fbpx

Novi bosanskohercegovački halal-proizvod

Leila se nakon magisterija u Turskoj vratila u Bosnu i Hercegovinu i s Eminom Ćatić pokrenula kompaniju “FooDish” d. o. o., koja se bavi proizvodnjom prirodnog goveđeg i kokošijeg temeljca, spremljenih po tradicionalnoj recepturi uz korištenje visokokvalitetnih namirnica domaćeg porijekla

 

Piše: Sanadin VOLODER

Iako je bosanskohercegovačka halal-industrija najzastupljenija u mesnom sektoru, očito postoji još praznog prostora za razvijanje novih proizvoda za koje postoji interes na domaćem i regionalnom tržištu.

Takav je uspješan primjer sarajevska firma “FooDish”, koja je put od ideje do realizacije vrlo brzo prošla zahvaljujući Sarajevo Business Forumu i “Start-up Challengeu”, na kojem su pobijedili u martu 2020. godine.

Ovo je mala priča o velikom uspjehu Leile i Emine, koje je spojila zajednička ljubav prema domaćoj kuhinji i prepoznavanje izazova s kojim se suočava mnogo domaćica.

“Našu ljubav nazvali smo ‘FooDish’, a sve je počelo u maju 2019. godine, kada se susrećem s problemom dojenja, brizi o maloj bebi, sebi i domaćinstvu. Zbrka i haos jedini su termini koji mogu objasniti sve što se u tim trenucima događalo. Pripremanje zdravog kuhanog obroka za porodicu bilo je skoro nedostižno jer je to zahtijevalo mnogo odricanja, vremena i posebno energije, koju kao mlada mama s bebom često nisam mogla naći”, kaže za Stav Leila Šeta.

Na drugoj strani Sarajeva Emina je brinula o domaćinstvu uz svoj svakodnevni posao. Ona je ta koja inače pronalazi užitak u svakom okusu i pripremi obroka, tragajući za novim receptima i namirnicama koje će osvježiti kuhinju. Umor i obaveze u jednom su trenutku nadvladale nivo užitka te je kuhanje počelo stvarati dodatni pritisak.

“Drugačiji razlozi generirali su isti problem – svakodnevna nemogućnost kuhanja prirodnog i domaćeg jela. Kada živite u urbanoj sredini, u kojoj je tempo života užurban, teža dostupnost prirodnih namirnica i priprema zdravog kuhanog obroka zahtijevaju mnogo odricanja i vremena koje uglavnom nemamo. Nekad bismo i ono malo što ga ostane željeli iskoristiti za trenutak mira i posvećenost sebi ili porodici”, govori za Stav Emina Ćatić.

“FooDish” je priča koja je nastala iz ljubavi, a inspirirala ju je ideja olakšavanja svakodnevice, želja za poboljšanjem kvaliteta obroka i jednostavnija priprema zdravog kuhanog jela.

Često slušamo priče o poteškoćama za pokretanje biznisa u Bosni i Hercegovini i izazovima koji se nalaze na tom putu. Međutim, zahvaljujući projektu BBI banke “Start-up Challenge”, koji se realizira već dvije godine, mladima je olakšan put od ideje preko pisanja projekta do realizacije, odnosno proizvodnje i tržišta.

“Uspjeti na domaćem tržištu mnogo je lakše jer poznajete ljude, kupce i njihove potrebe. Tržište u Bosni i Hercegovini još nije popunjeno, ima prostora za nove proizvode”, kaže Leila Šeta, jedna od osnivačica “FooDisha”, start-upa koji je osvojio prvo mjesto i vrijedne nagrade u 5. emisiji druge sezone “Start-up Challengea”.

Ideje koje se realiziraju kroz “Start-up Challenge” dobijaju direktnu podršku kroz SBG i Sarajevo halal sajam, čime su im otvorena vrata regionalnog i svjetskog tržišta, kao i put prema investitorima.

Leila se nakon magisterija u Turskoj vratila u Bosnu i Hercegovinu i s Eminom Ćatić pokrenula kompaniju “FooDish” d. o. o., koja se bavi proizvodnjom prirodnog goveđeg i kokošijeg temeljca.

Goveđi i kokošiji temeljci prirodni su domaći proizvodi, spremljeni po tradicionalnoj recepturi uz korištenje visokokvalitetnih namirnica domaćeg porijekla. Samim načinom pripreme, iskuhavanjem kostiju osam sati na “tihoj” vatri, izvlači se maksimalna nutritivna vrijednost iz namirnica te postiže visoka hranjivost uz obilovanje prirodnim proteinima.

Nedavno su okončali proceduru halal-certificiranja, što će im umnogome olakšati put do potrošača koji zahtijevaju halal i zdrave proizvode.

“Nakon osnivanja halal-tima unutar firme prošli smo edukaciju te smo svu potrebnu proceduru pokušali ispoštovati u što kraćem roku. Nama je u početku bilo izuzetno bitno da posjedujemo halal-certifikat prije plasiranja proizvoda na tržište, te smo, shodno tome, i pregovarali samo s dobavljačima koji imaju halal-certifikat. To je bila naša početna tačka od koje je sve krenulo”, ističu naše sagovornice.

U međuvremenu su naučile da halal-certifikat predstavlja potpunu garanciju kvalitete proizvoda s obzirom na to da cijeli proces proizvodnje i pakovanja mora zadovoljiti najveće standarde.

Na pitanje koliko će im halal-certifikat poboljšati prodaju, odnosno vrijednost brenda, sagovornice opravdano pretpostavljaju da će im ovaj certifikat otvoriti mnoga vrata i svakako poboljšati percepciju jednog novog bosanskohercegovačkog brenda na tržištu.

“Proizvod služi za brzu i olakšanu pripremu zdravih jela za djecu i odrasle te povećava hranjivosti i nutritivnu vrijednost svakog jela. Koristi se kao baza pri pripremi supa, raznih drugih jela te kao prirodan pojačivač okusa. ‘FooDish’ temeljac ne sadrži sol, šećer i gluten te se može koristiti i kao baza za pripremu kašica za bebe starije od šest mjeseci. U budućnosti planiramo proširiti ponudu prodajom prirodnih gotovih sosova, te plasiranje visokohranjivih prirodnih proizvoda za bebe starije od šest mjeseci”, pojašnjava Leila.

Pobjeda u emisiji “Start-up Challenge” dodatna im je motivacija i podrška da svoju ideju pretoče u stvarnost, ali i da lakše dođu do kupaca.

“Naš je dodatni cilj da kroz ‘FooDish’ podržimo privredu Bosne i Hercegovine koristeći domaće sirovine, povrće iz lokalnog uzgoja i kosti koje su sirovine drugog reda za proizvodnju visokohranjivog prirodnog proizvoda”, kaže Leila.

S obzirom na to da su ovaj proizvod osmislile dvije žene koje vode računa o kvaliteti ishrane, proizvodi ne sadrže aditive i gluten, zapakirani su u staklenu ambalažu kako bi se sačuvala potpuna prirodnost i kako bi proizvod bio spreman za korištenje u pripremi jela.

Proizvodi su namijenjeni svakom domaćinstvu i svakoj osobi koja na jednostavan način želi sebi i svojim najmilijima osigurati prirodan obrok kod kuće.

S prodajom su krenule krajem jula, a trenutno rade na povećanju prodajnih kanala i mjesta unutar Sarajeva i Bosne i Hercegovine, a njihove proizvode možete naručiti preko web-stranice “foodish.ba” i Facebooka.

Već od sredine augusta ovi proizvodi mogu se direktno kupiti na policama u tri specijalizirane radnje u Sarajevu (“Delikatesa”, “Dedina magaza”, “Kuća zdrave hrane”), kao i u jednoj radnji u Tuzli (“Orašnica”).

“Svakako planiramo i radimo na tome da naši proizvodi budu prisutni u još marketa kako bi bili dostupni kupcima.”

Njihov primjer odličan je izvor inspiracije i motivacije za mlade koji imaju ideju i vještine.

“Naša je poruka mladim ljudima da se ne boje probati realizirati svoju ideju, da budu uporni i strpljivi. Da se informiraju o grantovima i takmičenjima kao što je SBF ‘Start-up Business Challenge’, jer svaka investicija i mentorstvo daju ogroman vjetar u leđa. Na našem tržištu još uvijek nedostaje inovativnih projekata, a ljudi su spremni podržati ono što je novo i kvalitetno”, poručuju naše sagovornice.

 

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI