fbpx

NOVI STAV: Čovjek na kojeg se može računati

Na Općinskom sudu u Sarajevu traje postupak između obrazovnih institucija “Richmond Park Education” Sarajevo, nekadašnjih “Global Education”, javnosti poznatiji po svom prvom nazivu “Bosna Sema” obrazovne institucije, i jedne od banaka koje posluju u Bosni i Hercegovini. Ove obrazovne institucije javnosti su poznate i prema dosadašnjem pisanju da su povezane s terorističkom organizacijom FETÖ, na čijem je čelu Fethullah Gülen, a pod čijim je vodstvom izvršen pokušaj državnog udara u Turskoj.

 

U prodaji je novo izdanje magazina Stav.

Središnje teme ovog 187. broja Stava su predstojeći izbori u Bosni i Hercegovini.

Za Stav govori Šefik Džaferović, kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH. „Moj izbor u Predsjedništvo BiH i jaka SDA garantiraju stabilnost i sigurnost“, kaže Džaferović, dodajući: “Obišao sam cijelu BiH. Obilazio sam i one gradove i mjesta koja nisu moja izborna jedinica, u kojima ne mogu dobiti glasove. Tamo nisam išao zbog glasova, nego zbog ljudi. Obišao sam ih da pokažem i dokažem da je i to BiH, da ću se boriti i za njih, da uvijek mogu računati na SDA i mene. I narod to zna. Znaju prepoznati ko se zaista bori da svaki građanin bude ravnopravan na svakom pedlju naše domovine.”

Novi Stav donosi historijat izbora u Bosni i Hercegovini, od onih održanih pod osmanskom vlašću pa sve do prvih demokratskih izbora u nezavisnoj Bosni i Hercegovini.

Iako se često provuče rečenica kako su ovo osmi izbori u historiji BiH, ona jednostavno nije tačna, osim ako ne govorimo o izborima u nezavisnoj BiH. Prvi izbori u BiH održani su prije austrougarske okupacije za centralni Parlament u Istanbulu. Poslanici su za vrijeme turske uprave birani dva puta. Biralo ih se posrednim putem, po srezovima, preko izabranih povjerenika.

Stav donosi priču o tome šta predstojeći izbori znače za Bošnjake Srebrenice.

Opći izbori 2018. godine uvertira su za lokalne izbore 2020. godine, koji će biti od presudnog značaja za Srebrenicu i cijelo srednje Podrinje. Na području općine Srebrenica trenutno djeluje sedam političkih partija koje računaju na bošnjačke glasove: SDA, Stranka za BiH, SBB, PDA, NB (Nezavisni blok), SDP, DF. U protekle dvije godine nisu vršene nikakve aktivnosti na pripremi za lokalne izbore koji će doći za dvije godine, a opći izbori najvjerovatnije će potvrditi razmjere bošnjačkog političkog posrnuća u Srebrenici.

Novi Stav donosi i ekskluzivnu priču o prodaji nekretnina bivših institucija “Bosna Sema”.

Na Općinskom sudu u Sarajevu traje postupak između obrazovnih institucija “Richmond Park Education” Sarajevo, nekadašnjih “Global Education”, javnosti poznatiji po svom prvom nazivu “Bosna Sema” obrazovne institucije, i jedne od banaka koje posluju u Bosni i Hercegovini. Ove obrazovne institucije javnosti su poznate i prema dosadašnjem pisanju da su povezane s terorističkom organizacijom FETÖ, na čijem je čelu Fethullah Gülen, a pod čijim je vodstvom izvršen pokušaj državnog udara u Turskoj.

Zbog kršenja zakonskih odredbi iz ugovora o kreditu, banka je jednostrano prekinula ugovor te zatražila mjere osiguranja kako bi od “Richmond Park Educationa”, a zapravo bivših “Bosna Sema” institucija, naplatila dug viši od pet miliona konvertibilnih maraka. Pokrenuta je naplata potraživanja te započeta prodaja imovine. Prema ugovoru o kreditnom zaduženju, obrazovne institucije “Bosna Sema” bile su dužne obavijestiti banku o promjeni vlasnika, što one nisu učinile.

Reporteri Stava bili su u Tuzli gdje je Ramiz Salkić, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, upriličio promociju svoje knjige Godine borbe za slobodu, čast i dostojanstvo, u kojoj je analizirao sistemska stanja diskriminacije nad Bošnjacima u manjem entitetu. Tokom promocije, Salkić je govorio i o odnosima i podjelama među Bošnjacima, ističući da se ne bi smjeli dijeliti na “Bošnjake ovdje” i “Bošnjake tamo”.

Novi Stav donosi priču o Olovu, kojom podsjeća na uništavanje “bosanskog Vukovara” i herojski otpor rušiteljima.

Dojučerašnji srednjoškolci, mangupi, čiji je jedini problem bio u koji kafić i s kojom curom izaći, otkrivaju u sebi snagu bosanskog gorštaka, ratnika koji, pod punom ratnom spremom, pješači desecima kilometara od Jelašaka do Musića na prvu liniju. Onog koji je spreman sedmicama biti u vlažnom rovu. Onog koji je na čeki, na straži, pod krošnjom, pod kišnim nebom. Na padinama Zvijezde, Konjuha i Romanije. Na minus 20 i na plus 35. Po snijegu i ledu. U žegi. U vodi. U blatu. Jer, iza je Olovo. To je više od koridora.

Reporteri Stava bili su i u Glamoču, odakle donose reportažu o burnoj povijesti malog bosanskog grada.

Svoju burnu, ali i bogatu historiju Glamoč duguje činjenici da je od srednjovjekovlja do danas najčešće bivao pogranično područje oko kojeg su se vodile bitke. Stoga su u ovom gradu građene utvrde i kule, od kojih je najznačajnije srednjovjekovno i osmansko utvrđenje u kojem se razvio Stari grad Glamoč. Danas je to nacionalni spomenik kojeg čine tvrđava iz srednjovjekovnog i osmanskog perioda, džamija u tvrđavi i mezar “Dobrog”, a kompleks je proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine 2005. godine.

Novi Stav analizira detalje posjete turskog predsjednika Erdoğana Berlinu, posjete koja je „korak naprijed u nikad lošijim tursko-njemačkim odnosima“.

Činjenica da je Trumpova administracija zapodjenula ekonomski s Turskom iz političkih razloga, a s Njemačkom iz ekonomskih, kao i činjenica da je i Turskoj i Njemačkoj dosta američke samovolje i unilaterizma, neminovno vode ka utisku da to mora dovesti do približavanja dviju zemalja. U tom smislu, dugoočekivana zvanična državna posjeta Erdoğana Berlinu, u koji je došao 27. septembra iz New Yorka, mogla je izazivati oprezni optimizam.

Sarajevski Filozofski fakultet, kako je najavio dekan ove institucije Muhamed Dželilović, odlučio je pokrenuti izučavanje jezika koje do sada nisu imali u svom program. Riječ je o romskom i jeziku bosanskohercegovačkih Jevreja, judeošpanskom, kojeg u ovom trenutku na prostorima bivše SFRJ govori svega tridesetak ljudi. Stav piše o tome zašto je važan ovaj jezik, kako je dospio i kako se očuvao u BiH, ali i podsjeća na važnost djela doktora Muhameda Nezirovića, eksperta svjetskog glasa iz ove oblasti.

Paul McCartney objavio je osamnaesti samostalni album a Stav objavljuje recenziju novog uratka bivšeg člana Beatlesa.

Ma kako bio sjajan basist, gitarist, klavirist, bubnjar, pjevač, studijski radnik, neprijeporno jedan od najboljih koncertnih radnika, Paula McCartneya prepoznajemo prije i iznad svega po divnim melodijama, pjesmama koje prihvatate na prvu loptu i koje trajno ostaju u sjećanju, a to, ma kako izgledalo jednostavno, nikako nije stvar koju može svatko napraviti. A samo najbolji od najboljih, a to je sigurno Macca, ponove tu magiju više stotina puta.

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, četvrtog oktobra širom Bosne i Hercegovine.

 

 

PROČITAJTE I...

Za Stav pišu i govore kandidati na listama, uvaženi književnici, izdavači, intelektualci, privrednici, doktori nauka, sociolozi, sportaši, doktori medicine, muftije, imami, zlatni ljiljani, kulturni radnici, publicisti, dijaspora... Svi su Mostarci, rođenjem ili mjestom života, i svi se slažu u jednom: da su predstojeći izbori sudbinski bitni za Mostar i da je ključno u što većem broju izaći na izbore 20. decembra.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI