fbpx

Novi magazin za bosanskohercegovačku dijasporu

Magazin Pangea jeste medij za bosanskohercegovačku dijasporu putem kojeg će biti predstavljani studenti i uspješni profesionalci u namjeri da se tako i drugi motiviraju. U njemu će biti objavljivane i informacije iz poduzetništva i ekonomije radi povezivanja Njemačke i Bosne i Hercegovine

Mreža bosanskohercegovačkih studenata i akademika u Njemačkoj (NBSAD e.V.) pokrenula je novi online magazin za bosanskohercegovačku dijasporu Pangea (www.pangea.nbsad.de) s ciljem povezivanja osoba bh. porijekla koje studiraju ili su već završile studij u Njemačkoj.

Magazin je medij za bosanskohercegovačku dijasporu putem kojeg će biti predstavljani studenti i profesionalci uspješni u raznim profesijama, kako bi se time i drugi motivirali. Također, u magazinu će biti predstavljene informacije iz poduzetništva i ekonomije u namjeri povezivanja Njemačke i Bosne i Hercegovine, ali i drugih oblasti.

Ime magazina ujedno i slikovito dočarava cilj udruženja – povezivanje bosanskohercegovačke dijaspore. Ime Pangea veže se za posljednji superkontinent na Zemlji, koji je objedinjavao sve kontinente, te su time predstavljali jednu zajednicu.

“Cilj magazina jeste odvesti bh. dijasporu ponovno u vrijeme pangee, kada nije bilo bitno na kojem kontinentu ili u kojoj se zemlji nalazimo. Sadržaj magazina bit će dostupan kako na njemačkom, tako i na bosanskom jeziku, čime želimo doprijeti i do onih koji ne govore njemački. Struktura magazina orijentirana je ka internom uređenju mreže. U rubrici Insights bit će predstavljen rad udruženja. Rubrika Studij donosi novosti s područja visokoškolskog obrazovanja, kao i priče uspješnih studenata. Informacije iz oblasti poduzetništva i ekonomije bit će predstavljene u okviru rubrike Business & Mentoring radi povezivanja potencijala Njemačke i Bosne i Hercegovine. U okviru rubrike Panorama moći ćemo upoznati osobe i priče relevantne za život osoba koji žive i rade van Bosne i Hercegovine. S našim partnerom ‘Balkanvibe’ predstavljamo čari Bosne i Hercegovine u rubrici Discover Bosnia and Herzegovina, kako bismo našu domovinu prezentirali u boljem svjetlu”, kaže Ahmet Spahić u uvodnoj riječi časopisa.

A prvo izdanje ovog časopisa donosi intervju s ambasadorom Bosne i Hercegovine u Njemačkoj Željkom Janjetovićem, koji govori o potencijalu i važnosti umrežavanja bh. dijaspore. Edin Mehić i Edin Saračević, uspješni poduzetnici i vizionari, u prvom izdanju govore o svojim počecima i o tome koliko je bitno investirati u mlade. Magazin donosi i pregled bosanskohercegovačkog iseljeništva, posebno u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj. Tu su i priče Zerine, Šejle i Adnana, bosanskohercegovačkih studenata u Njemačkoj, koji su dobitnici prestižnih stipendija.

“Ove pozitivne priče želimo podijeliti i sa širom publikom, te joj tako pokazati da trudom, zalaganjem i pozitivnom energijom možemo mnogo toga postići. Ne samo kroz magazin Pangea već i kroz ostale projektne grupe nastojimo promovirati uspješne Bosance i Hercegovce, a one mlađe potaknuti da krenu istim putem. Kroz projektne grupe razmjene s Bosnom i Hercegovinom želimo ostvariti kontakt s institucijama, organizacijama i udruženjima u Bosni i Hercegovini. Projektna grupa ‘Mentoring’ nudi usluge mentorstva, kako učenicima, tako i studentima bh. porijekla koji žive u Njemačkoj. Njihov ‘Biznis klub’ predstavlja platformu za bosanskohercegovačke poduzetnike i poslovne ljude čije ideje i iskustva želimo pretočiti u projekte kojima bismo podsticali dalji razvoj bh. ekonomije”, kaže Lejla Dedić, članica mreže.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI