fbpx

My name is Bond, Muamer Bond

Kažu srpski mediji da muftija, osim što ima i privatno, ima i službeno državno osiguranje, da skoro svakodnevno mijenja lokacije, odnosno stanove u kojima boravi, automobile kojima se vozi, rute kojima se kreće, izbjegava komunikaciju putem mobilnih telefona, a, kada piše poruke, to radi u šiframa. Reklo bi se, sjajna predstava Beograda za dizanje rejtinga kod Bošnjaka. Čini se da je to previše i za komični filmski lik Srećka Šojića

Sjednica Skupštine Novog Pazara prekinuta je u ponedjeljak poslije incidenta kojeg su izazvali odbornici i članovi Zukorlićeve SPP, predvođeni poslanikom ove stranke u Parlamentu Srbije Jahjom Fehratovićem. U incidentu je bilo međusobnog guranja, a naelektrisana atmosfera prijetila je svakog momenta da eskalira u ozbiljne sukobe.

Pojedini odbornici vladajuće većine ukazali su da je Zukorlićeva SPP na sjednicu dovela svoje aktiviste i pripadnike Islamske zajednice u Srbiji tražeći da napuste salu, na šta su im iz te opozicione stranke odgovorili da su na sjednici prisutni građani. Uslijedilo je međusobno verbalno vrijeđanje, a potom i guranje i koškanje. U grupi agresivnih pristalica SPP-a primijećen je i sin Muamera Zukorlića – Usame. No, šta je zapravo bio cilj upada u Skupštinu grada Novog Pazara, još uvijek nije jasno.

SDA Sandžaka u svom je saopštenju za javnost istakla da je napad na Skupštinu Grada Novog Pazara akt nasilja s ciljem da se izazove kriza među Bošnjacima u Sandžaku od strane “plaćenika iz Beograda čiji je osnovni zadatak da izazivaju krize i podjele među Bošnjacima”.

Međutim, nezavisni portal Sandžačke novine ističu da bi jedan od razloga incidenta mogla biti i odluka Skupštine Grada o imenovanju platoa u centru Novog Pazara po majci Hatidži Mehmedović. Prema informacijama ovog portala, incident je imao za cilj da se blokadom rada lokalnog parlamenta spriječi usvajanju ove odluke.

Ipak, nakon što su odbornici Zukorlićeve Stranke pravde i pomirenja i nekoliko desetina agresivnih pristaša stranke Muamera Zukorlića napustili skupštinsku salu, odbornici vladajuće većine (SDP-SDA) donijeli su odluku o imenovanju platoa kod Kulturnog centra Novog Pazara po bivšoj predsjednici Udruženja “Majke Srebrenice” rahmetli Hatidži Mehmedović. Prema saznanjima Sandžačkih novina, ovaj prijedlog koalicione vlasti u Novom Pazaru jako je razljutio Vučića, posebice što Ljajićeva SDP nije izvršila konsultacije sa Srpskom naprednom strankom oko ovog prijedloga. Očigledno se na odgovor Vučića nije dugo čekalo.

Inače, već duže vrijeme u političkoj čaršiji kruže priče o lošem odnosu Ljajića i Vučića. Vučić smatra da mu je lojalni i poslušniji partner Zukorlić, a ovim činom bivši muftija je to još jednom potvrdio. No, pravo pitanje za sandžačke Bošnjake jeste da li su obični građani zapravo svjesni uloge Zukorlića u planu Beograda za destabilizaciju Sandžaka po osnovu međubošnjačkog sukoba. Sjećaju li se Bošnjaci da je Zukorlić na nacionalnim krilima bošnjačkog zmaja, kao iz mitske priče o Zmaju od Bosne, sletio u taj parlament. U izbornoj kampanji koja je prethodila tom slijetanju obećao je Bošnjacima: “Ako mene ne izaberete u Skupštinu Srbije, pa ko će se drugi suprotstaviti Šešelju?” No, umjesto suprotstavljanja Šešelju, on pokušava izvršiti šešeljizaciju Sandžaka, a s dotičnim haškim osuđenikom ga možemo vidjeti u prijatnim ćaskanjima u Skupštini Srbije i po emisijama na Pinku ili kod Milomira Marića.

Kako je Zukorliću odmicao mandat u Skupštini, tako se bivši muftija uživljavao u druge likove, ne baš tako bliske bošnjačkim nacionalnim junacima. Prvo je otkrio blizu centra Beograda, daleko od gradske vreve, u podnožju Banovog brda, pokraj Savskog jezera, Beogradski hipodrom. Jahao je srpska grla bošnjački Marko Kraljević i zamišljao kako ne bi kasno na Kosovo stigao kad bi Vučić zapovijest zadao.

Nije se tu zaustavio. S konja u beogradske bilijar-salone. U stilu Floriana Kohlera pravio je bivši muftija poze na bošnjački zelenom bilijarskom hastalu, sve za srpske novinarke i fotoreportere. Zatim je bilijarski štap zamijenio bokserskim rukavicama. Po srpskim prestolničkim fitnes-centrima, udarajući u statične džakove i u raskerečenoj pozi praveći špage za one iste novinare i fotoreportere, sjetio se da bi mogao biti srpski Rocky Balboa.

Naravno da tu nije kraj. Zadnji tekst iz srpske štampe govori nam o novom filmskom liku koji je u fokusu Zukorlića. Ni manje ni više James Bond. My name is Bond, Muamer Bond.

“Muamer Zukorlić, lider SPP-a i narodni poslanik, zbog ozbiljnih prijetnji likvidacijom, koje mu je uputila teroristička organizacija ISIS, živi u stilu čuvenog tajnog agenta Džejms Bonda”, javio nam je srpski Alo. Kažu srpski mediji da muftija, osim što ima i privatno, ima i službeno državno osiguranje, da skoro svakodnevno mijenja lokacije, odnosno stanove u kojima boravi, automobile kojima se vozi, rute kojima se kreće, izbjegava komunikaciju putem mobilnih telefona, a, kada piše poruke, to radi u šiframa. Reklo bi se, sjajna predstava Beograda za dizanje rejtinga kod Bošnjaka. Čini se da je to previše i za komični filmski lik Srećka Šojića.

Međutim, Muamer Bond u Sandžaku je zaboravio na ime svoje stranke. Nema tu pomirenja, bratske ljubavi, milosrđa. To je namijenjeno za braću Srbe u Beogradu. Tamo gdje je manji od makovog zrna. A u Sandžaku svađe, sukobi, incidenti, teške riječi. U Sandžaku igra jednu drugu ulogu. Istina, ne filmsku, ali svakako historijsku. Ulogu sandžačkog babe Fikreta Abdića.

 

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI