fbpx

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

 • Amir Čamdžić 16.03.2019.

  Alija Izetbegović je nepravedno “podignut” na “prestolje” vođa i uticajnih ljudi u tome pokretu. Prvo Alija Izetbegović je u vrijeme djelovanja toga pokreta bio maloljetnik, da bi tek 1943 godine, napunio 18 godina, a krajem rata 1945 tek je imao 20 godina života. Svi oni koji su nešto značilo u tome pokretu su pobijeni od strane vlasti tokom 1945 / 1946 godine “u prvom talasu” (Busuladžić i dr) te tokom 1948 / 1949 godine “u drugom talasu” (Asim Čamdžić i dr). Znači familija Izetbegović “kupi zasluge” ili još bolje “kupi kajmak na tuđem mlijeku”. Na stranu to što oni u to vrijeme i jesu bili neprijatelji režima, neprijatelji socijalizma, socijalističke države, sve to stoji ali ne stoji “da je Alija Izetbegović bio toliko bitan faktor toga pokreta”. Alija Izetbegović tek “na tragovima toga pokreta” naknadno piše neke knjige i biva osuđivan na kazne zatvora, ali ni blizu tome da je bio bitan toliko da bude osuđen na kaznu smrti kao što su suđeni oni “bitni” poput Busuladžića, Čamdžića i drugih, kojima se ni grobno mjesto ne zna, gdje su pokopani nakon smaknuća kao što se ne zna ni Dragoljubu Draži Mihailoviću. Znači Alija Izetbegović nema ni blizu značaj koji mu se pripisuje u vezi s tim pokretom, sem što je u vremenu raspada socijalizma “iskoristio te ideje za osnivanje političke stranke i osvajanje vlasti”.

  Odgovori
  • Amir Čamdžić 16.03.2019.

   Na stranu to što oni u to vrijeme i jesu bili neprijatelji režima, neprijatelji socijalizma, socijalističke države.. Mislim na nosioce pokreta (Busuladžić, Čamdžić i dr) jer Alija Izetbegović da je bio neki “bitan tip” tada prošao bi ko i ovaj dvojica.

   Odgovori
  • Amir Čamdžić 16.03.2019.

   Asim Čamdžić na gornjoj slici, stoji prvi s lijeva.

   Odgovori