fbpx

Ko to tamo gradi

Privatne kompanije, većinom domaće, počele su ili planiraju početi realizaciju projekata vrijednih nekoliko milijardi maraka širom Bosne i Hercegovine, a to su samo projekti za koje znamo, vjerovatno je još mnogo sličnih o kojima vijesti još nisu stigle do javnosti

 

Piše: Jakub SALKIĆ

Mnogo se u javnosti govori o izgradnji autoceste, brzih cesta i energentskih postrojenja, što su projekti u koje država ulaže milijarde maraka. S druge strane, u tišini privatnici ulažu također milijarde maraka u svoje projekte. U planu gradnje, ili u izgradnji, veliki je broj objekata različitih namjena, od tržnih centara, preko fabrika do hotela i stambeno-poslovnih zgrada. Najviše se gradi u Sarajevu, u ostalim gradovima samo ponešto. Interesantno je vidjeti šta se to gradi ili planira graditi investicijama domaćih i stranih privatnika.

“BELAMIONIX”

Kompanija “Belamionix” iz Brčko Distrikta nedavno je u stečajnom postupku kupila zemljište građevinske firme “Bosna” u općini Novi Grad. Parcela se nalazi u naselju Vitkovac, odmah uz kružni tok koji spaja ulicu Safeta Zajke s pristupnom cestom za autoput na Koridoru 5C.

Kako je za Stav kazao Sejfudin Suljić, “Belamionix” na toj parceli planira izgraditi veliki tržni centar na tri etaže, benzinsku pumpu, manji hotel i skladišnu halu. Tržni centar trebao bi imati približno 30.000 kvadratnih metara. Firma iz Brčkog planira uložiti 21 milion maraka u ovaj poslovni poduhvat, a u ovaj iznos uključena je i cijena zemljišta. “Belamionix” se bavi trgovinom na veliko i na malo robom široke potrošnje i naftnih derivata, ima 68 poslovnih jedinica širom Bosne i Hercegovine, od toga je dvadeset velikih tržnih centara, četrnaest benzinskih pumpi, a ostalo su male prodavnice. Suljić ističe da bi objekt u Sarajevu trebao biti otvoren 2021. godine.

S obzirom na to da je “Belamionix” sarajevskim kupcima relativno nepoznat, jer im je ovo prvi tržni centar koji grade u Sarajevu, Suljić očekuje da ih kupci prihvate. Inače, riječ je o domaćem trgovačkom lancu koji je trenutno među prvih pet trgovačkih lanaca u Bosni i Hercegovini i koji je u snažnoj ekspanziji posljednjih godina.

“Bingo”

Općina Novi Grad dobit će još jedan trgovački centar. “Bingo” je zaključio kupoprodajni ugovor s nekadašnjom “Žicom” i postao vlasnik 60.000 kvadratnih metara zemljišta na kojem je ranije bila planirana izgradnja trgovinskog centra njemačkog “Bauhausa”. Aranžman s Nijemcima definitivno je propao, pa je vlasnik lokaciju prodao Džambićevom “Bingu”, koji je već duže vrijeme tražio pogodnu lokaciju u glavnom gradu Bosne i Hercegovine za izgradnju šoping-centra velikog formata.

Novi trgovački centar “Bingo” u Sarajevu prostirat će se na približno 35.000 kvadratnih metara i bit će najveći šoping-centar tog trgovinskog lanca u Sarajevu. “Bingo” u Sarajevu ima solidnu mrežu trgovinskih objekata, a najveći šoping-centar nalazi se na Stupu, na nekadašnjoj lokaciji francuskog “Interexa”, koji je sva svoja 24 šoping-centra u Bosni i Hercegovini prodao upravo tuzlanskom “Bingu”.

Osim “Interexa”, “Bingo” je ranije preuzeo još nekoliko manjih trgovinskih lanaca, poput slovenačkog “Tuša”, tako da danas u svom vlasništvu ima više od 200 maloprodajnih objekata, praktično u svim većim općinama Bosne i Hercegovine. Kompanija “Bingo” s više od 8.000 zaposlenih radnika najveći je privatni poslodavac u državi, a ujedno je i prva privatna kompanija u državi s prihodom većim od milijardu konvertibilnih maraka (preciznije 1,1 milijardu maraka) godišnje.

Kongresni centar Sarajevo

Početkom ove godine, u januaru ili februaru, Općina Novi Grad raspisat će međunarodni javni poziv investitorima za izgradnju Kongresnog centra Sarajeva.

Radi se o projektu u vrijednosti između 300 i 400 miliona maraka. Urbanistički projekt Općinsko vijeće Novi Grad usvojilo je još 2016. godine, ali je zbog administrativnih problema stalno odgađano otpočinjanje daljnjih aktivnosti na njegovoj realizaciji. Ovaj kompleks, koji će se sastojati od više stambeno-poslovnih objekata, nalazit će se pored zgrade Radio-televizije Bosne i Hercegovine na Alipašinom Polju. Za njegovu realizaciju ranije su se javljali investitori iz Omana, a početak radova kočio je nedavno riješeni sudski spor. Kompleks će sadržavati hotel, stambeno-poslovne zgrade, šoping-centar, veliki trg, garažu i druge sadržaje. Sarajevo bi provedbom ovog plana prvi put dobilo toranj viši od četrdeset spratova. Naime, predviđena je izgradnja tri kule koje bi bile povezane trgovačkim centrom u njihovom podnožju.

CRNI VRH

U proljeće bi trebala početi gradnja rezidencijalno-poslovnog kompleksa u naselju Crni Vrh u općini Centar Sarajevo. Kompleks će se graditi na uzvišenju iznad Marijin-Dvora, a prema naselju Ciglane, tačnije, na vrhu ulice Odobašina. Vlasnik firme “Crni vrh” jeste Emir Granov, vlasnik poznatog brenda odjeće “Granoff”.

 “Treći UNIS-ov toranj”

Skupština Kantona Sarajevo u novembru je usvojila Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za potpisivanje ugovora o kupoprodaji zemljišta putem neposredne pogodbe između Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo i Elvira Imamovića u svrhu oblikovanja građevinske parcele.

Riječ je o zelenoj površini između sarajevskog Hotela “Holiday” i UNITIC-ovih nebodera, s jedne, i tržnog centra “Alta”, s druge strane. Na toj parceli trebao bi se graditi neboder od 22 sprata koji bi predstavljao “treći UNIS-ov toranj”.

Hotel “Buća Potok”

U sarajevskom naselju Buća Potok uskoro bi trebao biti izgrađen hotel. Investitor projekta kompanija je “Etihad Nekretnine” d. o. o. Visoko. Objekt će imati prizemlje i četiri sprata, a ukupna visina iznosit će 16 metara. Planirana je i podzemna etaža.

Izgradnja hotela trebala bi dovesti i do ljepšeg uređenja neposredne okoline ove parcele. Riječ je o parceli koja se nalazi u ulici Adema Buće. Na parceli su predviđene i zelene površine.

Općina Novi Grad donijela je odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna regulacionog plana “Buća Potok II” kako bi se omogućila gradnja ovog poslovnog objekta aparthotela.

Vlasnik kompanije “Etihad Nekretnine” jeste Ali Alabdouli Mohamed Butti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

“DELTA”

Srbijanski biznismen Miroslav Mišković, vlasnik “Delta Holdinga”, nedavno je ponovo najavio ulaganje u Bosnu i Hercegovinu.

“Nama je Srbija mala, to nije tajna. Mi posebno insistiramo na razvoju u regionu i, evo, već u februaru nadam se da ćemo boraviti u Sarajevu, gdje imamo jednu fantastičnu lokaciju gdje će početi izgradnja šoping-mola u vrijednosti od oko 90 miliona eura”, rekao je Mišković.

Kao što smo ranije pisali, Miroslav Mišković prije početka srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu i tokom ratnog perioda bio je jedan od najbližih saradnika Slobodana Miloševića. Milošević ga je, kako sam Mišković tvrdi, doveo iz Kruševca u Beograd, dao mu svoj stan na korištenje, obećao mu mjesto premijera, a dao poziciju potpredsjednika Vlade SR Jugoslavije. Mišković je bio čovjek koji je, praktično, finansirao ratove koje je vodio Milošević. Pojednostavljeno, finansirao je rušenje Sarajeva, a sada bi da u njemu gradi. Mišković je u poslijeratnom periodu izgradio poslovno carstvo “Delta Holding” i dugo bio najimućniji čovjek u Srbiji. Osuđen je na dvije i po godine zatvora zbog poreske utaje.

Sarajevo je već više od deset godina želja Miroslava Miškovića, ali nikako da uspije u njega ući. Prvo je pokušao otvoriti prodavnicu “Meex” u Ferhadiji s jednom sarajevskom firmom, ali kada se saznalo o kome je riječ, dozvola za otvaranje prodavnice je uskraćena. No, Mišković je u međuvremenu kupio udio u firmi za proizvodnju namještaja “Standard”, koja je imala proizvodne hale u sarajevskom naselju Stup na izuzetno atraktivnoj lokaciji kod Stupske petlje.

Firma je poslije podijeljena na dva dijela, “Standard Nekretnine” d. d. Sarajevo, kojoj su pripali zemljište i objekti, a koja je u vlasništvu Miškovićeve firme “Delta Real Estate” d. o. o. Beograd. Mišković je vlasnik 88,9 posto dionica. Drugi dio “Standarda” jeste “Standard Furniture Factory”, čiji je većinski vlasnik “Drvo Produkt” d. o. o. Ilijaš. “Standard Furniture Factory” zadržao je proizvodnju i preselio u Ilijaš. Zemljište čiji je vlasnik Miroslav Mišković deset godina stoji zapušteno s oronulim objektima.

 “SARAJEVO TOWER”

“Sarajevo Tower” nova je raskošna stambeno-poslovna zgrada u Sarajevu, smještena u naselju Pofalići, u ulici Kolodvorska. Riječ je o investiciji od stotinu miliona maraka, a koje investiraju kompanije “Smart Invest”, čiji je vlasnik iz Kuvajta, i “ANS Drive”. Useljenje prvih stanara očekivalo se tokom 2020, ali to više nije sigurno iz razloga što su radovi obustavljeni zbog spora jednog od izvođača radova s investitorom. Radnici firme “Euro Profil”, koja radi fasaderske radove, tvrde da im je “Smart Invest” dužan milion maraka za do sada završene radove u koje je “Euro Profil” uložio 500.000 maraka za materijal. “Euro Profil” je bio akter akcije u kojoj su uhapšene dvije odgovorne osobe iz “Smart Investa” zbog ucjene i uzimanja mita. Naime, tražili su od “Euro Profila” 200.000 KM da im priznaju građevinske radove ili će u suprotnom aktivirati bankarsku garanciju. “Euro Profil” je dao novac, ali označen, pa su odgovorni završili iza rešetaka. “Smart Invest” i dalje odbija priznati radove “Euro Profilu” i isplatiti ih za izvršene radove.

Zgrada bi trebala imati 26 spratova s približno 400 stambenih jedinica, 600 parking-mjesta, te 11.000 kvadratnih metara poslovnog prostora.

“CRYSTALICO”

U Tuzli bi se trebao graditi stambeno-poslovni centar “Crystalico”. Centar bi trebao imati stanove, poslovne prostore, restorane, salone, dječija igrališta, kao i uređene saobraćajnice s kružnim tokovima.

Vrijednost investicije iznosi milijardu konvertibilnih maraka, što je najveća poslijeratna investicija u Tuzli. Prema planu, kompleks će biti izgrađen na lokalitetu nekadašnje Livnice čelika u Tuzli, a koju je skupa za zemljištem po cijeni od četrnaest miliona maraka kupio aktuelni načelnik Kalesije Sead Džafić.

Uz Džafića, u realizaciji projekta “Crystalico” učestvovat će holandski investitor koji će većinskim dijelom finansirati izgradnju.

Ako je vjerovati optimističnim najavama, izgradnja bi trebala početi ove godine, a predviđeno je da radovi traju pet godina.

“SALT CITY”

“INPROZ Group” d. o. o. Tuzla započet će u proljeće izgradnju ekskluzivnog i luksuznog hotela “Salt City” u centru Tuzle (Ulica Albina Herljevića). Hotel će imati ukupno 25 smještajnih jedinica projektiranih na bazi jednokrevetnih, dvokrevetnih i trokrevetnih soba te apartmana.

“RUŽA”

Nakon više od osam mjeseci zastoja, do kraja januara oživjet će gradilište Hotela “Ruža”, jednog od prijeratnih simbola Mostara, a koji je privatiziran prije dvije decenije.

Tako je sve izglednije da će Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona Emiru Keči, kupcu “Ruže”, dati novi aneks, deseti, s konačnim rokom završetka radova.

Prema prethodnom aneksu, Kečo je imao obavezu završiti radove do 30. septembra, ali zbog nedostatka novca, to se nije dogodilo.

Kako je potvrđeno iz Kantonalne agencije za privatizaciju, Kečo ih je obavijestio o početku radova u posljednjem, finalnom dijelu izgradnje objekta koji se prostire na čak 32.000 kvadrata i koji se gradi u skladu s franšiznim ugovorom sklopljenim sredinom 2016. godine s prestižnim hotelskim lancem “Marriott”.

Do sada je, kako je to konstatirano u Agenciji, urađeno skoro 90 posto radova, u šta su uložena 72 miliona maraka.

AERODROMI

Radovi na testnoj dionici poletno-sletne staze budućeg aerodroma u Bihaću nalaze se u završnoj fazi i ovih dana očekuje se izrada završnog sloja, potvrdili su iz Javnog preduzeća “Aerodrom”, koje realizira ovaj projekt.

Dužina dionice iznosi 300, a širina 45 metara i u samu stazu ugrađeni su uređaji za mjerenje nosivosti, slijeganja i kretanja tla, te će se u narednih šest mjeseci obaviti sva planirana i potrebna mjerenja. Vlada Federacije BiH, koja je najveći finansijer ovog projekta, do sada je izdvojila osam miliona maraka za potrebe izgradnje aerodroma čija će ukupna vrijednost, prema posljednjim procjenama, iznositi više od 100 miliona maraka. Istovremeno, na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u toku je dogradnja i modernizacija Terminala B. Prostorni i operativni kapacitet Terminala B bit će povećan za 10.000 metara kvadratnih na četiri etaže, imat će dodatnih 12 šaltera za registraciju putnika, kao i veći broj izlaza.

INDUSTRIJA ALATA

Uskoro počinje gradnja novog proizvodnog pogona Industrije alata “Trebinje”, koji će zapošljavati 150 novih radnika. Pogon će se prostirati na 4.500 kvadratnih metara, a bit će smješten u Industrijskoj zoni Trebinje. Fabrika bi trebala biti otvorena početkom maja 2020. godine. Novac za cjelokupnu investiciju osigurao je Poslovni sistem “Swisslion” Takovo.

“CNC POWER”

U Prijedoru je postavljen kamen temeljac za izgradnju novog proizvodnog pogona u oblasti mašinske obrade metala, odnosno inoksa, a riječ je o firmi “CNC Power”, koja će na ovoj lokaciji izgraditi najprije halu od 800 metara kvadratnih s krajnjim ciljem da se proizvodnja proširi na 2.000 kvadratnih metara. Vrijednost investicije za početak jeste 750.000 maraka.

PROČITAJTE I...

Uspjeh vojne industrije u narednim godinama garantira i razvoj novih proizvoda, među kojima su samohodna haubica, koja je već u fazi testiranja i čiji bi prototip trebao biti završen do kraja ove godine, te razvoj prve bosanskohercegovačke puške koji bi također trebao biti završen u ovoj godini

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI