fbpx

Manifestacija „Buđenje“ održava se širom Švedske

Na promociji u Stockholmu se u ime organizatora, Bosanske islamske zajednice Stockholm, obratio Mustafa ef. Šetkić koji je rekao da je za dijasporu veoma bitno da se promoviraju edicije od krucijalne važnosti za bošnjački identitet, kao i monografije o Bosni i Hercegovini. „Važno je da su ovakvi sadržaji dostupni, posebno za mlade generacije koje na ovaj način trebaju osvajati svoj identitet i s njime se upoznavati. Ako to ne budu radili, ako neće čitati, neće biti svjesni sebe i svoga porijekla“, rekao je Šetkić i dao podršku ovakvim projektima.

 

Manifestacija „Buđenje“, koja traje već desetak dana širom Evrope, u mjestima gdje žive pripadnici bošnjačke dijaspore, ove će sedmice biti održana u Kraljevini Švedskoj.

Manifestacija „Buđenje“ je započeta u organizaciji JU Muzeja Alija Izetbegović, Simurg medije/sedmičnika Stav. Prva postaja manifestacije bila je u Švicarskoj (Zurich, Luzern, Ricken i Oberentfelden). Manifestacija se održala i u njemačkom Ulmu i Aachenu, a zatim u luxemburškom gradu Wiltzu.

Nastavljena je u Danskoj, a nakon Norveške manifestacija se održala u švedskom Goteborgu (u ime organizatora obratio se Muhamed ef. Buljubašić, predsjednik džemata Goteborg), Gislavedu (u ime organizatora obratio se Nazmija Konjević, predsjednik BKC Gislaved), Linkopingu (u ime organizatora obratio se Emir ef. Nezirovac, imam u Linkopingu i Enes Delić, predsjednik džemata u Linkopingu).

U sklopu manifestacije predstavlja se „Edicija Bošnjaci“ i emitira film o prvom predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću.

Na promociji u Stockholmu se u ime organizatora, Bosanske islamske zajednice Stockholm, obratio Mustafa ef. Šetkić koji je rekao da je za dijasporu veoma bitno da se promoviraju edicije od krucijalne važnosti za bošnjački identitet, kao i monografije o Bosni i Hercegovini.

„Važno je da su ovakvi sadržaji dostupni, posebno za mlade generacije koje na ovaj način trebaju osvajati svoj identitet i s njime se upoznavati. Ako to ne budu radili, ako neće čitati, neće biti svjesni sebe i svoga porijekla“, rekao je Šetkić i dao podršku ovakvim projektima.

U Švedskoj je proteklog vikenda održana i konferencija o maternjem jeziku i demokratiji u organizaciji svih bosanskohercegovačkih organizacija u Švedskoj i u saradnji s NBV-om (Švedska trezvenjačka organizacija) koje su se okupile oko projekta maternjeg jezika s Institutom za jezik iz BiH.  To je jedna od aktivnosti koje imaju za cilj promoviranje BiH i njenih vrijednosti.

O Ediciji Bošnjaci i misiji koju je u ostavštinu ostavio Alija Izetbegović svome narode govore direktor Muzeja Alija Izetbegović Adnan Žiško, glavni urednik „Edicije Bošnjaci“ Filip Mursel Begović i publicista Adis Tanović.

„Edicija Bošnjaci“ realizirana je pod Visokim pokroviteljstvom Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i pod sponzorstvom BH telecoma. „Ediciju Bošnjaci“ je kao naučnoistraživački projekat Internacionalnog univerziteta u Sarajevu o fundamentalnom istraživanju bošnjačkog identiteta podržalo Ministarstvo nauke i obrazovanje Kantona Sarajevo.

Deset knjiga “Edicije Bošnjaci” bit će objavljeno u dva kola. Prvo kolo javnosti predstavljeno je u Narodnom pozorištvu Sarajevo 23. septembra 2018. Riječ je o sljedećim naslovima: Bosanski jezik (Jasmin Hodžić), Kratka historija kulture Bošnjaka (Koautori: Nirha Efendić, Ibrahim Krzović, Almedina Čengić, Merima Čaušević i Lejla Kodrić Zaimović), Kratka politička historija Bošnjaka (Admir Mulaosmanović), Alija Izetbegović– kratka biografija (Faris Nanić) i Bošnjaci o Bosni i sebi – Izbor iz bošnjačke književnosti i esejistike (Sead Šemsović, Dijana Hadžizukić i Nehrudin Rebihić).

Drugo kolo se nalazi u pripremi te će izaći krajem 2018, odnosno tokom 2019. godine. Riječ je o sljedećim naslovima: Kratka historija Bošnjaka,Kratka historija islama u BiHGenocid nad BošnjacimaKratka historija bošnjačke književnosti i Kratka historija Armije Republike BiH.

Uz Muzej Alija Izetbegović partneri projekta su Bošnjačko nacionalno vijeće Srbije, Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, Bošnjačka nacionalna zajednica u Hrvatskoj i Bošnjački kulturni savez Slovenije.

 

 

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI