fbpx

KCUS: Znatno unaprijeđeno liječenje oboljelih od raka

Dugi period u kojem smo stagnirali ili čak išli unazad za Kliniku za onkologiju konačno je završen. Ulazimo u sfere zračenja pacijenata o kojima smo mogli sanjati, radi kojih smo slali pacijente u Hrvatsku i Tursku. Sada će se kompletan dijapazon tih radijacijskih usluga moći obaviti ovdje”, kazao je za Stav prof. dr. Semir Bešlija

U KCUS-u se montira najsavremeniji linearni akcelerator. Prema riječima prof. dr. Semira Bešlije, šefa Klinike za onkologiju, instalacijom ovog aparata KCUS je napravio iskorak za dvadeset godina.

“Dugi period u kojem smo stagnirali ili čak išli unazad za Kliniku za onkologiju konačno je završen. Ulazimo u sfere zračenja pacijenata o kojima smo mogli sanjati, radi kojih smo slali pacijente u Hrvatsku i Tursku. Sada će se kompletan dijapazon tih radijacijskih usluga moći obaviti ovdje. Mi na ovome ne stajemo, planiramo nabavku aparata za intraperitonalno liječenje. To je terapija koja se instalira u trbušnu šupljinu, da bi lokalno djelovala i u operacionim salama, što ćemo dogovarati s prof. dr. Sebijom Izetbegović”, rekao je dr. Bešlija.

On je u izjavi za naš list naveo da onkologija, kao grana medicine, napreduje velikom brzinom i da KCUS neće zaostajati za najsavremenijim onkološkim centrima svijeta.

“S nabavkom ovog aparata postajemo najozbiljniji onkološki centar. Ono što je meni najvažnije jeste da imamo kadar koji je spreman da s ovim linearnim akceleratorom aplicira i primjeni sve terapeutski široke mogućnosti. Isti napredak moramo napraviti i s Fondom solidarnosti FBiH i uvesti imunoterapiju za liječenje onkoloških pacijenata”, poručio je dr. Bešlija.

“Kada sam izabrana za generalnu direktoricu KCUS-a, najavila sam nabavku ovog aparata. Ispunila sam ovo obećanje, kao i sve ostalo što sam obećala. Ovo je najsavršenija i najbolja mašina. Pokrivamo kompletan dijapazon zračenja. Novi linearni akcelerator posjeduje mogućnost primjene složenih tehnika radioterapije. Primjenom navedenih savremenih tehnika, neće biti potrebe za upućivanjem pacijenata na liječenje u onkološke centre van teritorije Bosne i Hercegovine, čime se olakšava liječenje, kako pacijentima, tako i njihovim članovima porodica. Nećemo stati na ovome. Naša namjera je da kupimo možda još jedan linearni akcelerator u budućnosti. Paralelno ćemo nabavljati opremu prema potrebama klinika i broju korisnika. Naši korisnici zaslužuju najbolju uslugu”, rekla je prof. dr. Sebija Izetbegović.

Direktorica internističkih disciplina KCUS prof. dr. Senija Rašić istakla je da ovaj menadžment za dvije godine napravio ogromne iskorake u odnosu na raniji period.

“Činjenica je da mi sigurno deset godina nismo imali adekvatnu nabavku opreme. Nabavka ovog linearnog akceleratora dopunit će dijagnostiku i terapiju onkoloških bolesnika. Zabilježen je porast onkoloških pacijenata za sedam do osam posto u našoj sredini, a ovaj aparat doprinijet će kvalitetnijem liječenju i isključiti potrebu da bolesnici idu van granica Bosne i Hercegovine”, navela je dr. Rašić.

Kako kaže dr. Đenana Eminagić, šefica Odjela radijacijske onkologije, uposlenici KCUS-a izuzetno su ponosni što su dobili ovakav linearni akcelerator, koji je posljednja riječ tehnike u liječenju onkoloških pacijenata.

“Ovaj aparat posjeduje sve platforme rada koje čine savremenu radijacijsku onkologiju. Sretni smo što ćemo bolesnicima moći priuštiti sve vrste terapijskih usluga. Svi naši pacijenti koji su dolazili na terapiju u posljednje tri ili četiri godine svjedoci su koliko smo napora ulagali da se proces radioterapije kod svakog pacijenta pojedinačno obavlja u kontinuitetu i da ih izlažemo što manjem stresu”, kaže dr. Eminagić.

Zbog toga što se u prethodnom periodu oprema nije strateški zanavljala, pacijenti su bili prisiljeni dugo čekati na početak terapije, a zahvaljujući ovom aparatu, ne samo da će se provesti sve tehnike radioterapije nego će biti skraćeno i vrijeme čekanja.

Uz izuzetno kvalitetno educirane uposlenike Klinike za onkologiju i novi linearni akcelerator posljednje generacije, KCUS izlazi na vodeću poziciju u liječenju malignih bolesti u regiji.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI