu u ruci, doli radi silne Stojanove ljubavi prema mejdanu i viteškom odmjeravanju vještina.

Jedna od najvećih posljedica Prvog svjetskog rata bilo je osnivanje nove države na Balkanu. Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca nastala je prvog decembra 1918. godine i Stav podsjeća u novom broju na tu važnu historijsku činjenicu. Dogovorena država imala je brojne mane koje će je nepuno stoljeće kasnije odvesti u krvavu propast. Od prvog dana njenog postojanja političku raspravu obilježili su žestoki sukobi između centralističkog državnog koncepta Srbije i želja Hrvata i Slovenaca za federalnim sistemom. Osim toga, drugi narodi u njoj, posebno Bošnjaci, faktički su bili građani drugog reda.

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas popodne u Sarajevu, a od četvrtka, trećeg decembra, širom Bosne i Hercegovine.

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI