fbpx

Kritika autošovinističkog uma (1): Intelektualno nepoštenje Tarika Haverića

Knjigu Kritika bosanskog uma analizirali smo u skladu s mišlju kako “cilj mitskih naracija nije da iznose historijsku istinu o svijetu, već da ispune određenu funkciju” i kako “ta funkcija, a ne sâma naracija, treba da bude predmet kritike”. Riječ je o djelu Tarika Haverića koje je do sada neopravdano zaobilaženo od “bosanskomuslimanskog subjekta”, a glorificirano u onim krugovima koji Andrića smatraju nedodirljivim polazištem za sve poglede na Bošnjake i islam na ovim prostorima

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

 • Figaro 23.03.2020.

  Pročitao sam knjigu i ne mogu se odvojiti od dojma da istu knjigu nismo čitali, niti da smo imali istu refleksiju na knjigu. To je ok. Mislim da bi mogli mnogo naučiti iz knjige koju navodno prikazujete na web portalu. Da se radi o akademskom prikazu knjige, bio bi veoma loš.

  Odgovori
 • Marko 03.12.2020.

  Iako je svima jasno da su etnički Turci činili samo manjinsku elitu multietničkog i multireligijskog Osmanskog carstva – nazivanje Osmanske imperije Turskom nije anistorijsko, nego i onovremeno bilo veoma često tj. standardno.

  Počev od samih Raških i Bosanskih vladara u Poveljama na samom početku (Tvrtko: “proljevasmo krv turačku”) do čitave Evrope.
  Možda nije idealno egzaktan, ali jednako je neprecizan arapski naziv Franđi za sve evropljane pored Franaka. Ali je bio u opticaju.

  Slovenski pa i Bosanski muslimani osjećali su se i religiozno i kulturno Turcima, jer to je “totalna” vjera koja utiče na nošnju, običaje i političku pripadnost. Iako je pisana arapskim, islamska vjera i kultura nam je došla preko Turaka.
  Istu identifikaciju su imali i Slaveni sa hrišćanskim Bizantijcima – Romejima, i Turci su pravoslavce nazivali Rum, samo su je Slaveni ranije prevazišli.

  Upravo o ovakvoj post factum distanci i pretvaranju priča Tarik Haverović.
  Mi Turci? Pa to je sve propaganda?

  i Srbi imaju i Svetislava Basaru i Ćosića i Radoja Domanovića koji se još brutalnije znaju narugati sopstvenom narodu i ukazati na mane. To je korisno, za liječenje je prvo potrebna dijagnoza.
  Pa i njih nazivaju “drugosrbijancima” i ISTO autošovinistima. Bošnjaci imaju još manje smisla za humor na svoj račun i samokritiku, poneki Srbi su kroz ove autore bar malo navikli.

  Sve su ovo esencijalni autori koje intelektualac mora pročitati pa ako hoće nek ih posle i zapali.

  Odgovori